5 najslabših razlogov, zaradi katerih se odločimo imeti otroka

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

5 najslabših razlogov, zaradi katerih se odločimo imeti otroka

Piše Katja Z. Istenič

Kot terapevtka opažam, da se pogosto za otroke odločimo iz povsem napačnih razlogov. Za vas sem zbrala 5 najslabših razlogov za odločitev za otroka.

1. slab razlog: “Rada bi imela nekoga, ki bi me imel brezpogojno rad.”

Osamljenost ni dober razlog za otroka. Otrok nam ne bo ves čas kazal svoje ljubezni in se nam prisrčno po otroško smejal. Imel bo tudi obdobja neukrotljivega joka in izpadov. Otrok nam ne bo dvignil občutka lastne vrednosti ali samozavesti, če te sicer nimamo že zgrajene – prej obratno. Marsikatera nova mamica mi na terapiji potoži, da se ob novorojenčku pogosto počuti celo bolj osamljeno in nemočno kot prej. Če že želimo svojo osamljenost reševati na ta način, se raje odločimo za hišnega ljubljenčka.

2. slab razlog: “Stara sem že x let. Vse moje kolegice že imajo otroke. Sorodniki me stalno sprašujejo, kdaj bom pa jaz na vrsti.”

Imeti otroke zato, ker bi jih zdaj že ‘morali’ imeti, je slab razlog. Res je, da se ženske srečujemo z močnimi pritiski, kar se tiče odločitve za otroke. Družba pogosto pritiska na nas, če se odločimo, da otrok ne bi imeli ali pa če imamo otrok ‘preveč’. Pogosto se ljudem, ki jih niti ne poznamo, zdi povsem primerno, da nas vprašajo, kdaj bomo imeli otroke in kaj vendar še čakamo. Da o pritiskih bližnjih ne govorimo! Pritiski so vsekakor lahko zelo močni, a to vseeno ni dober razlog za otroka.

3. slab razlog: “Z otrokom bi rada rešila svoj zakon.”

Na terapiji se redno srečujem s pari, ki so verjeli, da bo otrok rešil njihov odnos, a se je zgodilo ravno obratno. Na začetku nosečnosti jim je bodoči otrok sicer predstavljal nov začetek in novo upanje. Proti koncu nosečnosti in po rojstvu otroka pa so hitro spoznali, da je bilo to mišljenje iluzorno. Prihod otroka je le še dodatno podkrepil težave, ki so jih v odnosu že imeli.

4. slab razlog: “Otrok bo dal mojemu življenju smisel.”

Le mi sami lahko najdemo smisel svojega življenja. To ni naloga otroka. Ljudje, ki verjamejo, da bo otrok njihovemu življenju dal smisel, pogosto otroku ne pustijo dihati in se razvijati po svoje. Otroka uporabljajo kot sredstvo, s katerim želijo svoje življenje predstaviti kot boljše in bolj polno, kot dejansko je. Ni otokova naloga, da nas osreči in osmisli naše življenje.

5. slab razlog: “Otrok zame predstavlja priložnost, da mu omogočim otroštvo, ki ga jaz nisem imela in mu dam vse, česar jaz nikoli nisem prejela od svojih staršev.”

Otrok ni terapevtsko orodje, s katerim bi si zacelili stare rane. Če smo imeli boleče otroštvo in pri sebi opažamo nepredelane vzorce iz časa svoje vzgoje, se obrnimo na izkušenega psihoterapevta.

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Z. Istenič

Sem Katja Z. Istenič, psihologinja in psihoterapevtka, ki preko terapevtske pomoči Hočem več nudim individualno, partnersko in družinsko terapijo. Napisala sem tudi knjigo Skrita uganka denarja, ki govori o razvoju zdravega odnosa do denarja. Moja glavna načela pri delu so usmerjenost v konkretne rešitve, pozitivnost, strokovnost, sodobni pristopi in učinkovitost.

Dodaj odgovor