Nosečniški dnevnik 2: 32. teden nosečnosti

Nosečniški dnevnik 2: 32. teden nosečnosti

Teža: ostaja enaka kot prejšnji teden z +8,5kg glede na težo pred nosečnostjo
Obseg: 96cm

Punčka

Meri približno 28,3 cm in 1,7 kg. Zdaj že dobro seže pod moja rebra in rezultat je izredno oteženo dihanje. Zelo odzivna je na razne glasove iz okolja, vedno pa se premika, ko sestrica zapoje v bližini trebuščka. Če bi se porod pričel prezgodaj in bi se nam pridružila že zdaj, ima načeloma ravno toliko možnosti preživetja kot jih bo imela ob koncu nosečnosti, kar je zelo pomirjujoč podatek, še vedno pa ne bom nič bolj mirno spala.

Simptomi

Krči v nogah, sindrom nemirnih nog, pekoča zgaga, neudobna pozicija za gospodično in tako naprej. Razlogov za slab spanec imam nešteto. Zato sem tudi čez dan pogosto precej utrujena. Krči v nogah so načeloma povsem sprejemljivi, z izjemo zadnjega, ki mi ji mišico tako močno zategnil, da bolečine še vedno niso popolnoma minile in če se dolgo ne spravim na noge, bom od začetka precej šepala. Obenem pa se zaradi bolečin sramne kosti resnično premikam kot neka raca. Tudi maternica že pridno vadi in res sem morala najti rešitev, da vsega skupaj ne bi bilo preveč. Poskusila sem z magnesolom, ampak boljše kar ni bilo. Potem pa sem dobila nasvet, da namesto tega poskusim raje z diasporalom. Zaenkrat je bolj mirno, bomo pa videli, kako bo naprej.

Glede na pozicijo otroka, ni prav nič čudnega, da me praktično ves čas tišči trebuh prav na vseh koncih, sedenje je mogoče le ob določenem naklonu, tako je udobno obema in dobesedno nisva ena drugi na poti.

Nosečniški dnevnik 2: 32. teden nosečnosti

Papirji

V času prihoda novega člana v družino je seveda potrebno urediti kar nekaj dokumentacije. Nekaj sprememb je v primeru, da gre za obstoječo družino z novim članom ali za partnerja, ki šele dobita prvega otroka, nekoliko več dela imajo neporočeni pari in tako naprej in nazaj.

Družinici pripada nekaj finančnih sredstev, večinoma gre za enkratno pomoč s strani države in strani občine (državna enkratna pomoč znaša 280€, medtem ko je občinska povsod drugačna – obenem pa je pomembno tudi, za katerega otroka gre, ker nekatere občine na vsakega naslednjega otroka pomoč nekoliko povišajo.), pripada vam otroški dodatek in seveda porodniška. V primeru da ob nastopu porodniške niste zaposleni, vam pripada ali starševsko nadomestilo ali starševski dodatek. Nadomestilo je namenjeno tistim, ki so bili v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev redno zaposleni (študentsko delo se v tem primeru ne šteje) in se računa glede na prihodke v tistem času, dodatek pa je namenjen mamicam študentkam in tistim brezposelnim mamicam, ki v zadnjih treh letih niso bile redno zaposlene najmanj za obdobje 12 mesecev – znesek dodatka je enoten in znaša približno 252€ na mesec za obdobje enega koledarskega leta. Tako za enkratno pomoč s strani države kot tudi s strani občine je potrebno oddati vloge.

Par, ki ni poročen, naj pred rojstvom otroka uredi priznanje očetovstva. Najlažje je to urediti na upravni enoti. Poročeni pari pa naj v porodnišnico s seboj prinesejo tudi kopijo izpiska iz matične knjige o sklenjeni zakonski zvezi. Gre za to, da bo na izdanem rojstnem listu poleg mame zapisan tudi oče otroka.

Ne pozabite očku pripraviti papirjev za očetovski dopust, ki jih sam dostavi na csd, z dopustom očka nastopi z dnem, ko odda vlogo.

Za tiste, ki pa otroke že imate, pa ne pozabite javiti spremembe glede števila članov za otroški dodatek in novo vlogo za izračun znižanega plačila vrtca.

Sem zajela vse? Ta trenutek še sama ne vem in upam da sem. Mamice, ki ste zaposlene lahko nekatere stvari urejate že 60 dni pred pdp, največ pa lahko naredite mesec dni pred pdp z izjemo določenih zadev, ki pa se urejajo šele po rojstvu otroka.

Po rojstvu otroka boste prejeli rojstni list, ko ima enkrat otrok EMŠO številko, pa ne pozabite urediti zdravstvenega zavarovanja zanj. Mogoče omenim, da rojstni list dobite v porodnišnici, zato si v torbo lahko spravite kakšno trdo mapo, v katero boste dokument pospravili skupaj z odpustnicami.

Lepo se imejte kljub muhastemu vremenu,
Nosečka Nina

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor