Gripa – kaj moramo starši vedeti

Pravijo, da je zaradi novoletnih praznikov bilo manj virusnih obolenj, se je pa zato gripa pojavila  bolj številčno kot ponavadi. Ob tem, ko so otroci v vrtcih in šolah in odrasli na svojih delovnih mestih, so pogoji za širjenje virusov idealni.

Gripa prihaja - kaj moramo starši vedeti

Kaj povzroča gripo?

Seveda virus!

Virus gripe pripada družini, ki jo imenujemo Influenza viridae, zato je influenca – latinsko ime za gripo, postalo znano tudi zunaj medicinskih krogov. Obstaja nekaj tipov virusa, ki jih označujemo z velikimi črkami abecede (A in B so najbolj znani), znotraj katerih so podtipi. Te dni sta aktualna dva podtipa virusa A in virus gripe tipa B.

Kako se dobi gripo?

Vir virusov je oboleli otrok ali odrasla oseba. Ker so dihala mesto, kjer se virus najprej naseli, se od tam enostavno izvrže v okolico – s kihanjem, kašljanjem ali tudi z neposrednim stikom z obolelim otrokom. Če, na primer, bolni otrok zakašlja in pri tem postavi roko pred usta ter se nato rokuje z zdravim otrokom (z isto roko) – je tu širjenje okužbe (ne samo gripe).

Zakaj je ravno pozimi čas za gripo?

Virus gripe se neverjetno lahko in hitro širi, mraz pa je njegov zaveznik iz več razlogov. Virus se v hladnem okolju počuti prijetno in živi dlje, zato se tudi lažje prenaša. Ko je hladno, se otroci v glavnem zbirajo v zaprtih prostorih, kjer se virus lahko in hitro širi. Tako bo otrok v vrtcu, avtobusu ali na rojstnem dnevu zelo enostavno “pobral” gripo.

Se pa gripa pojavi tudi, ko postane malce topleje, to je pri nas že leta tako.

Zakaj je gripa nevarnejša od drugih respiratornih virusov?

Vsi respiratorni virusi bolj ali manj poškodujejo sluznico dihalnih organov, virus gripe je pa pravi prvak v tej grdi disciplini. Po organizmu obolelega otroka se širi mnogo hitreje od ostalih zimskih virusov, zato se pri gripi pogosteje pojavijo zapleti, med katerimi so nekateri zelo resni. Za gripo lahko rečemo, da je bolezen celega telesa.

Gripa traja dlje od večine ostalih bolezni, ki jih povzročajo zimski virusi. Otrok se muči vsaj pet do sedem dni, pri mlajših otrocih in občutljivih malčkih pa to traja še dlje.

Gripa prihaja - kaj moramo starši vedeti
Foto: Loren Kerns

Kako prepoznati gripo pri otroku?

Prvi znaki gripe se ne razlikujejo bistveno od ostalih okužb – otrok se najprej “potuhne”, izgubi običajno živahnost, potem pa se zelo kmalu pokažejo naslednji simptomi in znaki.

Visoka vročina

Visoka vročina je posledica prave vojne oz. boja otrokovega obrambnega (imunskega) sistema. Značilno je, da prve dni bolezni večina otrok precej slabo reagira na zdravila za nižanje povišane telesne temperature. Lahko se celo zgodi, da vročina po zdravilu naraste (na srečo redko), kar je zelo moteče. Zato moramo na pomoč poklicati tuširanje z mlačno vodo, posebej v intervalih med dvema dozama antipiretikov.

Otrok zelo slabo izgleda – slabo splošno zdravstveno stanje

Večini gripoznih malčkov je skoraj neprestano slabo – tudi ko imajo ali ko nimajo visoke vročine. Po tem se gripa razlikuje od ostalih respiratornih virusov, kjer se po padcu vročine razpoloženje otroka popravi.

Slab apetit

Zavračanje hrane je pogost spremljevalec gripe, otroci tudi tekočine pogosto ne želijo piti. Določeno število otrok bruha, zato je težava toliko večja. Visoka vročina “suši” otroka – prihaja do izgube večje količine tekočine in če otrok ne vnese dovolj tekočine v telo, pride do dehidracije. Zato otroku ni treba siliti hrane, mu pa moramo neprestano ponujati pijačo.

Smrkanje in kašljanje

To je posledica neposrednega delovanja virusa na nos, grlo in tudi sapnik. Sluznica dihalnih organov se brani s povečanim izločanjem sekreta, potem pa nastane težava za otroka, ki ima zamašen nos in skoraj neprestano kašlja.

Bolečine po celem telesu

Večji otroci jasno opisujejo, da jih vse boli. Popolna šibkost in bolečine v kosteh in mišicah so precej značilne za gripo. Pogost je tudi glavobol. Ta boleč sindrom je prav tako rezultat vdora virusa v celo telo, tako tudi v živčni sistem, ki prenaša boleče dražljaje, delno pa je bolečina posledica borbe telesa z virusom.

Koliko časa traja gripa?

Trajanje bolezni je odvisno od vrste gripe in tudi od obrambne sposobnosti organizma. Običajno gripa ne traja manj kot sedem dni. No, to velja za večino starejših otrok, ne pa tudi za malčke. Mlajši otroci in tisti s slabšim imunskim sistemom so bolni tudi deset dni (včasih celo več). Če se pojavijo zapleti gripe, je seveda cela zgodba daljša in se okrevanje lahko podaljša tudi na nekaj tednov.

Lahko otrok v isti zimi dvakrat zboli za gripo?

Odležana gripa za seboj pušča kratkotrajno imunost, vendar zadostno, da v isti sezoni ne more dobiti istega virusa. Na žalost trenutno vladajo trije virusi gripe, tako da se lahko zgodi (čeprav ni veliko možnosti), da isti otrok dobi dva različna virusa gripe v isti sezoni.

Kaj pa zapleti pri gripi?

Možni so številni zapleti, se pa pogosteje dogajajo pri majhnih otrocih. Najpogostejši zapleti so:

Vnetje ušes in sinusov

Lahko bi rekli, da je vnetje ušes in sinusov sestavni del gripe ali samo pojavna oblika virusa. Vendar pa se jih vodi kot zaplete, ki nastanejo z neposrednim destruktivnim delovanjem virusa na srednje uho in sinuse. Uho je pogostejša tarča pri malih otrocih, sinusi pa pri večjih, posebej pri tistih, ki so nagnjeni k sinusitisu. Vnetje se lahko pojavi na začetku bolezni, se pa pogosteje pojavi po štirih, petih dneh gripe.

Vnetje pljuč – pljučnica

Splošna izčrpanost otroka in tudi neposreden vdor virusa v pljuča lahko privede do pljučnice. Pojavi se lahko zelo hitro po nastanku gripe, otroci pa običajno “pridelajo” vnetje pljuč nekaj dni po prvih simptomih. Otroku je nenadoma še slabše, kot je bilo, kašelj postane močnejši in ga še dodatno izčrpava. Pravočasno odkrito pljučnico lahko lepo pozdravimo v domačih pogojih, določeno število malčkov pa vseeno mora iti v bolnišnico. Izbira antibiotikov (čeprav je to virusna pljučnica, zdravniki vedno predpišejo antibiotike zaradi pridružene bakterijske okužbe) in načina uporabe zdravila je v izključni pristojnosti pediatra, tako kot odločitev o morebitnem sprejemu otroka v bolnišnico.

Na srečo so pri otrocih nevarni zapleti na srcu in na centralnem živčnem sistemu redki.

Gripa prihaja - kaj moramo starši vedeti

Kako zdravimo gripo

Večina otrok se pozdravi “sama” – njihov imunski sistem sam premaga virus, tako da otrok počasi okreva in se vrne v normalno življenje. Zato se zdravljenje gripe pri večini malčkov zreducira na pomoč otroku, da sam premaga odvratni virus.

Kaj lahko starši naredijo?

Boj z vročino

Antipiretiki (zdravila, ki znižujejo vročino) so tudi analgetiki – tudi zmanjšujejo bolečino, zato bo otroku dvojno lažje.

  • Paracetamol je dobra izbira in ga lahko otroku dajemo kot sirup. Pri otrocih, ki bruhajo ali ker preprosto nočejo pogoltniti zdravila, je potrebno dajati svečke. Te so odlična alternativa tudi pri malčkih, ki ne bruhajo, ker je “dober želodec” potrebno čuvati za prepotreben vnos tekočine.
  • Ibuprofen je zdravilo, ki je tudi zelo učinkovito. Nekateri otroci se bolje odzovejo na enega, drugi na drugi antipiretik. Prve dni bolezni temperatura vsem težko “pade”, zato je učinkovito kombinirati obe zdravili. Seveda po posvetu z zdravnikom. Antipiretike dajemo v skladu z odmerki, ki jih priporoča pediater in to v presledkih, ki ne smejo biti krajši od štirih ur.

Poleg zdravil je dobro tudi tuširanje z mlačno vodo.

“Servis” noska

Uporabljati je potrebno fiziološko raztopino, ni pa treba bežati niti od kapljic za nos (Efedrin za manjše otroke in Olynth, Operil P za večje), ki jih lahko varno uporabljamo tri do štiri dni ob upoštevanju priporočenega odmerka.

Pomembno je, da otrok pije dovolj tekočine

Otrok ne sme dehidrirati, zato je pomembno spoštovati načelo: pogosto po malo, še posebej pri otrocih, ki bruhajo. Tudi malčkom, ki ne bruhajo, moramo ves čas ponujati pijačo (včasih jih prisiliti), ker zaradi slabega apetita in slabosti ne bodo sami prosili zanjo. Voda (seveda negazirana), kot tudi ohlajeni (nikakor ledeni) blagi čaji (ne močni – ruski, indijski in podobno) in negazirani sokovi (breskev, marelica …), so idealni napitki. Izogibati se je treba kislih napitkov (močnih  limonad) in gaziranih sokov, ker lahko izzovejo bruhanje.

Boj proti kašlju

Terapija z antitusiki (zdravili za kašelj) se izvede takrat, ko otroka kašelj “trga” in ima zaradi tega moten spanec. To so zdravila, ki pomirjajo kašelj –  ne zdravijo vzroka kašlja, ampak mirijo kašelj. Obstajajo tudi številni izdelki na rastlinski osnovi, ki lahko pomagajo.

Kaj pa zdravila proti virusu?

Vedeti je treba, da obstajajo zdravila proti virusu gripe.

To niso klasični antibiotiki, ampak “protivirusni” – ki lahko bistveno zmanjšajo resnost bolezni in skrajšajo potek gripe, pa tudi zmanjšajo verjetnost zapletov. Pred terapijo mora diagnoza biti potrjena. Pomembni so epidemiološka slika, anamneza in klinični pregled. Obstajajo tudi hitri testi za ugotavljanje prisotnosti virusa influence v nosnem izločku. Pregled krvi pokaže normalno ali znižano število levkocitov.

Gripa prihaja - kaj moramo starši vedeti

Kdaj se lahko otrok po preboleli gripi vrne k običajnim fizičnim aktivnostim?

Gripa zahteva popolno okrevanje!

Vsaj dva tedna po zadnjem dnevu vročine otrok ne sme biti izpostavljen večjim fizičnim naporom. To je zelo pomembno za otroka, ki se ukvarja s tekmovalnim športom. Oni se že po nekaj dneh po preboleli gripi počutijo dobro in bi želeli “s polno paro” nadaljevati s treningi. To ne pride v poštev! Po dveh tednih prizanašanja je potrebno postopoma povečevati stopnjo obremenitve, dokler se otrok ne vrne v formo.

Ali lahko gripo preprečimo?

Nekateri zdravniki priporočajo cepljenje, drugi pa ga odsvetujejo. Na starših je, da zberejo o tem čim več informacij in se odločimo v kaj bomo sami verjeli.

Ocena:
[Skupaj: 23 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor