Ovulacija – znaki, da ovulirate

Ko ženska ovulira, hormonske spremembe zbudijo kar nekaj fizičnih simptomov. Z opazovanjem lastnega telesa lahko ugotovite kdaj ste najbolj plodne in blizu ovulacije. Preskočite zapletene in drage metode za napovedovanje ovulacije in uporabite lastna naravna telesna znamenja za ugotavljanje, kdaj ste najbolj plodne. Berite naprej, da ugotovite nekaj najboljših znakov visoke plodnosti.

Ovulacija - znaki, da ovulirate

Kaj je ovulacija?

Ovulacija nastopi, ko se dozorelo jajčece odcepi in potuje po jajcevodu, medtem pa se lahko oplodi.

Ponavadi vsak mesec dozori eno jajčece v enem jajčniku. Ko doseže dozoritev se odcepi in po jajcevodu potuje proti maternici in medtem pričakuje spermije.

Obloga maternice se je odebelila in se s tem pripravila na prihod oplojenega jajčeca. Če ne pride do zanositve se bo obloga odcepila vključno s krvjo.

Odcepitev neoplojenega jajčeca in maternične stene nastopi v času menstruacije.

Znaki ovulacije

Povečanje izločene sluzi

Pred vami je nekaj znakov ovulacije. Med ovulacijo se količina izločene sluzi iz maternice poveča in ta postane gostejša zaradi povišane ravni hormona estrogena. Ponavadi pravijo, da je sluz ženske, ko je najbolj plodna podobna surovemu beljaku.

Povišana telesna temperatura

Ovulacija lahko povzroči od 0,4 do 1,0 stopinj povišanja telesne temperature. To se zgodi, ker se poviša raven hormona progesterona v času, ko se jajčece sprosti z jajčnika. Ženske so najbolj plodne dva do tri dni preden povišanje temperature doseže svoj maksimum.

Rahlo ostra bolečina

Nekatere ženske pa celo čutijo, kdaj pride do ovulacije. Občutke opisujejo kot rahlo ostro bolečino v srednjih predelih. To občutenje imenujemo Mittelschmerz – nemško za »srednjo bolečino« – in lahko traja od nekaj minut pa vse do nekaj ur.

Drugi znaki

  • občutljive v prsih
  • maternični vrat je visoko, mehek in odprt
  • povečana želja po seksu
  • napihnjenost
  • rahla slabost
  • glavobol ali migrena

Kdaj pride do ovulacije?

Ženski menstrualni cikel traja med 28 in 32 dnevi. Začetek vsakega cikla se šteje s prvim dnem menstruacije. Sama ovulacija nastopi med 10. in 19. dnem cikla oziroma 12 do 16 dni pred začetkom naslednje menstruacije.

Mlade ženske bodo pričele z menstruacijo – mišljeno kot čas prve menstruacije – med devetim in petnajstim letom starosti in v tem času bodo ovulirale in lahko že zanosijo.

Ovulacija se normalno konča po menopavzi, okoli 51 leta starosti. Ovulacija se med menopavzo še vedno lahko dogaja, temu rečemo predmenopavza.

Ocena:
[Skupaj: 25 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor