Kako preprečiti rivalstvo pri malčkih

Otroci se pogosto prepirajo, kar je povsem normalno, a ko zagledamo znake rivalstva, se moramo odzvati.

Kako preprečiti rivalstvo pri malčkih

Razlogov za prepir med otroci je veliko, to pa pogosto vpliva tudi na ostale družinske člane. Tako kot pri ostalih otroških stvareh, bi se tudi iz tega morali nekaj naučiti.

Bratje in sestre se veliko stvari učijo skupaj. Učijo se, kako imeti radi osebe v svoji okolici tudi takrat, ko jim njihova dejanja niso všeč. Prav tako se naučijo potrpljenja, tolerance, prijaznosti in, kar je še posebno pomembno, učijo se reševati konflikte.

Starši pogosto poskušajo preprečiti prepir med svojimi otroci, ne vedoč, da to lahko vpliva na razvoj njihove osebnosti. V resnici pa bi starši morali biti pozorni na rivalstvo, ker je to brez dvoma vzrok slabih odnosov med brati in sestrami.

Poglejte nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da rešite to težavo med vašimi otroci.

Ne obsojajte jih

Preden se odločite, da zasedete mesto sodnika, ko vaši otroci naletijo na medsebojni konflikt, dobro premislite. V tistem trenutku, ko starš odloči, kdo ima prav in kdo je kriv, bo en izmed otrok iz te “igre” odšel kot zmagovalec, drugi pa bo ogorčen. Zato biti sodnik ni dobra rešitev. Pomembno je, da otroci sami dojamejo, kje so naredili napako in zadevo sami poskušajo rešiti, da bi tako lahko nekega dne bili odgovorni in uspešni ljudje.

Sprožite proces reševanja težav

Če želite, da vaši otroci rešijo razprtijo, jim morate dati smernice, ki jim bodo pomagale, da sami najdejo rešitev. Spodbudite jih, naj izrazijo svoje občutke, ki so bili razlog spora.

Pojasnite jim, da ne bi smeli prizadeti tistih, ki jih imajo radi

Če otrokom to sporočilo ni povsem jasno, je najbolje, da jim to pojasnite na primeru. Tako jim boste dali vedeti, kakšna vrsta fizičnega in psihičnega nasilja v vaši hiši ni dovoljena.

Ne primerjajte otrok

Primerjanje slabo vpliva na otroka, saj povzroči, da se ta počuti zapostavljenega. Vedite, da ga to nikakor ne bo okrepilo. Pravzaprav nekateri otroci začenjajo prepir prav zaradi nenehnega primerjanja, nekateri postanejo užaljeni in izgubijo samozaupanje.

Bodite pozorni na sposobnosti vaših otrok

Vsak otrok si zasluži, da se počuti posebnega zaradi svojih sposobnosti ali talenta. Zato pomagajte vašemu otroku, pohvalite njegovo delo in tako bo lahko gradil na svoji samozavesti.

Berite knjige, v katerih so opisani odnosi med brati in sestrami

Ena od takšnih knjig je Bratje in sestre brez rivalstva (Siblings Without Rivalry: How to Help Your Children Live Together So You Can Live Too), avtoric Adele Faber and Elaine Mazlish, iz katere se lahko veliko o tem naučite. V njej so tudi ilustracije, ki prinašajo otrokom odlično sporočilo. Če vam ta knjiga ni dostopna, obstaja še prgišče otroških knjig, kjer je na prvem mestu ljubezen med brati in sestrami.

mamaibeba

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor