Vročinski krči – preprečite jih

Kako pomagati otroku in kako preprečiti vročinske krče?
Kaj so vročinski krči?
Zakaj se vročinski krči pojavljajo samo pri otrocih?
Kako prepoznati vročinske krče?
So vročinski krči nevarni za otroka?
Kako pomagati otroku, ki ima vročinske krče?
Se vročinski krči lahko ponovijo?
Kako preprečiti vročinske krče?

Vročinski krči - preprečite jih

Kako pomagati otroku in kako preprečiti vročinske krče?

S prihodom jeseni pridejo tudi okužbe, pogosto jih spremlja tudi visoka temperatura. Ta lahko povzroči tudi vročinske krče oz. febrilne konvulzije. To je zelo dramatična izkušnja za starše. V nadaljevanju vam bodo prikazali in pojasnili pomembne stvari o vročinskih krčih skozi vprašanja in odgovore, s poudarkom na preprečevanju novega napada vročinskih krčev.

Kaj so vročinski krči?

Vročinski krči (febrilne konvulzije) so posebna reakcija možganov (centralnega živčnega sistema) na povišano telesno temperaturo. Poenostavljeno, možgani so nagnjeni k temu, da se burno odzovejo na povišano telesno temperaturo.

Vročinski krči izgledajo zelo dramatično, vendar ima večina otrok odlično prognozo. Gre za prehodni pojav, ki pri ogromnem številu “prizadetih” otrok mine po petem letu.

Zakaj se vročinski krči pojavljajo samo pri otrocih?

Kot smo že omenili – gre za predispozijo – občutljivost otrokovih možganov na rast telesne temperature, to pa se običajno deduje. Vedno se najdejo člani družine, ki so imeli to težavo kot otroci. To se običajno zve šele takrat, ko se vročinski krči pojavijo pri nekem otroku v družini, do takrat pa je to ponavadi (povsem nepotrebno) skrbno varovana skrivnost!?

Seveda pa to ne pomeni, da se vročinski krči ne morejo zgoditi pri otroku, pri kateremu nihče v družini nima te težave, kot tudi ni nujno, da vročinske krče dobijo vsi otroci, katerih starši so jih imeli v otroštvu. Včasih pravila preprosto ni.

Kako prepoznati vročinske krče?

Enostavno!

Otrok je nezavesten, ponavadi otrplega pogleda, je skrčen ali se izmenično trese in sprosti (krči), včasih pa lahko vidimo tudi peno na ustih. Včasih se otrok polula, včasih bruha, če je pred tem jedel.

So vročinski krči nevarni za otroka?

Vročinski krči pri veliki večini otrok NE PUŠČAJO TRAJNIH POSLEDIC, če ne trajajo dlje kot 20 minut. Staršem se to zdi cela večnost, a večina otrok se spontano preneha tresti pred iztekom tega časa.

Kako pomagati otroku, ki ima vročinske krče?

Ko se otroku to zgodi prvič, so starši popolnoma presenečeni, zato je najbolje, da otroka čim prej odpeljejo v najbližji zdravstveni dom. Če nimate možnosti prevoza, pokličite nujno pomoč. Dokler otrok ne pride do zdravnika (ali dokler nujna pomoč ne prispe domov) – dajte otroka na bok, NE VLECITE JEZIKA VEN in ne škropite otroka po obrazu s hladno vodo. Pustite ga samo v plenički.

Starši, ki so to doživeli, vedo, kaj je treba narediti, potrebno je biti zbran in otroku dati diazepam.

  • Otroka takoj obrnite na bok – tako mu jezik ne bo zdrknil v žrelo in če bruha – ne bo prišlo do vračanja vsebine pobruhanega v pljuča.
  • Vzemite diazepam tubico, potisnite otroku v zadnjično odprtino in iztisnite CELOTNO vsebino.
  • Izvlečite tubico ne da bi jo spustili, se pravi – tubo držite stisnjeno s prsti, da zdravila ne bi posesalo nazaj v tubico
  • Ko ste izvlekli tubico, otroku za nekaj minut stisnite zadnjico, da zdravilo ne steče ven.
  • Vročinski krči hitro prenehajo, potem pa je potrebno nadaljevati z nižanjem visoke temperature in otroka odpeljati na pregled k pediatru.

Se vročinski krči lahko ponovijo?

Lahko.

Ta nagnjenost (občutljivost) možganov, da na visoko telesno temperaturo burno reagirajo, običajno traja do petega leta življenja. Zato moramo biti na vsako naslednje povišanje telesne temperature pripravljeni, dobro oboroženi z zdravili za zbijanje vročine (antipiretiki), obvezno pa moramo imeti tudi odrešilne diazepam tubice.

Kako preprečiti vročinske krče?

To neprijetno situacijo se preprečuje na dva načina:

  • z učinkovitim bojem proti povišanju telesne temperature in
  • preventivnim dajanjem diazepama.

Kako znižati povišano telesno temperaturo?

Aksilarna temperatura do 38 stopinj celzija pri večini otrok ne zahteva zniževanja. Če je telesna temperatura več kot 38 stopinj celzija, ni treba paničariti, ampak mirno sprejeti naslednje preproste ukrepe:

Ohlajevanje otroka

Medtem ko pripravljate antipiretik (zdravilo za nižanje telesne temperature), otroka slecite in ga ne pokrivajte. Veliko število staršev in skoraj vse skrbne babice se ustrašijo, da se bo otrok prehladil, če ga odkrijejo. To je velika zmota in tudi tveganje za otroka. Pregrevanje otroka dodatno viša telesno temperaturo in tveganje za vročinske krče.

Pri otrocih, ki so že imeli vročinske krče, je OBVEZEN ukrep ohlajevanje in tuširanje otroka z mlačno vodo. Izogibati se je treba hladni vodi, ki je zelo neprijetna za otroka, ki “gori”. Namesto tuširanja lahko namočite bombažno plenico z mlačno vodo in pazljivo orosite otroka, ki sedi ali leži, tako da je koža prekrita s kapljicami mlačne vode. Zatem se golega otroka pusti, da se posuši, brez pokrivanja. Ta procedura se lahko ponavlja tolikokrat kot je potrebno, za razliko od zdravil, ki imajo določene intervale odmerkov.

Pravilno ohlajevanje otroka je potrebno, učinkovito, vendar kratkotrajno. Zato je potrebno uporabiti tudi zdravila za zniževanje telesne temperature.

Zdravila – antipiretiki

Hlajenje je najhitrejši in najučinkovitejši način zniževanja povišane telesne temperature medtem ko čakamo, da zdravilo (antipiretik) doseže zaželen efekt (petnajst minut, včasih je treba tudi dlje počakati), vendar pa pri otrocih z vročinskimi krči, ki imajo temperaturo čez 38 stopinj celzija NE SMETE čakati na učinek ohlajevanja, ampak jim morate obvezno dati antipiretik.

Zdravila so steber boja z visoko telesno temperaturo. Dati jih moramo otrokom, ki dosežejo telesno temperaturo 38 oz. 38,5 °C, vendar pri otrocih, ki so imeli vročinske krče se lahko antipiretik da že pri temperaturi preko 37,5 °C, ki kljub ohlajevanju in po tem, ko smo otroka slekli, še naprej raste.

Najpogosteje se za zniževanje vročine uporabljata paracetamol in ibuprofen.

Kateri antipiretik naj dam najprej – paracetamol ali ibuprofen?

Tako paracetamol kot ibuprofen lahko varno dajemo otroku, starejšemu od treh mesecev (če pediater odloči, lahko tudi prej). Pri tem moramo upoštevati interval in količino odmerka.

Nekateri otroci se bolje odzovejo na paracetamol, drugi pa na ibuprofen – zato je najbolje dati tisto zdravilo, ki je že dokazano učinkovito pri zniževanju vročine.

Paracetamol ima prednost, ker se ga lahko da v obliki svečk, kar je pomembno pri otrocih z vročinskimi krči.

Prednost ibuproena pa je, da deluje tudi protivnetno. Se pravi, poleg zniževanja temperature in lajšanja bolečin ibuprofen zmanjšuje tudi vnetje, kar je zelo pomembno pri vnetju srednjega ušesa. Paracetamol tega protivnetnega učinka nima, čeprav je učinkovit antipiretik in analgetik.

NIKAKOR in NIKOLI ne smete prekoračiti priporočenega odmerka, kot tudi skrajševati intervalov dajanja zdravil brez posvetovanj s pediatrom.

Ali lahko paracetamol in ibuprofen dam istočasno?

Ne dajajte obeh zdravil hkrati “na svojo roko”!

Obstajajo določena priporočila za kombiniranje paracetamola in ibuprofena (v intervalih, ko se izteče obdobje enega zdravila in se ponovno pojavi zelo visoka telesna temperatura), vendar je treba vedno upoštevati samo navodila pediatra. Takšno kombiniranje je pomembno prav pri preprečevanju ponavljanja vročinskih krčev.

Kdaj začne zdravilo delovati?

Vsi antipiretiki ponavadi rabijo 15-30 minut (včasih dlje), da začnejo delovati. Zato je treba biti potrpežljiv in če temperatura še naprej raste, ponovite tuširanje z mlačno vodo. Svečke imajo malo hitrejši učinek od sirupa.

Preventivno dajanje diazepama

Diazepam se lahko da tudi preventivno (torej, ne samo za prekinitev napada) – v tubicah ali v obliki tablet, vendar je odmerke (kot tudi intervale dajanja) potrebno določiti s pediatrom. Pediater bo staršem podrobno pojasnil, kdaj in kako se zdravilo lahko daje preventivno.

Starši otrok, ki majo težave z vročinskimi krči, vedo, da brez antipiretika in diazepama ne smejo nikamor. Ta zdravila morajo biti a dosegu roke tako doma kot na potovanju – to je preprosto nujno za učinkovito preprečevanje vročinskih krčev.

Mojpediatar.co

Ocena:
[Skupaj: 16 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor