Dovolj dobra mama

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Dovolj dobra mama

Piše Maja Koren Kocjančič

Kako uspe mama v današnjih dneh najti ravnotežje med službo, gospodinjstvom, vzgojo otrok, partnerskim odnosom, skrbjo za svoj videz in svojo osebno rast ter se počutiti zadovoljno in samozavestno?

S postavljanjem realnih ciljev in z zavedanjem, da je DOVOLJ DOBRA takšna kot je! Prav zdaj.

Notranji kritik

Občutek samozavesti in zaupanja vase je tesno povezan s tem, kakšne kriterije in pogoje si postavljamo. Pogosto so ženske, ki so bile vzgojene na tradicionalen slovenski način, ki ne razlikuje med osebnostjo in vedenjem, stroge do sebe in si postavljajo izjemno visoke cilje, ki jih težko dosežejo. Bojijo se narediti napako, ker verjamejo, da je to dokaz, da niso dovolj dobre. Sebi tako postavljajo nerealne pogoje zaradi katerih se počutijo nezadovoljne in nesamozavestne. V vlogi mame niso sproščene, saj vedno iščejo »nekaj več« in težijo k popolnosti.

Perfekcionizem

Perfekcionizem je osebnostna lastnost, ki se kaže v teženju k popolnosti na različnih področjih. Oseba si želi neko nalogo ali dejavnost izpeljati do potankosti, za kar porabi veliko časa in energije. Ker si postavlja nerealna merila o tem, kdaj je naloga dovolj dobro opravljena, se pogosto počuti notranje praznega in nezadovoljnega.

Perfekcionizem se izrazi zlasti takrat, ko oseba prevzame neko novo nalogo ali se okoliščine v njenem življenju spremenijo, sama pa ne spremeni svojih kriterijev. In prav rojstvo otroka je takšna situacija. Ženska ima še vedno enako visoka merila do sebe kot pred rojstvom otroka, ki pa jih ne more več dosegati, ker časovno in energetsko ne zmore, to pa je razlog za vse več nezadovoljstva, jeze nase in tudi za razvoj depresije.

Kako najti pot iz perfekcionizma in kritičnosti?

Mama, ki začne z osemurnim delavnikom, ne zmore več vseh gospodinjskih opravil in ostalih družinskih obveznosti narediti tako dosledno in redoljubno, kot je to uspela prej, ko je delala po štiri ure. Sedaj je čas, da nekoliko spremeni kriterije. Na dnevni bazi se mora naučiti ločevati med prioritetami, si razporediti naloge in si najti pomoč v gospodinjstvu in pri varstvu.

Latest posts by Maja Koren Kocjančič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Maja Koren Kocjančič

Ima več kot desetletne izkušnje s svetovalnim delom in z vodenjem treningov asertivnosti. Več let je delala kot svetovalka v svetovalnici za motnje hranjenja in vodila podporne skupine. Svoje strokovno znanje je združila s praktičnim in oblikovala kvalitetne programe krepitve komunikacijskih veščin in samozavesti, ki jih izvaja v Centru za krepitev samozavesti. Po izborazbi je univ. dipl. socialna delavka in specializantka transakcijsko analitične psihoterapije. Verjame, da imamo vsi ljudje v sebi potencial za osebno rast ter da lahko spremenimo svoje vedenje in zaživimo kvalitetno življenje!

Dodaj odgovor