Dejavniki tveganja za žensko neplodnost, postavitev diagnoze in preventiva

Dejavniki tveganja za žensko neplodnost, postavitev diagnoze in preventiva

O neplodnosti govorimo, ko pri paru ne pride do zanositve po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov.

Določeni dejavniki predstavljajo višje tveganje za neplodnost pri ženski. Ti so:

 • starost – kvaliteta in količina ženskih jajčec s starostjo pada, še posebej po 35. letu. Starejša kot je ženska, težje pride do zanositve in večja je verjetnost za splav.
 • kajenje – poškoduje maternični vrat in jajcevode, povečuje pa tudi verjetnost za splav in izvenmaternično nosečnost. Če ste se odločili za zdravljenje neplodnosti, morate obvezno prenehati kaditi.
 • teža – previsoka ali prenizka telesna teža lahko vplivata na ovulacijo. Ženske z normalnim indeksom telesne mase imajo večjo verjetnost rednih ovulacij in s tem tudi več možnosti za zanositev.
 • pretekle spolne izkušnje – spolno prenosljive bolezni, kot npr. klamidija ali gonoreja puščajo posledice na jajcevodih. Nezaščiteni spolni odnosi z različnimi partnerji pa so zelo nevarni zaradi okužb, ki povzročajo tudi neplodnost.
 • alkohol – pretirano uživanje alkohola škoduje zdravju na splošno, povzroča pa lahko tudi težave z zanositvijo. Če že morate, pijte zmerno, ne več kot ene alkoholne pijače dnevno.

Preventiva

Če razmišljate o zanositvi zdaj ali v bližnji prihodnosti, je pomembno, da upoštevate nekaj splošnih nasvetov, ki ugodno vplivajo tudi na plodnost:

 • vzdržujte normalno telesno težo. Pretežke oz. prelahke ženske imajo pogosto motnje ovulacije. Če morate shujšati, se odločite za zmerno vadbo. Intenzivna, naporna vadba več kot pet ur tedensko namreč zmanjšuje možnost ovulacije.
 • prenehajte s kajenjem. Tobak ima številne negativne učinke na plodnost, kot tudi na splošno zdravje in razvijajoči se plod. Če ste kadilka in bi radi zanosili, prenehajte s kajenjem takoj.
 • izogibajte se alkoholu. Prekomerno uživanje alkohola zmanjšuje plodnost. Alkohol pa je tudi zelo škodljiv za razvijajoči se plod. Če načrtujete nosečnost ali ste že noseči, takoj prenehajte z uživanjem alkohola.
 • zmanjšajte stres. Raziskave so pokazale, da pari, ki doživljajo psihološki stres, težje zanosijo. Če le lahko, zmanjšajte stres v vašem življenju, preden začnete delati na zanositvi.
 • omejite vnos kofeina. Zmerno uživanje kofeina, to je manj kot 200 mg na dan, nima nobenega učinka na plodnost. To sta približno dve skodelici kave dnevno.

Diagnoza za neplodnost

Če se že nekaj časa trudite zanositi brez uspeha, je treba poiskati zdravniško pomoč. V Sloveniji preiskave in zdravljenje neplodnosti poteka v treh klinikah (UKC Ljubljana, UKC Maribor, Center za oploditev z biomedicnisko pomočjo Postojna / Zdravstveni zavod Dravlje). Testi za ugotavljanje plodnosti:

 • Test ovulacije. Gre za hiter test, ki ga kupite v lekarni ali specializirani trgovini, brez recepta. Test v urinu odkriva raven luteinizirajočega hormona (LH), ki je v času ovulacije povišan. S krvnimi testi se lahko ugotavlja tudi raven drugih hormonov (progesterona, prolaktina).
 • Histerosalpingografija (HSG). Gre za diagnostično metodo, pri kateri se ugotavlja prehodnost jajcevodov in nekatere nepravilnosti maternične votline. Skozi maternični vrat se v maternično votlino vstavi kateter, skozi katerega se vbrizga kontrastno sredstvo. Na podlagi prehoda tekočine skozi jajcevode na zaslonu ocenijo njihovo prehodnost. Če se pokaže, da jajcevodi niso prehodni, je potrebna nadaljnja obravnava. Pri peščici žensk pa sama preiskava lahko vpliva pozitivno na plodnost, saj se jajcevodi sčistijo in odprejo.
 • Testiranje ovarijske rezerve. Pri tem pregledu se oceni rezervo jajčnih celic v jajčniku in s tem možnost zanositve. Znano je, da so za oceno rezerv jajčnih celic v jajčniku najbolj pomembni starost, število antralnih foliklov v jajčniku in krvni marker: anti-Müllerjev hormon.
 • Merjenje koncentracije hormonov. Za oceno reproduktivne funkcije jajčnikov se določajo koncentracije naslednjih hormonov: folikle stimulirajočega hormona (FSH), luteinizirajočega hormona (LH), estradiola, prolaktina in anti-Müllerjevega hormona (AMH).
 • Ultrazvočni pregled rodil skozi nožnico omogoča, da se odkrijejo miomi in polipi, ter razvojne nepravilnosti maternice (pregrajena maternica).
 • Pregled, pri katerem se s pomočjo kamere skozi nožnico pregleda maternično votlino.
 • Gre za operativni poseg, izveden v splošni anesteziji. Skozi majhen rez ob popku se v trebušno votlino uvede optični instrument, ki prikaže organe v trebušni votlini. Ogleda se površino maternice, jajčnika, jajcevoda, maternične vezi in potrebušnico. Z injiciranjem kontrasta skozi kateter, ki se ga namesti v maternično votlino, se preveri prehodnost jajcevodov.
 • Genetsko testiranje. Ugotavljajo se morebitne genetske nepravilnosti, ki vplivajo na plodnost.
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor