Adenoviroza – kaj moramo starši vedeti

Hladni in vlažni jesenski dnevi kar kličejo po vlažnem zraku. Ljudem takšno okolje ne ustreza preveč. Še kako pa ti pogoji ustrezajo različnim virusom in drugim povzročiteljem najrazličnejših bolezni. Ena od njih je tudi adenoviroza, ki jo povzročajo adenovirusi in ti lahko povzročijo hude težave.

Adenoviroza - kaj moramo starši vedeti
Foto: Summer

Adenovirusi so družina virusov, ki so DNK virusi, srednje velikosti z dvoverižno molekulo DNK. Zorenje in oblikovanje virusa poteka v samem jedru (DNK).

Kar 4 % – 5 % bolezni dihal je povzročenih zaradi takšnega virusa. Adenovirus tipa 3 povzroča akutno vročino pri starejših otrocih in odraslih. Akutne bolezni dihal pa so najpogosteje vzrok adenovirusa tipa 4 in 7.

Poleg omenjenih obolenj adenovirusi lahko povzročijo tudi virusno vnetje pljuč, vnetje veznice očesa in epidemično vnetje roženice in veznice očesa.

Katere organe napadajo adenovirusi?

Adenovirusi so pri otrocih najpogostejši vzrok za vnetje zgornjih dihalnih poti. Prav tako lahko prizadenejo spodnje dihalne poti, prebavni trakt, limfne kanale, sečila in oči.

Adenovirusi se pojavljajo preko celega leta, medtem ko so siceršnje infekcije dihalnih poti najpogostejše le v jesenskem in zimskem času.

Kako se adenovirusi prenašajo?

Prenašajo se kapljično, možno tudi preko ust. Možne pa so tudi druge oblike prenosa te bolezni. Če se adenovirusi širijo preko krvi, lahko prizadenejo tudi druge organe, sisteme in tkiva – npr. kožo, srce, jetra, sečila, centralni živčni sistem. Možne so tudi neposredne oblike prenosa, tako se lahko z adenovirusom okužite npr. tudi preko umazane brisače ali bazenske vode.

Vir okužbe z adenovirusom so oboleli, ki so kužni od dva dni pred pojavom kliničnih znakov do pet dni po tem. Preko blata pa se virus lahko prenaša tudi tekom nekaj mesecev.

Ali so dojenčki varni pred okužbo?

Protitelesa, ki jih dojenček dobi od matere v prvih mesecih življenja, otroka ščiti pred okužbo, zato so zelo redki primeri, ko bi za adenovirozo zbolel dojenček, mlajši od 6 mesecev.

Otrok lahko zboli po dopolnjenem 6. mesecu starosti in največkrat se infekcija zgodi do otrokovega 5. leta.

Možno je, da se zaradi različnih okoliščin dojenček okuži a adenovirusom. Takšne okužbe so zelo nevarne in v nekaterih primerih celo smrtne.

Simptomi adenoviroze

Simptomi adenoviroze se razlikujejo glede na tip (poznamo jih preko 40) adenovirusa in tudi glede na stanje imunskega sistema ”gostitelja” – obolelega z adenovirusom. Glede na imunski sistem obolelega je namreč odvisno, kako se bo telo branilo pred napadi virusa.

Velik del obolenj z adenovirusi pri otrocih poteka neopazno, brez nekih značilnih simptomov. Zgolj nekaj simptomov je, ki so relativno značilni za adenovirozo in le na podlagi teh se lahko postavi diagnoza, če se simptomi seveda dovolj razlikujejo od simptomov, katerih povzročitelji so bakterije in druge vrste virusov.

Najpogostejši simptomi adenoviroze so:

  • vneto žrelo, ki ga spremljajo visoka telesna temperatura
  • slabost in glavobol
  • kašelj
  • bruhanje in
  • povečanje limfnih kanalov.

Bolezen se lahko razširi tudi na spodnje dihalne poti, kar lahko vodi do vnetja pljuč – pljučnice. Pri majhnih otrocih, katerih imunski sistem še ni dovolj razvit, zato adenoviroza lahko povzroči vnetje jeter, srčne mišice in možganske ovojnice.

Okužba z adenovirusom lahko vpliva tudi na prebavni sistem – bruhanje, vodeno blato in bolečine v trebuhu. Včasih se pojavi tudi kot vnetje bezgavk v trebušni votlini, s simptomi, ki so zelo podobni tistim, ki se pojavljajo pri vnetju slepiča – intenzivna bolečina v spodnjem delu trebuha.

Postavitev diagnoze

Diagnozo najlažje postavijo s pomočjo laboratorijskih testov – iz izvida je razvidno število protiteles in antigenov v telesu obolelega. V novejši dobi se poslužujejo tudi jemanja brisa žrela, s pomočjo katerega ugotavljajo povišano število protiteles.

Ali obstaja zdravilo za adenovirozo?

Za zdravljenje adenoviroze ni nekega posebnega zdravila. Priporoča se počitek in tako imenovano simptomatsko zdravljenje – zniževanje telesne temperature, dietična prehrana, jemanje prehranskih vitaminskih dodatkov in drugih dodatkov, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema organizma.

Glede na klinično sliko se zdravnik odloči, ali je bolnika potrebno izolirati ali pa bodo zadostovali zgoraj opisani načini zdravljenja.

Dandanes je že znano cepivo proti adenovirusu, a žal še ni na voljo za širšo uporabo.

Ali adenovirozo lahko preprečimo?

Sploh v zimskih dneh se ne zadržujte v zaprtih prostorih, v katerih je veliko ljudi. Povečajte vnos vitamina C v telo. Pijte limonade, čaje, sadne sokove z dodatkom C vitamina in podobno.

Pomembno je tudi, da je prehrana raznolika in bogata z minerali in vitamini. Prav tako pa morajo biti obroki pravilno razporejeni skozi dan.

Pomemben je tudi dnevno-nočni ritem počitka, saj je organizem, ki je v pomanjkanju počitka, bolj dovzeten za obolenje kot organizem tistih, ki imajo dovolj spanca (najmanj 8 ur).

Ne glede na to, ali gre za odraslo osebo ali otroka, so pravila za preventivo enaka za vse.

Lepota i zdravlje

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Ocena:
[Skupaj: 44 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor