Ko začutim jezo …

V katerem ego stanju se nahajate? 

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

“Ko začutim jezo, ker se otrok vede na določen način, ki se meni zdi neustrezen, je to dobro in naravno. Moja odgovornost pa je, kako bom to jezo izrazila. “

V transakcijski analizi so ego stanja opredeljena kot ponavljajoči vzorci mišljenja, čustvovanja in vedenja. Kadar se obnašamo, razmišljamo in čutimo kot takrat, ko smo bili majhni, pravimo, da smo v ego stanju Otroka. Kadar se obnašamo, razmišljamo in čutimo na način, ki smo ga prevzeli od svojih staršev ali starševskih figur, pravimo, da smo v ego stanju Starša. In kadar se obnašamo, razmišljajmo in čutimo na način, ki je neposreden odgovor na situacijo tukaj in zdaj ter pri tem uporabljamo vse odrasle spretnosti, pravimo, da smo v ego stanju Odraslega.
Model je še bolj podroben in pri ego stanju starša ločimo še negujočega (tisti, ki potolaži, je razumevajoč) in kritičnega (ki okrega, usmerja, postavlja pravila), pri Otroku ločimo svobodnega (spontanega), prilagojenega (uboga) in uporniškega (se upira). Ego stanje Odraslega se ne deli.

Primer:

Ko peljem avtomobil (ego stanje odraslega) in mi nekdo vzame prednost, se zelo razjezim. Prešine me misel: »Takim šoferjem bi morali vzeti izpit!« (ego stanje kritični starš: tako je govoril tudi moj oče, ko je bil v takšni situaciji). Šoferju potrobim (to je naredil tudi moj oče- ego stanje otroka).

Možnost izbire:

Sedaj sem odrasla oseba in imam možnost izbire. Začutila sem jezo, ampak se lahko sama odločim, kako jo bom izrazila – bom hupala, preklinjala ali ne, še posebej če so v avtu tudi otroci. Jaz imam torej moč odločanja, kako se odzovem v neki situaciji!

To je sicer zelo poenostavljen zapis, s katerim želim poudariti, da imamo možnost izbire naših odzivov na neko čustvo. To, da smo ujeti v čustveni vrtinec in da nas čustva lahko preplavijo, torej ne drži! In to zavedanje je zelo uporabno pri vzgoji.

Ko začutim jezo, ker se otrok vede na določen način, ki se meni zdi neustrezen, je to dobro in naravno. Moja odgovornost pa je, kako bom to jezo izrazila. Bom zakričala nanj? Kakšno kritiko mu bom podala- na osebo (Si poreden!) ali na vedenje (Ne dovolim, da hodiš s copati po kavču.). Se bom počutila krivo in nemočno, ker občutim jezo in njegovemu neustreznemu vedenju ne bom namenila pozornosti?

Poizkusite najti odgovore iz različnih ego stanj (kritični/negujoči starš, odrasli, prilagojeni/svobodni otrok .) za reakcijo v neki konkretni situaciji.

Starši moramo začeti najprej pri sebi. In se naučiti, kako komunicirati na spoštljiv način in kako izražati čustva na ustrezen način, da bomo to znali tudi s svojimi otroci in jim hkrati bili zgled. To je proces učenja čustvene pismenosti ali asertivne komunikacije.

Maja Koren Kocjančič
Center za krepitev samozavesti, www.samozavestni.si

Latest posts by Maja Koren Kocjančič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Maja Koren Kocjančič

Ima več kot desetletne izkušnje s svetovalnim delom in z vodenjem treningov asertivnosti. Več let je delala kot svetovalka v svetovalnici za motnje hranjenja in vodila podporne skupine. Svoje strokovno znanje je združila s praktičnim in oblikovala kvalitetne programe krepitve komunikacijskih veščin in samozavesti, ki jih izvaja v Centru za krepitev samozavesti. Po izborazbi je univ. dipl. socialna delavka in specializantka transakcijsko analitične psihoterapije. Verjame, da imamo vsi ljudje v sebi potencial za osebno rast ter da lahko spremenimo svoje vedenje in zaživimo kvalitetno življenje!

Dodaj odgovor