5 razlogov, zakaj vpitje dolgoročno škoduje otrokom

5 razlogov, zakaj vpitje dolgoročno škoduje otrokom

Vsi si želimo najboljše za naše otroke. Ravno zaradi tega se mnogi starši resnično trudijo z izbiro pravilnih vzgojnih prijemov. Ampak zavedati se je potrebno, da smo vsi samo ljudje.

Popolnoma normalno je, da se razjezite na svoje otroke, še posebej, če se ne obnašajo primerno. Vendar pa način, kako izrazite to jezo in se spoprimete s situacijo, lahko močno vpliva na otrokov razvoj osebnosti ter njegovo dolgoročno zdravje.

Dejansko lahko strogi ukrepi, kot je na primer vpitje, še močneje vplivajo na otroke, kot smo mislili. V nadaljevanju si preberite, kaj so ugotovile klinične študije o dolgoročnih učinkih, ki jih lahko ima vpitje na otroke.

Vpitje še poslabša vedenjske težave

Morda mislite, da lahko vpitje na vaše otroke v trenutku razreši težavo ali pa jim prepreči, da se bodo grdo obnašali še naprej. Vendar raziskave kažejo, da vpitje lahko dolgoročno povzroči še več težav. Vpitje dejansko lahko še poslabša obnašanje vašega otroka, kar pomeni, da boste morali še več vpiti, da bi popravili situacijo. In začaran krog se nadaljuje.

Študija o odnosih med starši in otroki je pokazala, da je točno to primer v številnih družinah. V tej študiji so se 13-letniki, na katere so starši vpili, v naslednjem letu še slabše vedli.

Pri tem ni pomembno, kateri od staršev se ukvarja z discipliniranjem otrok. Druga študija je dokazala, da ni prav nobene razlike, če strogo ukrepa en ali drugi starš. Rezultat je enak: vedenjske težave se še poslabšajo.

Vpitje spremeni razvoj otrokovih možganov

Vpitje ter drugi ostri vzgojni prijemi lahko skoraj dobesedno vplivajo na razvoj otrokovih možganov. To pa zato, ker ljudje negativne informacije in dogodke hitreje in temeljiteje obdelujemo od pozitivih.

Ena izmed študij je primerjala MR slike možganov ljudi, ki so bili v otroštvu verbalno zlorabljani, s slikami tistih, nad katerimi se zloraba ni izvajala. Našli so opazno razliko v delih možganov, odgovornih za obdelavo zvoka in jezika.

Vpitje lahko povzroči depresijo

Poleg tega, da so otroci prizadeti, prestrašeni ali žalostni, ko starši vpijejo na njih, lahko ta verbalna zloraba povzroči večje psihološke probleme, ki se prenesejo v odraslo dobo.

V študiji, ki je spremljala naraščajoče vedenjske težave pri 13-letnikih, na katere so starši vpili, so raziskovalci ugotovili povečan pojav simptomov depresije. Ostale študije tudi nakazujejo na povezavo med čustveno zlorabo in depresijo ali tesnobo. Vsi ti znaki lahko pripeljejo do poslabšanega vedenja ter se celo razvijejo v samouničevalne navade, kot so na primer uporaba drog ali tvegana spolna aktivnost.

Opravičevanje ne bo izničilo posledic

Ali mislite, da če se boste opravičili, ali rekli nekaj lepega, da boste s tem preprečili posledice vpitja? Raziskava je pokazala, da ljubeče vedenje ne izniči posledic vpitja ali druge verbalne zlorabe, kot je na primer posmehovanje ali poniževanje, tudi če pride od drugega starša.

Vpitje vpliva na fizično zdravje

Izkušnje, ki jih pridobimo med odraščanjem, nas na različne načine oblikujejo in nekaterih se mogoče sploh ne zavedamo. Stres v otroštvu zaradi verbalne zlorabe staršev lahko poveča tveganje za določene zdravstvene težave v otrokovi odrasli dobi. Raziskava nam kaže, da lahko doživljanje stresa v otroštvu dolgoročno vpliva na fizično zdravje.

Vpitje lahko povzroči kronične bolečine

Nedavna študija je našla povezavo med negativnimi izkušnjami v otroštvu, vključno z verbalnimi in drugimi vrstami zlorabe ter kasnejšim razvojem bolečih kroničnih stanj. Ta stanja so lahko artritis, hudi glavoboli, težave s hrbtom in vratom ter druge kronične bolečine.

Za spremembo v vedenju staršev ali za učenje kakšnih novih metod ni nikoli prepozno. Če opazite, da veliko vpijete in se jezite, poiščite pomoč. Terapevt ali celo kakšen drug starš vam lahko pomaga razrešiti nekaj teh občutij in razdelati načrt, kako se z njimi spoprijeti na bolj zdrav način.

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor