Varno na sprehod

Varno na sprehod

Pozdravljeni!

Imate radi zimo? Saj ne rečem, ni slabo, če zapade sneg, da lahko delamo snežake ali se sankamo. Da lahko tekmujemo, kdo bo vrgel kepo najdlje ali kdo bo prej dobil kakšno v glavo. No, v tem ravno ne tekmujemo, zna pa biti zabavno, če ni preveč boleče. Tudi zima ima svoj čar, a pogrešam toplejše dni. Pa ne le zaradi prijaznejših temperatur. Najbolj pogrešam sonček. Ko zasije je vse drugače. Svet je lepši. Svetloba nam ponudi povsem drugačen pogled na svet. Pozimi pa je sonce tako kratek čas na nebu, pa še tega ne vidimo vsak dan, saj se pogosto skriva za belimi meglicami ali sivimi oblaki. Prav vesela postanem ko opazim, da se pričnejo dnevi zopet daljšati. Do takrat pa smo primorani v zgodnje prižiganje luči in sprehode po temi. Ampak slednje ni vedno slaba zamisel. Lahko je prav zabavno. Potrebno se je le toplo obleči in že smo pripravljeni na večerni sprehod.

»Opa! Nikar tako ne hitite. Nekaj smo pozabili!« nas je opozorila mama. Kape imamo, šale tudi, bundice so zapete, rokice so skrite v rokavičkah, preobuli smo se vsi. Pssst. Enkrat je mama bila že na polovici stopnic, ko je ugotovila, da je v copatih namenjena v službo. Zato zdaj vedno dvakrat preveri, če smo vsi primerno obuti. Kaj torej še čakamo?

Varno na sprehod

»Kresničke!« je naznanila mama. »Aja!« smo zapeli vsi v en glas. Ati je hitro pobrskal po predalu in našel odsevni trak, svetilko in kresničko. Jerneja je opazila, da ima Blažka že na bundici odsevnik, kasneje pa smo ugotovili, da se tudi atijevi čevlji svetijo, če jih obsije luč. Tako opremljeni smo se lahko podali v noč. Šele zunaj smo ugotovili, kako nepremišljeno bi ravnali, če bi se odpravili ven brez odsevnih teles. Kako bi nas sploh vozniki videli? V vseh teh sencah, ki jih mečejo drevesa, drogovi in drugi predmeti, bi kaj hitro spregledali pešce, sploh, če bi bili oblečeni v temna oblačila. Zato je zelo pomembno, da poskrbimo za varnost na cesti in vidnost v temi. Pomembno je tudi, da pešačimo po pločniku, kjer ga ni, pa po levi strani cestišča. Tudi čez cesto ne smemo kjerkoli. Prehod za pešce ali zebra nam označuje kraj, kjer smemo prečkati cesto. A tudi tukaj moramo biti previdni in se prepričati, če lahko to varno storimo. V nasprotnem primeru počakamo, da se avtomobili ali druga vozila odpeljejo in šele nato prečkamo cesto. Seveda se moramo vseh teh pravil držati tudi podnevi, ne le, ko pade mrak.

Zdaj pa šibamo v temo. Seveda, svetlobno in odsevno opremljeni.

Se beremo.

Škrip-škrap do takrat!

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor