Pričakujem drugega otroka. Skrbi me, kako bo to prenesel prvi

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pričakujem drugega otroka. Skrbi me, kako bo to prenesel prvi

Sprememba števila družinskih članov je vedno velika sprememba v družini, četudi se v primeru nosečnosti nanjo pripravljamo kar nekaj mesecev. Spremenijo se razmerja med vsemi družinskimi člani.

Starši pa se pogosto srečujemo s svojimi strahovi, kako bo po porodu.

Tudi sama sem bila pri drugi nosečnosti polna strahov, kako bo to vplivalo na mojo najstarejšo, takrat še ne 2-leti staro Gajo. Še posebej, ker sem pričakovala dvojčke. Kako bom svojo ljubezen, ki jo je bilo ravno prav za eno deklico razdelila med 3! Tega me je bilo tako zelo strah, da sem celo nosečnost Gaji govorila, da je ona moja Naj-punca-Gaja. Še celo leto po rojstvu dvojčic, se je Gaja, ko jo je kdo vprašal, kako ji je ime, predstavila za Naj-punco-Gajo.

To je zgolj moj primer. Vendar po načelu kazalca, o katerem sem govorila v prejšnjem javljanju, govori več o meni, kot o Gaji. Govori o mojih strahovih glede tega, kako bo Gaja prikrajšana glede mojega časa, kje bom našla dovolj ljubezni še za 2 novorojenčka, kako bom lahko tako dobra mama, kot sem si to želela biti, … Govori pa tudi o plesu naših generacij: če pogledam 2 generaciji nazaj (tako pri sebi in pri možu), vidim, da se nihče v svoji družini ni počutil res sprejetega, opaženega takega kot je in to sem jaz v obliki (zdaj že vem, da) pretirane pozornosti dala naprej Gaji.

Hkrati pa, kot sem napisala še v uvodu: nov družinski član JE velika sprememba za vse. Mlajši otrok v naših očeh po pravilu kar čez noč odraste. Spomnim se, da se mi je, ko sem prišla iz porodnišnice z 2 majhnima štručkama, komaj 2-letna Gaja zazdela že velika punca. Tako velika, ki bi morala marsikaj že razumeti.

In zopet načelo kazalca: to je več povedalo o meni kot o Gaji. To so bila moja pričakovanja, ki so se velikokrat mešala v mojo sliko Gaje oz. ki so mi preprečevala, da bi videla tisto malo 2-letnico.

Najprej sem sama morala razrešiti to, da sem se potem lahko bolj zdravo posvetila tako Gaji kot dojenčicama.

Zato se tudi na terapijah ukvarjam s tem, kaj se skriva zadaj pri starših. Kakšni so njihovi strahovi, njihova pričakovanja, njihova vprašanja, ki pa so po pravilu povezani z njihovimi življenjskimi zgodbami.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor