Začimbe v partnerstvem odnostu – zahvale

 

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Začimbe v partnerstvem odnostu - zahvale

Piše Tadeja Milivojevič Nemanič

Zahvale so sol partnerskega odnosa, ker z njimi odnos postane bolj »okusen«. Idealno bi bilo, da bi jih uporabljali vsak dan, optimalno pa vsaj nekajkrat tedensko.

Zakaj so zame ravno zahvale osnovna začimba odnosa?

Z zahvalami fokus damo na pozitivne stvari, na tisti del odnosa, ki je že v redu. Pozitivnih stvari je v vsakem odnosu veliko in pogosto jih smatramo za samoumevne. Vendar niso. Nekdo se je za njih moral potruditi. Ni samoumevno, da je zjutraj na mizi zajtrk, ni samoumeven poljub od prihodu domov ali klic v službo, niti pokošena trava ali rezervirane počitnice. Ni samoumevno, da je hladilnik poln, niti da je perilo oprano, …

Včasih pa se zgodi, da teh stvari sploh ne vidimo več. Oziroma, da se vsaka zahvala zaključi z: »Ampak …« To kaže na to, da tak odnos ni preveč povezan in varen. In to se ne zgodi kar čez noč.

Zahvala torej mora biti zgolj in samo pozitivna. Pa tudi iskrena, odprta, jasna.

Če bi kot Imago terapevtka morala izbrati eno samo stvar, za katero si želim, da bi jo par odnesel od terapij, bi bile to zahvale. Ker, ko se jih navadimo, ne zahtevajo veliko časa, spremenijo pa koncept odnosa.

V videoposnetku je najina predstavitev zahval, v nadaljevanju pa »tehnična navodila«. »Tehnična navodila« zato, ker je take vrste zahvala en del zavestnega partnerskega dialoga.

Za zahvalo si vzemita čas in se usedita eden nasproti drugega, kolikor blizu se le da in si glejta v oči.

Medtem ko eden govori (ta je pošiljatelj, ker pošilja sporočilo), naj drugi le posluša (ta je prejemnik) in ga potem odzrcali. To pomeni, da ponovi, kar je slišal. Namen tega je, da zares slišimo, kar nam je bilo povedano. Na koncu se prejemnik zahvali, nato pa obrneta vloge.

Pošiljatelj naj bo razumljiv, naj se drži ene teme, naj govori iz in o sebi. Prejemnik naj ga zrcali, naj da za nekaj časa sebe na stran, naj se ne vmešava s svojimi komentarji, naj dovoli drugemu, da stvari vidi drugače.

V spodnji tabeli je potek zahvale.

Poskusite! In če vam ne bo šlo, poskusite še enkrat. In še enkrat, če bo treba. Kajti, da zahvala res dobi smisel, je običajno potrebno veliko vaje. Smisel pa dobi takrat, ko znamo praktično vedno najti kaj, za kar smo hvaležni, ko znamo to povedati na pozitiven način in ko lahko zahvalo zares sprejmemo.

 

POŠILJATELJPREJEMNIK
1. »To, kar cenim/ mi je všeč pri tebi/ za kar se ti v zadnjem času zahvaljujem, je …«2. Zrcali: »Praviš, da …« oz.

»Slišal sem te reči, da …«

3. »Ob tem se počutim …«4. Zrcali: »Praviš, da …« oz.

»Slišal sem te reči, da …«

 5. »Hvala.«
Obrneta vloge
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor