Novo šolsko leto: trije nasveti za očete

Novo šolsko leto: trije nasveti za očete

Ne glede na to, ali je vaš otrok ravnokar postal prvošolček ali pa obiskuje že katerega od višjih razredov, mogoče je še zmeraj v vrtcu ali pa bo kmalu zaključil šolanje – gre za zelo pomembno stvar, ki bi se jo moral zavedati vsak oče. Otroci odraščajo, zorijo in se razvijajo z neverjetno hitrostjo in kaj kmalu bodo odleteli iz gnezda. Očetje igrate ključno vlogo v tem procesu, zato je prav, da se tega zavedate, jih spodbujate in stojite ob strani. Očetje, ki se aktivno vključijo z izobraževanje svojih otrok, zelo pripomorejo na poti do uspeha, ne samo v tekočem šolskem letu temveč tudi v bodoče.

Kako se torej lahko očetje vključijo v življenje in šolsko delo svojih potomcev? Predstavljamo vam tri predloge. Mogoče jih že izvajate. Potem verjetno počnete še cel kup drugih reči, kar se tiče otrok. Lahko pa jih vzamete kot smernice ali ideje ter jih nadgradite še s svojimi.

Proslavite odnos z otrokom

Lahko ga peljete na najljubši sladoled ali pico. Pomembno je, da se zabavata. Otroku pokažite, da se zavedate prelomnice (vstop v šolo, napredovanje v višji razred, zaključek šolanja itd.), ki jo je dosegel in mu povejte, da ste ponosni nanj. Napišete spodbudno sporočilo ali pismo, ki ga bo otrok lahko večkrat vzel v roke in ga prebral. Karkoli že boste naredili, naj bo v duhu podpore, spodbude in ljubezni. Otrok mora vedeti, da ga imate neskončno radi in da ste mu vedno na razpolago.

Obudite spomine na vaša šolska leta

Kdo je bil vaš najljubši učitelj? Zakaj ravno ta? Katere predmete ste imeli najraje? Kateri so vam predstavljali izziv? Kakšne spomine imate na leto, ko ste bili v enakem razredu, kot je sedaj vaš otrok? Ali ste bili kaj na trnih, ko ste prvič stopili čez šolski prag? Vaše zgodbe in spomini, bodo pomagale razbliniti otrokove strahove in skrbi. Obenem pa mu boste dali vedeti, da je izobrazba pomembna in da se splača potruditi.

Zavežite se, da boste v tekočem šolskem letu vključeni v otrokovo šolanje

Od otroka najbrž pričakujete, da razvije dobre delovne in učne navade, da sodeluje med poukom itd.  Za to boste morali tudi sami opravili svoj del naloge, otroku pomagati, ga usmerjati in vzpodbujati. Morali se boste aktivno vključiti v otrokovo šolsko delo, spremljati kaj počnejo pri pouku in se z njim veliko pogovarjati. Sprašujte ga, kaj počnejo v šoli, naj vam opiše potek dela, kaj mu je všeč in česa ne mara preveč. Sprašujte ga o sošolcih, prijateljih in učiteljih. Vendar pazite, če boste preveč vsiljivi, se kaj hitro zgodi, da se otrok noče več pogovarjati. Izbrati je treba tudi primeren trenutek, najbolje takrat, ko kaj počneta skupaj in sta čisto sproščena. Najslabše je, če otroka začnete o šoli spraševati takoj po tem, ko pride domov.

Vaše iskreno zanimanje za otrokov vsakdan, izzive, težave, interese in strasti mu bo pokazalo, da vam je resnično mar. Šele ko otroci to začutijo, se lahko odprejo in sprejmejo tudi vaše življenjske modrosti.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor