Kako disciplinirati malčka, ki nalašč ne uboga

Kako disciplinirati malčka, ki nalašč ne uboga

Kaj storiti, ko vas malček ne upošteva?

Ponujamo vam način za discipliniranje malčkov, ki ne poslušajo in nalašč ne ubogajo. Eden od mojih dveletnih dvojčkov me ne uboga in ne posluša. Prosim ga, da bi nekaj naredil in odide stran. Včasih obstane na mestu in me skoraj izziva, da reagiram pred njim burno. Spet drugič pa bo kar naprej počel tisto, kar sem mu prepovedala, zraven pa se smejal, kot da je vse skupaj velika šala.

Torej, kako jih disciplinirati, ko ne poslušajo?

Večina ljudi discipliniranje razume kot kazen ali čas za razmislek. Ampak disciplina ni nič od tega, gre za učenje, kako se obnašati. Preko tega otrokom pomagamo razumeti in izražati svoja čustva. To se ne bo zgodilo kar tako, ko bo ob določeni starosti pač čas za takšne stvari, tako kot, recimo, uporaba kahlice ali spoznavanje goste hrane.

Discipliniranje malčka, ki nalašč ne uboga

Nikoli ni prezgodaj, da se lotimo discipliniranja malčka, če mu s tem želimo pomagati pri njegovem vedenju in nadzorovanju čustev. Pomagate pa si lahko tako:

Zavedajte se, kakšne namene ima otrok

Preden se lotite napovedovanja posledic otroka poskušajte razumeti in sočustvujte z njim. Mogoče je po dolgem dnevu utrujen ali pa potrebuje družbo. Mogoče si želi takšno igračo s katero se igra njegov bratec. Splazite se v njegove misli in ugotovite kaj se skriva za otrokovimi dejanji.

Nedolgo nazaj sem svojega malčka prosila, če bi se lahko malce premaknil, da ne vznemirja svojega bratca, saj mu sedi preblizu. Ostal je na tistem mestu, zato sem poskusila še enkrat »se lahko malo odmakneš, da bo imel tvoj bratec dovolj prostora?« Še vedno se ni odzival, kot da me niti poslušal ne bi.

Tako sem se vprašala, če je mogoče poleg tega, da me pač ne posluša, za njegovim dejanjem še kakšen drug razlog. In v tistem trenutku mi je bilo takoj jasno, da bi le rad bil ob svojem bratcu.

Zato sem svojo prošnjo spremenila v »rad bi se igral blizu bratca, kajne? To, kar počne, je prijetno in tudi sam bi se rad imel lepo« in točno takrat, ko sem njegove občutke razumela in opazila, se je odločil premaknili.

Otroci se ne obnašajo vedno grdo samo zato, da bi nam pokvarili dan ali ker nas pač nočejo poslušati. Mogoče otrok noče priti za mizo, ker ga preveč nervira igrača, katere nikakor ne more popraviti. Ali pa je mogoče zaradi pretiranega navdušenja brezglavo začel skakati po postelji kljub temu, da se vam zdi, da bi lahko vedel, kaj se sme in česa ne.

Ustavite se, preden reagirate na otrokovo početje. Bodite radovedni glede njegovih razlogov za tovrstno vedenje, sprejmite jih in pokažite empatijo, dajte jim vedeti, da ste na njihovi strani.

Spustite se na njegovo višino in mu glejte v oči

Tipičen prizor v večini domov? Želite nastopiti resno do otroka, a vas on opazuje, se posmehuje in se ob vsem skupaj iskreno zabava. Vedno, kadar se to zgodi, počepnite pred njim, spustite se na njegovo višino in mu poglejte naravnost v oči. Vaš nastop mora biti miren in trden, naj otrok ve, da mislite resno.

Res je, da zlahka izgubimo potrpljenje, a miren glas je bolj efektiven od jeznega. Seveda je težko. Včasih se počutim kot igralka, pretvarjam se, da sem mirna, medtem ko v meni dobesedno vre.

Ampak verjemite, da mirno lahko dosežete veliko več in celo hitreje, kot če bi na otroka vpili. Prikažite vedenje, ki ga od otroka pričakujete in ga naučite, kako je prav.

Uporabite posledice in bodite dosledni z njimi

Zadnjič je moj malček na tla stresel celo goro kock in se v naslednjem trenutku odločil, da se ne bo igral z njimi. Namesto da bi jih pospravil, kot sem ga prosila, jo je ucvrl proč.

Zato sem našla povsem logično posledico tega kaosa in rekla »zdi se mi, da za igro s kockami še nisi pripravljen, če je tako, jih bom morala za nekaj časa še spraviti v omaro, dokler se ne naučiš tudi, kako jih pospraviti.«

Najpomembnejši del? Če vas otrok ignorira še naprej, se obvezno držite posledic, ki ste jih takemu vedenju napovedali. V mojem primeru sem kocke pospravila v omaro kljub temu, da je malček vztrajno protestiral.

Otrok potrebuje vodnika

Otroci potrebujejo pomoč ali celo usmiljenje po tem, ko načrtno ne ubogajo.

Recimo, da mora vaš otrok po jedi v kopalnico umiti roke in tokrat tega noče storiti. Bolje, kot da zaradi tega zanetite vojno, je preprosta ponudba, da greste v kopalnico z njim, recite mu »no, pa pojdiva skupaj do kopalnice, da bova umila te male lepljive roke.«

Otroku ponudite možnost izbire

S ponujanjem možnosti lahko preusmerite potencialni izbruh v otrokovo sodelovanje. Vsake toliko otroku ponudite  možnosti, ki so za vas vseeno sprejemljive.

Če vaš malček noče obleči jakne, spremenite svojo prošnjo v  dve možnosti, ki vodita k istemu cilju. Lahko rečete »obleciva jakno. Katero imaš raje, modro ali sivo?« ker bo imel možnost izbire, se bo počutil močneje in bo bolj verjetno sodeloval z vami.

Razlog je pomemben

Raziskovalci so naredili raziskavo, če bi se ženska lahko vrinila v vrsto zgolj z besedico »zato«. Veliko bolj smo dovzetni za sodelovanje, če poznamo razlog. Otroci imajo raje, če vedo, zakaj morajo nekaj storiti in nečesa ne in tako lažje sodelujejo.

Ko svojega malčka nekaj prosite, četudi vas je načrtno ignoriral, zadevo okrepite z razlogi »ne skači po sedežni – lahko padeš z nje in se poškoduješ«.

Pohvalite otroka, ko je storil tisto, kar od njega pričakujete

Ko vaš malček končno stori tisto, kar ste ga prosili, ga za to dejanje pohvalite. Lahko celo storite bolje in ga pohvalite vsakič, kadar se bo lepo obnašal. Če pohvalite dobro vedenje, boste storili veliko več kot takrat, ko ga morate okarati zaradi neprimernega vedenja. S tem boste prenesli še sporočilo, da z lepim vedenjem otrok prejme tudi vašo pozornost in seveda pohvalo.

Zaključek

Eno je disciplinirati otroka, če ima vaš otrok izpad in pretepa svojega bratca, popolnoma drug problem pa je, kadar načrtno ne uboga in takšno discipliniranje nikakor ni enostavno.

Spodbujajte vašega otroka k ubogljivosti s sprejemanjem njegovih čustev in namenov. Spustite se na nivo njegovih oči in mu mirno in trdno razložite, kaj mora storiti. Razložite mu zakaj in mu ponudite različne sprejemljive možnosti, da bo tisto, kar ga prosite, tudi storil. Vodite ga in mu nudite pomoč, držite pa se tudi omenjenih posledic, če vaš otrok vseeno ne bo sodeloval. V primeru, da pa vas upošteva in uboga, ga obvezno ne pozabite pohvaliti.

Vsi trenutki pozitivnega pričakovanja so na dolgi rok veliko bolj efektivni kot vse drugo.

Discipliniranje ne pomeni le, da smo strogi in delimo kazni po tekočem traku. Discipliniranje je pomoč otrokom k učenju kako se vesti na primeren način in nadzorovati svoja čustva. Učite ga, kako se soočiti z različnimi situacijami. Disciplinirajte z namenom, da se skozi te izkušnje učijo – četudi se zdi, da le nalašč ne ubogajo.

nina/sleepingshouldbeeasy

Ocena:
[Skupaj: 46 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor