Zaljubljenost – prva stopnja v spirali ljubezni

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Zaljubljenost - prva stopnja v spirali ljubezni

Za zaljubljenost pravijo, da traja med nekaj urami in največ nekaj leti. Gre za to, da je narava poskrbela, da se vrsta nadaljuje z nagoni in hormoni. To je ta privlačnost, zaradi katere pridemo skupaj s partnerjem. Namen je nadaljevanje vrste. Zato to stanje mine. Zame je ljubezen povezanost, je varen stik, je bližina, odprtost, prisotnost. Če vidimo zaljubljenost in ljubezen na ta način, potem vidimo, da imata zaljubljenost in ljubezen dve različni nalogi v življenju. Da sta to dve različni stvari.

Zaljubljenost ni namenjena, da traja, ker takšne intenzitete čustev in občutkov, ki so povezani s hormoni, ne moremo čutiti v nedogled. Vendar pa se, ko se zaljubimo, zelo zbližamo, odpremo, povežemo, spustimo svoje ščite. Kar pomeni, da smo tudi ranljivi. Ko ta iluzija, da sva midva eno in da si ti tisti, ki ga iščem že celo življenje in da me boš osrečil … mine, potem spoznamo, da smo odprti in goli pred partnerjem. Kar pomeni, da smo tudi ranljivi. Zakaj pridemo v drugo fazo v tej spirali? Ker v enem trenutku ne čutimo več varnosti.

Ko se začnejo v odnosu konflikti, ne gre za boj za premoč, ampak gre za boj za varnost. Žal tako, da dvignemo najmočnejše ščite in napademo z najmočnejšim orožjem. Zakaj? Ker določena vedenja, ki jih partner naredi, zadenejo v naše rane. Rane so že v nas. Ni jih ustvaril partner. Jih pa zbuja. Seveda v partnerstvu lahko dobimo nove rane, ampak večje rane prinesete s seboj v odnos, močnejši in bolj rušilni bodo konflikti.

Če se ne premakneta naprej, ta boj lahko traja vse večne čase. In pri nekaterih parih je res tako.

Boj za varnost lahko gledamo tudi z druge strani. To je obdobje, kjer se skuša zgoditi rast. To je znak, da se nekaj skuša razviti, spremeniti in napredovati. In šele ko se tega zaveš, ko to spoznaš, ko na problem lahko pogledaš bolj objektivno, ne več reaktivno, se nehaš boriti in lahko razviješ nov pogled na konflikt, razviješ več zavedanja, kaj se dogaja in lahko vpelješ v življenje nova vedenja. Na osnovi novih vedenj pa tudi partnerski odnos lahko postane bolj zrel in bolj zavesten. Predvsem pa bolj VAREN. Zato je v njem več povezanosti in ljubezni.

Ta spirala se dogaja ves čas, le da z zavedanjem, znanjem in izkušnjami iz konfliktov lahko hitreje pridemo ven in težave bolj učinkovito razrešimo. Predvsem pa iz njih pridemo z manj ranami.

ZALJUBLJENOST – Zakaj si pravzaprav izberemo partnerja?

Partnerske (in tudi druge) odnose potrebujemo zaradi povezanosti in živosti.

Ljudje želimo biti povezani. Hrepenimo po tem, da bi bili povezani tako kot v najzgodnejšem otroštvu. Da bi nekdo »bral« naše želje in nam v vsem ustregel. In v fazi zaljubljenosti se nam res zdi, kot da partner bere naše želje. Ko smo zaljubljeni, nam izpolnitev vseh naših potreb predstavlja partner in v zaljubljenosti smo eno. Karkoli partner naredi ali ne naredi, je v redu. V zaljubljenosti smo v simbiozi.

Vodič Partnerska čustvena gugalnica

5 korakov kako ljubeče in uspešno reševati konflitke, si lahko prenesete tukaj

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor