NIFTY Plus – najbolj celovit predrojstveni test na tržišču

Za tabo je prvi ginekološki pregled, meritev nuhalne svetline in nenadoma si pred veliko odločitvijo. Odločaš se za test NIFTY, a ne veš, katerega izbrati!

Kaj je NIFTY in kaj bom z njim izvedela?

NIFTY je neinvaziven predrojstveni test, ki ga bodoča mamica opravi v času nosečnosti, lahko že od dopolnjenega 10. tedna nosečnosti dalje. Neinvaziven pomeni, da ne posega v telo nosečnice in tako ne predstavlja nikakršnega tveganja ali povzroča stranskih učinkov, ki lahko vključujejo krvavitve, slabost, prezgodnji porod ali celo splav. Opravi se z analizo vzorca krvi bodoče mamice.

Rezultati testa NIFTY ti povedo, ali obstaja tveganje, da se bo tvoj otrok rodil s katero izmed številnih genetskih bolezni.

Kakšne vrste testa NIFTY obstajajo?

Obstajajo tri vrste testa, ki se razlikujejo po številu analiziranih genetskih nepravilnosti.

NIFTY Basic testira prisotnost 3 najpogostejših trisomij, to so Downov, Edwardsov in Patauov sindrom. Otroci, rojeni s katerim izmed naštetih sindromov, imajo značilen videz in se spopadajo z motnjami v razvoju ter pogosto tudi s težjimi zdravstvenimi težavami (srčnimi napakami, nepravilnim delovanjem žlez in črevesja, itd.).

NIFTY Standard hkrati z najpogostejšimi trisomijami testira tudi nepravilnosti (anevploidije) spolnih kromosomov, ki se odražajo v fizičnih in mentalnih spremembah (razvojne težave, manjša glava, govorne težave, težave z očmi in vidom, manjša mišična masa, itd.)

In potem je tukaj še NIFTY Plus. NIFTY Plus velja za najbolj celovit test na tržišču, saj testira največje število kromosomskih napak. Testira 3 najpogostejše trisomije, anevploidije spolnih kromosomov in hkrati še 60 sindromov delecij in duplikacij, ki povzročijo resne razvojne okvare. NIFTY Plus je med nosečkami najbolj priljubljena izbira, saj poda izčrpno in zanesljivo informacijo o zdravju otroka, ko je ta še v trebuščku.

Priporočilo mamice

31-letna Petra se strinja: ”Mnoge nosečnice mislijo, da bo otrok zdrav, če NIFTY Basic ne bo pokazal tveganja za genetske bolezni. A ene bolezni ne moremo enačiti z drugo, kar pa pomeni, da NIFTY Basic ne pokaže prisotnosti drugih genetskih nepravilnosti, recimo delecij in duplikacij, ki jih testira le NIFTY Plus. Če se torej odločate za NIFTY, izberite NIFTY Plus. Tako boste prejele zares celovito informacijo o zdravju vašega otroka.”

Vse tri različice testa NIFTY pa razkrijejo tudi spol otroka – če želiš izvedeti, seveda!

Več o testu si lahko prebereš na spletni strani https://niftytest.si/sl/.

Besedilo in foto: Geneplanet

 

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor