Pozabila sem vzeti kontracepcijsko tabletko, kaj zdaj?

Če ste pozabili le eno samo tabletko, potem jo vzemite takoj, ko lahko. Če je minil že cel dan, potem vzemite kar obe, tisto, ki ste jo pozabili in tisto, ki bi jo normalno vzeli.

Pozabila sem vzeti kontracepcijsko tabletko, kaj zdaj?

Če ste pozabili na tabletke dva dni zapored, vzemite dve na dan, ko ste se spomnili in potem dve še naslednji dan. Tako boste spet na pravem zaporedju.

Če pa pozabite vzeti več kot dve kontracepcijski tabletki, se o tem posvetujte z vašim ginekologom oziroma ginekologinjo. Najbrž vam bo predlagal, da od takrat dalje jeste po eno tabletko do nedelje in s ponedeljkom začnete z novo škatlico. Mogoče pa vam bo raje predlagal, da načnete novo škatlico takoj.

Kontracepcija v primeru, da ste na tabletko pozabili

Vedno, kadar pozabite tabletko, morate poskrbeti za dodatno zaščito, dokler s škatlico ne zaključite (tudi če ste morali začeti jemati novo). Zaradi pozabljene kontracepcijske tabletke je več možnosti, da vaši jajčniki sprostijo jajčece, ki bi se lahko oplodilo.

Če ste pozabile katero od zadnjih sedmih (ali zadnjih štirih, dveh – odvisno od količine placebo tabletk) od skupno 28 dnevnih tabletk, se možnost za nosečnost načeloma ne bo povečala, ker te tabletke ne vsebujejo aktivnih vsebin.

Nekatere vrste pa placebo tabletk nimajo, zato je zelo dobro, da ne pozabite nobene in poskrbite za kakšen opomnik, da si ne pokvarite cikla.

Če niste dobile mesečnega perila in pozabile na 1 ali več tabletk, pojdite po test nosečnosti. V nekaterih primerih tabletk ženske ne dobijo mesečnega perila kljub temu, da niso zanosile, to je še vseeno normalno, ampak prav nič ne bo odveč, če se prepričate s testom nosečnosti.

WebMD

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor