Praktični vodnik za zmanjšanje količine oblačil v omari

» Najprej spoznaj sebe, šele nato se lahko skladno obožuješ.« – Epictetus

Praktični vodnik za zmanjšanje količine oblačil v omari
Foto: mO1229

Samo za trenutek pomislite kako bi se vaše življenje spremenilo, če bi imeli manj oblačil:

  • Imeli bi več denarja.
  • Imeli bi več časa za življenje.
  • Jutra bi bila manj stresna.
  • Omara bi bila organizirana in manj natrpana.
  • Pakiranje za potovanja bi vzelo manj časa.
  • Dnevi za perilo bi bili lažji (enako pogosti, a vsekakor lažji).

Na žalost, namesto da bi uživali v koristnosti manjših količin oblačil, večinoma še vedno verjamemo v zablodo, da je imeti več vedno bolje. In zato, ker temu verjamemo, nabiramo vedno več oblačil vsako sezono. Prepričani smo, da nas bodo nova oblačila osrečila, bomo z njimi modernejši in bolj popularni. Na žalost pa so nam na koncu le na poti.

Razmislite, da bi bilo mogoče pametno ubrati novo pot v življenju. Poskusite imeti manj oblačil. Lahko boste presenečeni nad tem, kakšno veselje in svobodo vam bo to prineslo.

Če bi želeli maksimalno zmanjšati količino oblačil v omari ali le odstraniti nekaj odvečnih kosov, vam bo naslednjih 10 korakov praktičnih in primernih. Točno te korake smo uporabili tudi pri nas doma.

Priznajte si, da imate preveč oblačil.

Za začetek bo to vse, kar potrebujete.

Nosite manj barv.

Večina nas ima že tako ali tako nekaj priljubljenih barv, ki jih najraje nosimo – ponavadi zato, ker v njih zgledamo najbolje. Če se odločimo, da bomo nosili le nekaj določenih barv, bomo absolutno zmanjšali tudi količino dodatkov (čevlji, pasovi, nakit, torbice, itn.). obenem pa je to preveč logičen korak, da ga ne bi preizkusili.

Sprejmite idejo o enem kosu.

Ko je en kos lahko dovolj, ga sprejmite – ena črna obleka, ene kopalke, en zimski plašč, en črn pas, en par črnih čevljev, en par superg, ena torbica… dodajte svoje enke glede na vaš poklic, življenjski slog in podnebje.

Podarite, prodajte, reciklirajte ali zavrzite.

Odvisno od obsega posameznikove garderobe, začetna selekcija ne bo vzela veliko časa. Naredite nekaj kupčkov – doniraj, prodaj, recikliraj. Začnite z oblačili, ki jih ne nosite, presenečeni boste nad količino, ki jo lahko odstranite.

Podari, prodaj, zavrzi še nekaj več.

Odstraniti oblačila, ki jih ne nosite je lahka naloga. Odstraniti tista, ki jih ne potrebujete pa je malce težje. Preglejte vse obešalnike in odstranite vsa oblačila, ki jih preteklo sezono niste nosili. To vam bo v veliko pomoč pri drugem krogu zmanjševanja količine oblačil.

Sprožite popolno prepoved nakupovanja.

Za večino je nakupovanje oblačil zgolj navada. Da bi pričeli z prekinjanjem cikla nakupovanja in zavračanja, si postavite lastno zamrznitev nakupovanja. Priporočam 90 dni. Če si boste vzeli dovolj časa, boste s to enostavno vajo samodiscipline pridobili nov pogled na lastna oblačila in na trgovine, ki jih proizvajajo, oglašujejo in prodajajo.

Določite mesečni limit za nakupe.

Izberite nizko številko in se jo držite.

Kupujte kvaliteto namesto kvantitete.

Kupujte le oblačila, ki so vam res pri srcu – četudi so dražja. Če napolnite omaro z oblačili, ki so vam res všeč, boste imeli manj želje po dodajanju novih.

Izogibajte se polic razprodaj.

Razprodaje so lahko (in bi morale biti) zgolj pripomoček, da željeni kos dobite za nižjo ceno. Žal pa nas večinoma razprodajne police prepričajo v nakup nečesa, kar sploh ne potrebujemo.

Impresionirajte s svojo osebnostjo, ne z obleko.

Lee Mildon pravi » Ljudje le redko opazijo stara oblačila, če poleg nosiš ogromen nasmeh.«

Joshua Becker

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor