Zakaj so stari starši pomembni

Zakaj so stari starši pomembniZakaj so stari starši pomembni

Ko je Ana odšla študirat, je začela eksperimentirati. Najprej si je omislila nekaj pirsingov. Njen oče Tomaž ni bil najbolj navdušen, toda bil je tiho, saj ni hotel ogroziti njunega odnosa.  Navsezadnje je bila to Anina odločitev. Tudi ko je Ana izrazila željo, da si lase pobarva na modro, je svoje mnenje obdržal zase. Prepričan je bil, da si bo premislila, vendar se je motil. Anina babica je bila prva, ki jo je videla z modrimi lasmi. Tomažu je poslala fotografijo s sporočilom: »Ana izgleda čudovito.« Anina starša sta bila sprva šokirana nad babičinim odzivom, saj ji kaj takega ni bilo podobno. Da bi se Anina babica navduševala nad modrimi lasmi? Toda po razmisleku je Tomaž prišel do sklepa, da je babičin odziv pravzaprav izraz brezpogojne ljubezni do vnukinje.

Ravno brezpogojna ljubezen starih staršev do vnukov je tista trdna vez, ki ohranja in plemeniti odnos med dvema generacijama. Ta vez je nekaj posebnega in starši bi se morali zavedati, da prinaša obilo koristi tako otrokom kot družinam.

Zakaj so stari starši pomembni?

Otroci potrebujejo veliko pozitivnih vzgledov, pri čemer lahko stari starši igrajo ključno vlogo.

Stari starši simbolizirajo družino. Gugalnica na verandi, stara kuhinjska kredenca, delovna miza z orodjem, babičini piškoti, dedkova ribiška palica, rože na oknih, pletene nogavice itd. To je samo nekaj stvari, ki spomine ponesejo nazaj, v preteklost. Nek fant je svoje dekle zaprosil v skednju svojih starih staršev. Le zakaj je izbral tak kraj? Verjetno obstaja več razlogov, zagotovo pa mu je ta skedenj predstavljal globoko povezanost z družino.

Stari starši so vez med generacijami. Otroci vidijo stare starše kot magična bitja, ki imajo dostop do čudovite preteklosti. Njihovi albumi in podstrešja skrivajo polno zakladov. Preživeli so težke čase, vojne, kulturne in politične spremembe. Pregovor pravi, da ko umre star človek, je tako kot da bi pogorela knjižnica. Zagotovite svojim otrokom, da obiskujejo to knjižnico tako pogosto, kolikor le lahko.

Stari starši povezujejo družino. V številnih družinah otroci odrastejo, odidejo študirat in si potem poiščejo službo v oddaljenih krajih ali celo v drugih državah. Želja po znanju, izkušnjah, karieri jih žene vedno dlje od doma in svojih korenin. Stari starši lahko pomagajo obuditi, kar je bilo izgubljeno in mlajšim generacijam pokažejo, kako pomembna je družina.

Nič ni lepšega, kot ko se ob praznikih razdrobljena družina zbere pri starih starših. Božič, velika noč, rojstni dnevi, obletnice. Babica skuha kosilo in pripravi domače dobrote, dedek pozdravi zbrane in jim zaželi dober tek. Dogajanje za mizo je živahno, polno smeha in dobre volje. Taki trenutki v človeku obudijo tisto pravo občutje domačnosti.

 Prednosti starih staršev

Stari starši so pomembni za otroka in redkokdo jih lahko nadomesti. Ne gre samo zato, da vnuke razvajajo. Koristi se skrivajo tudi v njihovem edinstvenem pogledu na življenje svojega vnuka.

Stari starši so bolj objektivni kar se tiče vaših otrokov, oz. njihovih vnukov. Vprašajte mamo ali očeta, kako vidita vaše otroke. Stari starši bodo z veseljem govorili o svojih vnukih in z vami delili dragocene poglede na njihovo rast in razvoj. Po potrebi pa bodo izpostavili tudi težave, ki jih zaznavajo in ki jih vi kot zaposleni in pogosto preveč obremenjeni starši, mogoče ne vidite.

Stari starši so bolj sproščeni. Obiščite kakšno tekmo ali športni dogodek, na katerem sodelujejo otroci in opazili boste, kako starši napeto spremljajo, kako se bodo njihovi otroci odrezali, pri čemer jih vodi tudi lasten ego. Stari starši veliko bolj sproščeno spremljajo tako uspehe kot padce otrok, saj se dobro zavedajo, da je to samo igra in da se bodo otroci tudi po porazu pobrali. Za stare starše je njihov vnuk najboljši, ne glede na izid.

Starši so obremenjeni s službo, kariero, napredovanji in skrbjo za družino. Stari starši so vse to že dali čez. Materialno so preskrbljeni, ne obremenjujejo se več s krediti in z denarjem. Zavedajo se, kako pomembni so dobri odnosi in da je vanje potrebno vlagati. Z vnuki želijo preživeti kvaliteten čas in uživati v njihovi družbi.

Stari starši predstavljajo vrednote. Starši otroke vzgajajo, stari starši jih razvajajo. Svoje vzgojno delo so že opravili in z vnuki so lahko bolj sproščeni. Ne rabijo se ukvarjati z disciplino, tekmovalnostjo ali pričakovanji. Tudi otroci so v družbi starih staršev bolj sproščeni. Radi postavljajo vprašanja o tem, kakšni so bili njihovi starši kot majhni otroci. Stari starši v sproščenem odnosu vnuke učijo o družini, prijateljstvu, odnosih, delu in svetu na splošno. Njihova modrost in življenjske izkušnje so dragoceno darilo za odraščajoče vnuke.

Stari starši brezpogojno ljubijo vnuke. Med vnuki in starimi starši se razvije posebna vez. Otroci pri starih starših pogosto globlje začutijo, da jih le-ti sprejemajo takšne kot so. Seveda se morajo tudi starši potruditi za tesne odnose s svojimi otroci, vendar pa se ne smejo počutiti ogrožene s strani starih staršev. Otroci v takem odnosu, polnem topline in ljubezni, ogromno pridobijo. Stari starši so tisti, ki jih poleg staršev neizmerno ljubijo, vodijo in podpirajo. Predajajo jim pomembne življenjske lekcije in modrosti. Pogostokrat pa so lahko v veliko pomoč, ko so odnosi med otroci in starši na preizkušnji, npr. v najstniških letih.

Stari starši lahko pomagajo. Odnosi med starši in starimi starši v nekaterih družinah niso dobri. In so družine, kjer otroci starih staršev nimajo, saj so ti že pokojni. Nekateri otroci imajo samo babico ali samo dedka. Kakorkoli že, večina starih staršev neizmerno ljubi svoje vnuke in nesebično pomaga pri njihovi vzgoji. Otroke vozijo v vrtec ali šolo in jih popoldan hodijo iskat, če so starši še v službi. Popazijo na otroke ko so bolni, jih peljejo k zdravniku, kuhajo kosila, plačajo ure klavirja ali tečaj rolanja, kupijo računalnik, poravnajo stroške ekskurzije v tujino. Tudi če samo tu in tam čuvajo vnuke, da si lahko starša vzameta nekaj časa zase, je to zelo velikodušno od njih. Bodite jim hvaležni za vse, kar storijo za vašo družino in ne pozabite jim to tudi izraziti.

Zato ohranjajte in vzpodbujajte dobre odnose s starimi starši

Starši nosite ključno vlogo pri tem, da se med vnuki in starimi starši razvijejo in ohranjajo globoke vezi, ne glede na to, ali živite blizu in se videvate vsakodnevno ali pa ste vsak na svojem koncu sveta. Če živite skupaj so  konflikti neizbežni, zato se je še posebno treba potruditi za vzdrževanje dobrih odnosov. Če živite daleč, pa lahko vezi ohranjate s pomočjo tehnologije, kot so video pogovori in sporočila. Če so stari starši že pokojni, lahko v bližini vašega doma poiščete primerne starejše osebe, ki bi lahko vašim otrokom nadomestile lik babice ali dedka. V domovih za starejše je veliko starostnikov, ki so morda osamljeni in bi se z veseljem družili z otroki. Poskusite.

Ali še zmeraj mislite, da stari starši vnuke samo razvajajo? Seveda jih, počnejo pa še vse kaj drugega. Njihova nesebična ljubezen, sproščen odnos in dragocene življenjske izkušnje so za otroka nekaj neprecenljivega. Še posebej v današnjem svetu, kjer se vse odvija veliko prehitro. Pri babicah in dedkih pa se čas ustavi.

 

 

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor