Hrana, ki se je izogibajte v nosečnosti

»Sanjala sem, da sem noseča jedla suši« pravi Ginny »Zbudila sem se v paniki, ker sem vedela, da tega ne bi smela!« Ugotavljati, kaj se lahko je in izogibati se tistemu, česar se ne sme je res lahko prava nočna mora za bodoče mamice. Zdi se, kot da vsak dan pride na seznam prepovedane hrane nova najljubša hrana nosečnic. Dovolj, da ženska znori. Poglejte, kako so se s tem spopadle druge bodoče mamice.

Hrana, ki se je izogibajte v nosečnosti

Jesti na skrivaj

Če čakate na drugo trimesečje, da bi z drugimi delile novico o svoji nosečnosti, kot večina žensk, ste prisiljene iskati izgovore, zakaj določene hrane ne jeste več, da drugi ne bi razkrili vaše skrivnosti.
»Bila sem na uglajeni večerji, kjer je bil prvi hod krožnih surovega govejega karpača« pravi mamica iz New Yorka. »Obnašati sem se morala kot da sem nora, da mi ga ni bilo treba jesti. Rekla sem, da sem zmešana, kar se tiče določene hrane, res je butasto ampak ne jem ničesar surovega, žal mi je. Vsi so mislili, da sem trčena, ampak vsaj niso slutili, da sem noseča.«

Tiffany je imela bolj direkten pristop. »ko so mi postregli nekaj, kar nisem smela jesti, sem preprosto rekla, da sem že jedla in ne zmorem več.«

Večino časa ni potrebno, da bi se obnašale kot nore ali trdile da ste že site, pravi Jenny, dietetičarka iz  Kolorada. Če greste s prijatelji na suši, naročite posebno vrsto, ki je le imitacija surovega mesa. Naročite si sendvič s piščancem iz žara namesto delikatesnega. Za malico vzemite jogurt, da ne tvegate s sirom. Nihče ne bo posumil.

In ko se bo za vašo skrivnost že razvedelo, ne bo nič lažje. »Panična sem bila zaradi vsega, kar sem pojedla, prežvečila ali spila,« priznava Tara iz Pensilvanije. »Jesti v restavraciji je bilo praktično nemogoče – Bila sem prepričana, da bo kuhar videl moj nosečniški trebušček in me poskusil zastrupiti. Ja, res sem bila čudna!«-

Pa vseeno ne toliko čudna. Bec iz New Yorka so pestile podobne težave. »Izogibala sem se vsake delikatesne hrane, ker sem vedela da naj je ne bi smela jesti. Ampak seveda, najbolj močno od vsega sem si želela – ja, uganili ste – sendviče! Hotela sem perutninskega, s šunko, s suho salamo ali goveji karpačo, v najslabši možni obliki. Postala sem tako razdražljiva, da je mož sendviče lahko jedel le na skrivaj. (Škoda, da Bec ni vedela, da bi lahko delikatesne mesnine le prevrela in brez slabe vesti uživala v njih skupaj z možem)

Še vedno pa je bistvo v tem, da že sama prepoved povzroči še močnejše hrepenenje po točno tej hrani. Ginnny, bodoča mamica, ki si je želela suši, pred nosečnostjo sploh ni bila ljubiteljica morskih jedi. Ampak potem, pravi »sem si jih želela kot še nikoli«.

Oops! Spet sem jedla tisto

Še bolj zaskrbljujoče je, ko ugotoviš, da si že zaužil nekaj prepovedanega. »Sendviče sem jedla skoraj vsak dan za kosilo« pravi Kassandra »Zgrožena sem bila, ko sem izvedela, da lahko povzročijo listeriozo in prešla raje na namaze. Potem pa sem izvedela š

e, da so na prepovedanem seznamu tudi arašidi. Ah! Predam se!« (Nobene potrebe ni po paniki, Kassandra. Arašidi so nevarni le za tiste, ki imajo v družini znane težave z alergijami na oreščke.)

Andrea iz Massachussettsa tudi pravi, da je »prebirala nosečniški priročnik, prišla do šestega poglavja in ugotovila, da sem jedla nekaj, kar nikakor ne bi smela! Mislim, … nič fete? Grško solato sem jedla že tedne! Zakaj ni teh informacij v prvem poglavju!?

«.

Ampak Amy iz Indiane zmaga. »Šli smo na večerjo, na kateri sem v količini zaužitih rakcev absolutno zmagala. Svakinja se nam je pridružila kasneje in ko je izvedela za moj uspeh, mi je pojasnila, da rakcev v nosečnosti sploh ne bi smela jesti. Zagnala sem takšno paniko, da smo se morali na poti proti domu ustaviti pri moji ginekologinji, da bi mi povedala, če moram v bolnišnico. Ginekologinja se mi je le nasmejala in vprašala, če ima kdo v naši družini alergijo na morsko hrano, obenem pa mi čestitala za rekord!

Hrana, ki se je izogibajte v nosečnosti

Zdravo kuhanje

Včasih ni toliko pomembno to, kaj jeste kot to, kako pripravljate hrano. Držite se naslednjih navodil:

  • Roke umijte pod toplo tekočo vodo z milom vsakič, preden delate s hrano, po uporabi toalete ali po kontaktu z živalmi.
  • Surovo meso, morsko hrano hranite v vakuumskih posodah in predvsem ločeno od hrane, ki je že pripravljena za uživanje v hladilniku.
  • Med kuhanjem najprej narežite sadje ali zelenjavo in podobno. Surovo meso in morska hrana naj se znajdejo na deski zadnji.
  • Po tem ko ste delali s surovimi živili, ki jih je nujno potrebno toplotno obdelati, si takoj umijte roke, desko za rezanje, nože in vso ostalo delovno površino s toplo vodo in milom.
  • Umivanje mesa in podobnega nima smisla, saj boste tako le prenesli bakterije na umivalnik in okolico, bakterije, ki jih s tem sperete se bodo med kuhanjem tako ali tako uničile.
  • Uporabljajte kuhinjske termometre, da se prepričate da ste jed res zadostno toplotno obdelali.
  • Vse ostanke in hitro pokvarljivo hrano shranjujte pod -1 stopinjo v hladilniku.
  • Uporabite hitro pokvarljivo hrano, ostanke ali predhodno pripravljene jedi v maksimalno štirih dneh, če jih ne, pa jih zavrzite.

“Potrebujem pijačo”

Prav kruto je, da ravno takrat, ko bi najbolj potrebovali kakšno pijačo (nenazadnje vas boli hrbet, pečejo noge, sestavljate zibko iz 300 kosov), vam je to prepovedano. Niste edine. Alkoholna tesnoba pesti prenekatero bodočo mamico. Takole so se znašle druge:

Sprostite se.

»Za nosečnost sem izvedela dan po Božiču. Za Božič sem pila blagoslovljeno vino. Obremenjevala sem se, da bi tisti požirek vina lahko škodil mojemu otroku. Seveda mu ni, moj sin je popolnoma zdrav.« – Susan

»Dvakrat sem sanjala, da sem pila alkohol in si mislila »Oh, ne!« Ko sem se zbudila, sem se morala prepričati, da so bile le sanje.« – Robin

Pozabite na tisto kar je že mimo.

»Za nosečnost sem izvedela šele v sedmem tednu, med tem časom pa sem seveda uživala tudi alkohol. Bila sem zelo nervozna! Ko sem povedala svojemu zdravniku, je ta rekel le »ne pijte več in ne razmišljajte o tem, kar se je že zgodilo. Ni vredno« In imel je prav.« – Ann

Pretvarjajte se.

»Ponavadi ne pijem alkohola, ko pa sem bila prvič noseča, so mi ves čas dišale margarite! Morala sem se zadovoljiti z zmrznjeno limonado.« – Andrea

Bodite iznajdljivi.

»Hotela sem vodko tonik bolj kot karkoli drugega. Tega načeloma niti ne pijem, ampak ker nisem smela alkohola, sem si tega resnično želela. Celo napisala sem poezijo posvečeno vodki in toniku.« – Lydia

Stephanie

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor