Samozavestna mama

Samozavestna mama

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše Maja Koren Kocjančič

Samozavestna mama ni popolna super ženska, ampak je človeška in ranljiva. Je zadovoljna s sabo in verjame, da zmore reševati težave ter je kot taka vzor in model svojemu otroku. Prepoznava svoje močne in šibke plati. Ve, da je na enih področjih boljša in se tam počuti bolj samozavestno, na drugih pa manj. A to ne vpliva na njen občutek lastne vrednosti, ker se zaveda, da je dobra, vredna in pomembna.

Kaj je samozavest?

Samozavest pomeni zaupanje vase, v svoje sposobnosti in zmožnosti. Gradimo jo tekom celega življenja na podlagi pozitivnih izkušenj, sporočil in pohval. Gre za občutek notranje moči, zadovoljstva s sabo in zaupanja, da zmoremo izpeljati neko konkretno nalogo. 

Samozavest pomeni, da vidimo sebe realno in se zavedamo svojih plusov in minusov, dovolimo si narediti napako, upamo si sprejeti kritiko in se pri tem ne počutimo manjvredne. Samozavest torej ne pomeni, da smo popolni in vedno srečni kot na naslovnici revije ali v filmu, ampak da si dopustimo biti človeški z vsemi napaki in smo spoštljivi- do sebe in drugih.

Kakšna je samozavestna mama?

Čustveno pismena oseba, ki zna učinkovito komunicirati in izražati čustva. To pomeni, da:

 • sklepa kompromise in rešuje konflikte
 • izrazi svoje mnenje
 • načrtuje in si organizira svoj čas
 • ima pokončno držo in se uredi
 • se nagradi in pohvali
 • si poišče pomoč (gospodinjstvo, varstvo)
 • pogosto počne stvari, ki jo izpolnjujejo in ji dajo energijo
 • sprejema kritiko kot mnenje druge osebe
 • dela napake in se iz njih uči
 • zaveda se svojih pozitivnih in negativnih lastnosti
 • se izobražuje in informira
 • ko se počuti slabo v svoji koži, ve da bo minilo
 • reče NE

Kako se zgradi samozavest mame?

Mama postanemo v trenutku, sprejemanje te nove vloge pa je proces učenja. Zato se samozavest gradi postopoma. Postati mama je verjetno največja sprememba v življenju ženske. In večina mladih mamic ima v prvih tednih po rojstvu prvega otroka izkušnjo stresa, pretirane zaskrbljenosti in pomanjkanja zaupanja vase. V tem obdobju se ženska uči, kako ravnati z otrokom, kako se odzvati v odnosu z njim in tako si ženska gradi identiteto mame. To je psihološki in čustveni proces prilagoditve, ki potrebuje svoj čas.

Vzgoje otrok se ne naučimo v šoli, temveč model prevzamemo od svojih staršev. In če nismo bili zadovoljni z njihovim načinom, si želimo drugače. Potem se začne pot iskanja drugačnih in “pravih” načinov ter metod vzgoje. In v trenutni poplavi novodobnih pristopov, je veliko staršev zmedenih in začnejo dvomit vase ter se počutijo krive, če ne upoštevajo določenega modela. Tako se njihova samozavest še bolj omaje.

Kako lahko povečamo svojo samozavest

Samozavest lahko povečamo z učenjem veščin za učinkovito komunikacijo – treningih asertivnosti, izobraževalnih delavnicah, z branjem strokovne literature, v psihoterapevtskem procesu in tudi z opazovanjem samozavestnih ljudi v naši okolici.

Maja Koren Kocjančič bo do konca tedna strokovna gostja v fb skupini Odgovorno starševstvo. Spremljajte jo z nami tudi vi.

Latest posts by Maja Koren Kocjančič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Maja Koren Kocjančič

Ima več kot desetletne izkušnje s svetovalnim delom in z vodenjem treningov asertivnosti. Več let je delala kot svetovalka v svetovalnici za motnje hranjenja in vodila podporne skupine. Svoje strokovno znanje je združila s praktičnim in oblikovala kvalitetne programe krepitve komunikacijskih veščin in samozavesti, ki jih izvaja v Centru za krepitev samozavesti. Po izborazbi je univ. dipl. socialna delavka in specializantka transakcijsko analitične psihoterapije. Verjame, da imamo vsi ljudje v sebi potencial za osebno rast ter da lahko spremenimo svoje vedenje in zaživimo kvalitetno življenje!

Dodaj odgovor