Aktivacija naše čustvene zanke povzroči prekinitev stika z otrokom

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Aktivacija naše čustvene zanke povzroči prekinitev stik z otrokom

Vsebine, ki so ta teden pred vami, se bodo nanašale na mamino oziroma starševo dediščino in kako starš svoje lastne čustvene rane (nezavedno) predaja dalje. Ker veliko delam z mamicami, bom v vsebinah večkrat govorila MAMINA dediščina, čeprav enako velja tudi za očete, ki so enako pomembni pri vzgoji otrok. Tudi ti kdaj padeš ven in začneš kričati na otroka? Morda gre za tvojo čustveno zanko. Prvo vsebino ta teden sem namenila temi Kaj je mamina čustvena zanka.

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Nadaljujemo …

Zakaj je pomembno, da prepoznaš lastne čustvene zanke?

Zato, ker takoj, ko starš aktivira svojo čustveno zanko, prekine stik z otrokom! Namenoma sem rekla, da starš aktivira čustveno zanko, ne da se zanka sama aktivira. Če ima starš zavedanje, da je on tisti, ki reagira, potem ima tudi moč, da to spremeni. Starš je pri tem AKTIVEN člen, ne pasiven. Ko gre mama v svojo čustveno zanko, prekine stik, na kar se otrok vedno odzove.

Kako mamina čustvena zanka ruši stik z otrokom?

Kadar mama ni zmožna videti in slišati otroka, nastajajo v odnosu ranice, mali prelomi. In to je del odraščanja in del življenja. In z vsemi vedenji, ki so ljubeči, negujoči, kjer vidimo in slišimo otroka, kadar se z njim smejimo ali kako drugače povezujemo, sproti celimo te male ranice in prelome. Kadar pa je mamina čustvena zanka velika in močna, pa ranice in mali prelomi postanejo večje rane in večji prelomi. V odnosu, kjer je bil prej stik, je zdaj prekinitev veliko, le te pa so globoke.

Zakaj mamina čustvena zanka rani otroka?

Kadar je mama v svoji čustveni zanki, je v svojem svetu, ki ga poganjajo dinamike iz otroštva. Torej ni in ne more biti tukaj in zdaj. Ne more biti tukaj tako, da otroka lahko podpira na način, ki je zanj pravi. Mamina čustvena zanka je nastala, ker nje starši (zaradi svojih ran) niso mogli podpreti v njenem razvoju. Zato tudi mama zdaj ne more svojega otroka. Ne more dati, kar ni dobila.

Oblikovanje otrokove čustvene zanke

Če mama (oče ali drug pomembni otrokov skrbnik) ne more podpreti otroka pri njegovih razvojnih impulzih, če ga ne vidi, ne sliši, če ni uglašena z njim, potem tudi otrok dobiva rane. In sčasoma bo okrog teh ran zgradil svoje preživetvene strategije. In tako se nekatere vsebine (čustvene rane oziroma otroška hrepenenja) nezavedno prenašajo naprej iz ene generacije v drugo. Zato je tako zelo pomembno, da pri vzgoji svojega otroka, mama ZAVESTNO dela na svojih lastnih vzorcih, predvsem na tistih, kjer ima v odnosu z otrokom močne čustvene reakcije, saj močne čustvene reakcije običajno kažejo na čustveno zanko.

Kdaj štetje do 10 deluje in kaj narediš, če ne?

Največkrat mame slišite nasvet »predihaj«! »Štej do 10 in bo bolje.« Vendar pogosto te tehnike ne delujejo. Zakaj?

Poglejmo najprej primere, ko bo štetje delovalo. To je tehnika, ki jo jaz uvrščam pod tehniko shallowinga. To je angleška beseda, ki pomeni iti bolj plitko. Potapljači se ob koncu potopa iz globine dvignejo v vodo, ki je bolj plitka. Enako ti narediš, ko začneš iztirjati in toneš v čustveno zanko, vendar hkrati še uspeš imeti aktiven tisti del sebe, ki je Odrasli, ki lahko razmišlja. Torej je tvoj prefrontalni korteks še aktiven. Integracija možganov je še prisotna (če se izrazim z besedami iz predavanja o razvoju možganov). V teh primerih štetje, predihavanje in podobne tehnike še delujejo. Ko ti začnejo »popuščati živci«, ko začne svetiti rdeča lučka, takrat je čas, da narediš kar koli, kar ti bo pomagalo, da se pomiriš.

Tri ideje za pomirjanje

1. Lahko odštevaš od 100 do ena tako, da odštevaš po 17. Če moraš aktivno razmišljati, ne moreš hkrati biti čustveno reaktivna. To se izključuje, ker v eni ali drugi situaciji delujeta različna dela možganov.
2. Lahko dihaš, kar ti pomaga, da se pomiriš.
3. Lahko uporabiš tehnike prizemljevanja (pomisliš kako so tvoja stopala trdno na tleh). Skratka naredite nekaj, kjer morate razmišljati.

V naslednji vsebini pa bom s teboj delila kaj narediš, če stalno iztirjaš in se takšne situacije ponavljajo ter 7 vprašanj s katerimi lahko začneš raziskovati svoje čustvene zanke. Spremljajte nas tukaj.

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor