Vzpodbuden očetov dotik

spodbuden-ocetov-dotik
Očetov dotik nosi v sebi veliko moč in vzpodbudo. Poljub na čelo, trepljaj po glavi ali hrbtu, objem, stisk kolena, roka okrog ramen, petka. Očetje, vaš dotik ima resnično veliko vrednost, še posebej v vsakodnevnih situacijah.

Dojenčki potrebujejo ljubeč dotik tako močno kot zrak in hrano. Večina dneva se vrti okrog crkljanja, nošenja, preoblačenja in previjanja, pri čemer je dotik na prvem mestu. Malčki že sami sami nakažejo potrebo po dotiku, ko se vas oprimejo okrog nog ali iztegnejo ročice v želji, da bi jih dvignili. Radi se stisnejo v objem in skupaj z vami gledajo knjigice ali zlagajo kocke.

Ko otroci odraščajo, ne potrebujejo več toliko pomoči pri vsakodnevnih opravilih, zato je tudi fizičnega stika manj. Toda še zmeraj potrebujejo občutek bližine in vzpodbuden dotik s strani očeta je vedno dobrodošel in zdravilen.

Predstavljamo vam nekaj idej in nasvetov, na kakšen način se približati otroku:

  •  če je možno, vsake toliko zgrabite svojega najstnika, kot takrat, ko je bil še majhen in ga dvignite od tal. Seveda ga ne morete metati v zrak kot nekoč, boste pa v njem zbudili enak občutek sreče in vznemirjenosti.
  •  močno objemite svojega otroka, tudi če zato nimate npbenega posebnega razloga. Kar tako, ker ga imate neizmerno radi.
  • včasih je tako, da se otrok, še posebej najstnik, izmika objemanju. Zato ga nagovorite z besedami »Lahko dobim en objem?« ali »Objem bi mi res prišel prav.«
  •  velikokrat so objemi nekoliko bolj spontani ob slovesu ali snidenju. Izkoristite take trenutke in objemite otroka vedno, ko se poslavljata oz. spet srečata.
  •  če redno objemate ženo v prisotnosti otrok, je to odlična popotnica za njih, saj jim da vedeti, da so dotiki in izkazovanje nežnosti v vaši družini nekaj vsakdanjega.
  •  tudi bežni dotiki so lahko zelo pomembni. Nasmehnite se otroku, ko ga srečate na hodniku in ga potrepljajte po hrbtu. S tem mu daste brez besed vedeti, da je za vas vreden.
  •  če se ne znajdete najbolje z dotiki in objemi, začnite počasi, npr. tako, da otroku daste petko.

Kakorkoli že, vi ste tisti, ki boste morali narediti prvi korak. Ne dopustite, da ljubeč in vzpodbuden dotik pade v pozabo. Ne zanemarite njegove vrednosti. Z njim namreč otroku sporočate, koliko vam pomeni. Dotik nosi v sebi sporočila, ki jih besede ne morejo opisati. In otroci to potrebujejo, ne glede na starost.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor