Zakaj morajo biti mobilne naprave prepovedane otrokom, mlajšim od 12 let

Ameriška pediatrična akademija in kanadsko Združenje za pediatrijo priporočata, da otrok do drugega leta starosti sploh ne izpostavljate tehnologiji, da otrokom med 3. in 5. letom starosti dovolite uporabo tehnologije največ uro na dan, od 6. do 18. leta pa ne več kot dve uri dnevno.

Zakaj morajo biti mobilne naprave prepovedane otrokom, mlajšim od 12 let
Foto: Brian

A ta priporočila sploh kdo posluša? V glavnem ne, saj raziskave kažejo, da so “doze” izpostavljenosti tehnologiji prekoračene tudi za 4 do 5-krat. Prenosne naprave kot telefoni, tablice in igralne konzole so samo pospešile to “ekranizacijo” otroštva.

Kot pediatrični terapevt in avtorica knjige “Navidezni otrok” je Cris Rowan pozvala starše, učitelje in pristojne institucije, da do 12. leta starosti prepovejo uporabo prenosnih tehničnih naprav. V prid temu je Rowanova navedla 10 argumentov, ki temeljijo na znanstvenih raziskavah.

Vpliv na razvoj možganov

Do dopolnjenega drugega leta starosti otrokovi možgani potrojijo svojo velikost in se neprestano razvijajo do 21. leta. Zgodnji razvoj možganov je pogojen z dražljaji iz okolja ali z njihovo odsotnostjo. Pretirana izpostavljenost tehnološkim napravam (telefoni, internet, iPadi, televizija) negativno vpliva na delovanje možganov in povzroča pomanjkanje pozornosti, upočasnjen razvoj kognitivnih sposobnosti, oteženo učenje, povečano impulzivnost in zmanjšano sposobnost samonadzora (napade besa).

Upočasnjen razvoj

Uporaba tehnologije omejuje gibanje in vodi k upočasnjenemu razvoju. Dandanes vsak tretji otrok, ki hodi v šolo, zaostaja v razvoju, kar se slabo odraža na opismenjevanju in akademskih dosežkih. Fizična aktivnost izboljšuje pozornost in sposobnost učenja. Uporaba tehnologije pred 12. letom je ključnega pomena za otrokov razvoj in njegovo sposobnost za učenje.

Epidemija debelosti

Gledanje televizije in igranje video igric je v korelaciji z debelostjo otrok. Otroci, ki jim je dovoljeno gledati TV ali igrati igrice v svoji sobi, imajo 30 % pogosteje prekomerno telesno težo, tretjina debelih otrok pa dobi diabetes. Prav tako so izpostavljeni povečanemu tveganju za srčne bolezni, ki skrajšajo življenje. Zaradi debelosti je generacija, rojena v 21. stoletju, morda prva, pri kateri mnogi otroci ne bodo preživeli svojih staršev.

Pomanjkanje spanca

Tri četrtine staršev otrokom dovoljuje uporabo tehnologije v otroških sobah, 60 % od njih pa nima vpogleda v to, kako in koliko otroci uporabljajo tehnologijo. Zaradi tega trem četrtinam otrok med 9. in 10. letom starosti primanjkuje spanca v toliki meri, da se to odraža na njihovih šolskih ocenah.

Duševne bolezni

Pretirana uporaba tehnologije je pri otrocih povezana s povečanjem depresije in anksioznosti, sindromom pomanjkanja pozornosti, težavami z navezanostjo, avtizmom, bipolarno motnjo in drugimi vedenjskimi težavami. Vsak šesti otrok v Kanadi ima diagnozo duševne motnje, mnogi med njimi pa jemljejo nevarna zdravila.

Agresivnost

Nasilje v medijih privede do nasilja med otroci. Majhni otroci so bolj izpostavljeni prikazu fizičnega in spolnega nasilja v medijih. Igrica “Grand Theft Auto V” eksplicitno prikazuje seks, ubijanje, posilstva, mučenje in pohabljanje, kar lahko vidimo tudi v mnogih filmih in oddajah.

Zakaj morajo biti mobilne naprave prepovedane otrokom, mlajšim od 12 let
Foto: anthony kelly

Digitalna demenca

Zaradi tega, ker vplivajo na možgane, da omejujejo nevronske poti, ko peljejo v čelni korteks, hitre medijske vsebine prispevajo k pomanjkanju pozornosti, slabši koncentraciji in težjemu pomnjenju. Otroci, ki nimajo dovolj pozornosti, se ne morejo učiti.

Odvisnost

Ker se starši vse bolj vežejo na tehnologijo, se vse bolj oddaljujejo od svojih otrok. V pomanjkanju povezanosti s starši otroci vse pogosteje uporabljajo tehnične naprave in postanejo odvisniki. Vsak enajsti otrok med 8. in 18. letom starosti je odvisen od tehnologije.

Sevanje

Maja 2011 je Svetovna zdravstvena organizacija označila mobilne telefone in ostale brezžične elektronske naprave kot “potencialno rakotvorno” (tveganje kategorije 2B). Otroci so občutljivi na ta tveganja, ker se njihovi možgani in imunski sistem še razvijajo. Pozneje so se pojavila priporočila, da se kategorija tveganja spremeni v 2A, kar pomeni “verjetno rakotvorno”.

Nevzdržnost

Načina, kako današnji otroci odraščajo in se izobražujejo ob tehnologiji, ni več moč prenesti. Otroci so naša bodočnost, vendar ni bodočnosti za otroke, ki pretirano uporabljajo tehnologijo. Nujno je potreben skupni napor, da bi zmanjšali količino tehnologije v otroških življenjih.

Smernice za uporabo tehnologije pri otrocih

starost otroka v letih0-23-56-1213-18
Koliko časaničura na dan2 uri na dan2 uri na dan
Nenasilna TVnikoli
Prenosne napravenikolinikolinikoli
Nenasilne video igrenikolinikolinikolido 30 minut
na dan
 Nasilne video igrenikolinikolinikoli
 Spletne nasilne video igre in pornografijanikolinikolinikolinikoli

Cris Rowan

Ocena:
[Skupaj: 15 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor