Ste v prisotnosti svojih otrok odsotni?

Otroci za pozornost svojih staršev tekmujejo z elektronskimi napravami

Raziskava o vedenju družin v restavracijah hitre prehrane je pokazala, da je med obrokom pozornost 70 % staršev usmerjena na elektronske naprave. V tem času so njihovi otroci bili poredni in so se pritoževali, besneli so in metali hrano v starše. Ljudje so začeli pretiravati z uporabo pametnih telefonov, zato komaj uspejo pojesti večerjo brez pisanja sporočil, twitanja in brskanja po internetu. Težava je v tem, da preverjanje novičk po Facebooku pomeni zapostavljanje osebe, s katero je človek v tistem trenutku v interakciji. Pri soočanju s to težavo se postavlja vprašanje, kako bo tako vedenje vplivalo na nove generacije.

Ste v prisotnosti svojih otrok odsotni?

Dojenčki nujno potrebujejo interakcijo s starši

Dojenčki že od samega začetka nujno potrebujejo pozornost staršev, ne samo da bi preživeli, ampak da bi se tudi pravilno razvijali. Odnos med staršem in otrokom ne vključuje samo prehrano, oblačenje in menjavo plenic. Rezultati raziskav o odzivanju staršev na dojenčke, ki so jih še v osemdesetih letih izvajali znani strokovnjaki na področju otrokovega razvoja, so dokazali potencialno škodljiv vpliv na čustveni in socialni razvoj, ko se mati ne odzove z določenim in primernim izrazom obraza.

Od takrat so tudi druge raziskave pokazale, da zrcaljenje dojenčkovih čustev na materin obraz, ko sta mati in dojenček v interakciji z visoko stopnjo pozornosti, čustvenosti in odzivnosti, povzroča, da imajo dojenčki visoko razvito zavest o socialno sprejemljivem vedenju in družbenem pričakovanju, medtem ko dojenčki, katerih mame niso nagnjene k obraznemu oponašanju dojenčkovih afektov, na teh področjih niso pokazali takega razvoja. Primer je prazen izraz na obrazu, ki gleda v ekran mobilnega telefona. Kako pogosto otrok gleda v starša in pričakuje odziv, medtem ko je starš brez kakršnega koli izraza ali pa da jasno vedeti, da se odziva na neko drugo spodbudo.

Odsotnost odziva staršev škoduje razvoju otroka

Otroci pričakujejo morebitne reakcije. Skoraj od trenutka svojega rojstva pričnejo posnemati obrazno mimiko svojih staršev, gledajo v oči skrbnika in pričakujejo odziv. Ta odgovor oz. odziv je tisto, kar omogoča razvoj možganov. Usklajeni odziv staršev ali skrbnikov povzroči, da se dojenček počuti varnega in opaženega, medtem ko istočasno pomaga pri oblikovanju socialnih odnosov. Odsotnost odziva (recimo staršev, ki neprestano gledajo v svoje elektronske naprave) lahko privede do težav v razvoju medčloveških odnosov. Načini povezovanja se razvijajo v zgodnjem otroštvu, pozneje pa služijo kot osnova za razvijanje zrelih medčloveških odnosov. Modeli razvijanja medčloveških odnosov pozneje v življenju vplivajo na sposobnost uresničitve različnih potreb. Ignorirani otroci ali tisti, ki ostanejo brez odziva (kot na primer otroci v raziskavi o neodzivanju pri starših) ali otroci staršev, ki imajo napačen odziv, lahko razvijejo ne tako idealne zveze, ki jih bodo pozneje v življenju pripeljale do bolečih izkušenj.

Ste v prisotnosti svojih otrok odsotni?

Otroci na vse načine poskušajo obrniti pozornost staršev nase

Starši, ki imajo pozornost usmerjeno na elektronske naprave namesto na svoje otroke, vsekakor ne morejo razviti ustreznih odzivov. V taki situaciji starši niti ne bodo opazili tistega bolečega učinka, ki ga ima tako vedenje na njihove otroke. Tako lahko celo skrhajo otrokovo samozavest. Med intervjujem so otroci smatrali, da so dolgočasni, ker niso sposobni pridobiti pozornosti staršev, tako kot ko lahko pametni telefoni. Občutki do pametnih telefonov so nihali od zelo sovražnih (so jim pravili “neumni telefoni”) do želje po tekmovanju z njimi, da bi uspeli obrniti pozornost starša nase. Otroci, ki so bili udeleženi v raziskavi v restavracijah s hitro prehrano, so pokazali precejšnjo razburjenost, da rastejo v nasilne najstnike in da s slabim vedenjem poskušajo preusmeriti pozornost staršev nase. Kako pa starši poskušajo rešiti take frustracije svojih otrok? Na žalost dajo otroku to elektronsko napravo in jih s tem učijo izključiti se iz dogajanja okoli sebe, tako kot to tudi sami počnejo.

Spremembe v socialnem in psihološkem razvoju otrok

Raziskave, ki jih je izvedla ameriška pediatrična akademija, so pokazale, da današnji otroci povprečno sedem ur dnevno preživijo ob različnih zabavnih medijih, kot so televizija, računalnik, telefoni in druge elektronske naprave. Vendar pa so raziskave pokazale, da pretirana uporaba medijev lahko pelje k motnji pozornosti, težavam v šoli, motnjam spanca in prehranskim motnjam ter tudi k debelosti. Nekatere tehnološke iznajdbe lahko resnično pomagajo otrokom pri učenju, druge pa lahko resnično škodijo njihovim sposobnostim. Televizijo od nekdaj povezujejo z motnjo pozornostih pri otrocih. Raziskave so pokazale, da so otroci, ki so gledali televizijo med 1. in 3. letom starosti, bolj nagnjena k razvijanju hiperaktivnosti do sedmega leta.

Poleg tveganja za težave v razvoju moramo upoštevati tudi spremembe, ki lahko nastanejo v socialnem in psihološkem razvoju otrok. Vlačenje otrok v svet tehnologije lahko otroke nauči, da ne morejo niti pet minut biti brez nje. Prav tako lahko pripelje do razvoja odvisnosti, ki jih bo samo oddaljevala od odnosov “iz oči v oči” in tudi od njihove domišljije. Še več, privede lahko do motnje zavedanja o okolju, ki bi jih drugače peljala v srečnejše življenje.

Zavest predstavlja stanje mentalne budnosti – zavedanje sebe o obstoju in odnosih z drugimi ljudmi. Zavest omogoča ljudem, da so prisotni v trenutku, ki ga živijo, da živijo s počasnejšim ritmom, da bi lahko z manj stresa izboljšali vsesplošno zdravje. A ker nas tehnologija oddaljuje od razvijanja medčloveških odnosov, se lahko soočimo z dejstvom, da vzgajamo nove, mnogo manj samozavestne, egoistične in narcisoidne generacije in generacije, ki jim zelo hitro lahko postane dolgčas.

Socialna inteligenca

Sposobnosti socialne inteligence so se pokazale kot najboljši pokazatelj uspeha nekoga v življenju, veliko bolj kot sam IQ. Te sposobnosti vključujejo poznavanje svojih čustev (samozavest), nadziranje čustev, samomotivacijo, prepoznavanje čustev drugih ljudi in vzdrževanje odnosov. A bi lahko preveč gledanja v ekran lahko naše otroke prikrajšalo za razvoj medčloveških odnosov, ki so nujni za razvoj socialne inteligence?

Kot starši se moramo vprašati, kako v tej digitalni dobi vzgajati otroke. V vsakem primeru se odgovor ne skriva ne v paniki ne v predaji glede na predpostavko, da glede tega ne moremo ničesar narediti. To, kar lahko mi sami naredimo, je, da razvijemo svojo zavest, da se obvežemo, da se bomo več ukvarjali s svojimi otroki in da bomo bol prisotni pri njihovi vzgoji. To vsekakor ne pomeni, da bi morali izpolniti vsako njihovo muho ali da jih imamo pod steklenim zvonom, a zdi se, da se družba giblje med tema dvema skrajnostma. Bistveno je, da se posvetimo svojim otrokom in da čas, ki ga preživimo skupaj,naredimo čim bolj kvaliteten, da izključimo elektronske naprave, da jih resnično gledamo, poslušamo in odgovarjamo, kar jim bo pomagalo, da se bodo počutili, da jih razumemo. Kar pa se same tehnologije tiče, je najbolje, da sledimo ideji, da jim pokažemo, kaj je bolj zdravo in boljše, namesto da jim o tem samo govorimo in da najdemo najbolj zdrav način, da se te neogibne naprave vključi v naše življenje.

Lisa

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor