Pregovori, reki, izreki

Pregovori, reki, izreki

»Zdaj pa tiho, kot miške,« je rekla vzgojiteljica v vrtcu. »Kako to mislite? Mi imamo doma miško, pa ni nikoli tiho,« ni bilo jasno Blažki.

Hihi, kdor se je domislil reka, da so miške tiho, mene zagotovo ni poznal. Običajno mi celo pravijo, da imam dolg in nabrušen jezik. Ampak jaz se s tem nikakor ne strinjam. Menim, da je moj jezik kratek. Če bi bil dolg, bi se kaj hitro zapletel, tako pa je kratek in se hitro in okretno vrti. Niti oster ni, saj bi me sicer porezal po ustih.

Tudi tisti, ki je menil, da je sreča, če ti sekirica pade v med, je moral biti en čuden človek. Si sploh predstavljate, kako lepljivo je potem vse skupaj? Kako sploh spraviš sekiro iz medu? To mora biti ena packarija. Pa sekajte z medeno sekiro, če lahko. Edino, če je sreča potem za drevo, ker je ne moreš posekati s takšno sekiro.

Ali pa tisti, ki je rekel, da pozna koga kot svoj lastni žep. To pri meni ni možno. Jaz običajno sploh nimam žepov, kaj šele, da bi vedela, kaj je v njih. Vedno najdem kaj zanimivega v žepih, na kar sem že zdavnaj pozabila. Najbolj vesela pa sem, če je med vsemi temi drobnarijami kakšen kovanec, ki ga seveda nato shranim v šparovček.

Kaj pa tisti rek, da kdo laže kot pes teče? Vam povem, da zadnje čase vidim veliko psov, ki le kukajo iz dizajnerskih torbic finih dam. Njihovih tačk še videla nisem, kaj šele, da bi jih videla tekati naokrog. In če smo že pri tačkah. Če ima laž kratke noge, je resnica potem nekdo z dolgimi nogami? Hihi, tudi jaz imam dolge nogice.

Če sekir’ca v med ti poleti,
vsakdo pamet ti soli.

Zavistni so pogledi
in jeziki hudo strupeni.

A naj raje grejo se solit,
če ne znajo s tabo sreče delit.

Kako nenavadni so vsi ti izreki in pregovori. Ljudje so si izmišljali reke na podlagi življenjskih izkušenj in modrosti. Iz njih se lahko marsičesa naučimo, če nam z njimi kdo soli pamet, pa običajno nismo najbolj navdušeni. Sploh, če nam zraven še mama žuga s prtom. Nekateri pregovori zvenijo hecno, če jih jemljemo dobesedno. Zato je dobro vedeti, kakšen je resnični pomen posameznega reka. Poznaš tudi ti kakšen pregovor ali rek?

Do naslednjič vam naj bo z rožicami postlano.

Se beremo.

Škrip-škrap do takrat!

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor