Čustvena inteligenca in vloga staršev pri čustvenem razvoju otrok

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pomen čustvene inteligence
Pomen čustvene inteligence

Vsi ste že slišali, da je čustvena inteligenca za uspešno in zadovoljno življenje bolj pomembna kot splošna inteligenca. Psiholog Daniel Goleman pravi, da čustvena inteligenca (EQ) prispeva kar 80 odstotkov k življenjskemu uspehu posameznika, medtem ko inteligentnost (IQ) prispeva le 20 odstotkov.

Iz tega sledi, da je otrokova čustvena inteligenca eden najpomembnejših dejavnikov za kasnejši uspeh v življenju.

Kje začeti?

Najprej se je potrebno zavedati pomembnosti, ki jo ima čustvena inteligenca. Čustva so del življenja in vplivajo na vsa področja človekovega življenja: na vedenje, zdravje, učenje in medsebojne odnose. Zato je še kako pomembno, da je otrok čustveno spreten.

Temelji se zgradijo v otroštvu.

Pomembnost razvijanja in krepitve čustvene inteligentnosti je več kot očitna. Pomembno je, da se z urjenjem čustvene inteligentnosti soočamo že v otroštvu, saj se v tem obdobju čustvenih kompetenc lažje in hitreje učimo.

Zavedanje samega sebe

Prvi korak je ta, da otroku pomagamo razviti zavedanje samega sebe. Ko se otrok zaveda sebe, se nauči biti pozoren na svoje notranje čustveno stanje.  Nauči  se prepoznati svoja čustva in posledično čustva drugih, jih poimenovati, razumeti, izraziti, se nanje ustrezno odzvati  in z njimi pravilno ravnati. Brez zavedanja sebe lahko otroka čustva tako močno preplavijo, da se v njih utopi in izgubi.

Mavrična paleta čustev

Čustva okoli nas ustvarjajo barvit in raznolik svet. Zato je prav, da občutimo vsa čustva in da tega naučimo tudi svoje otroke. Pomembno je, da otrok prepozna neskončne odtenke čustev, tako prijetnih kot neprijetnih, se nauči jih prepoznati in z njimi pravilno ravnati.

Odgovorite na otrokovo čustveno potrebo.

Bodite pozorni. Prepoznavajte otrokovo naravo. Kaj mu je všeč, kaj mu ni, kaj ga razjezi, česa ga je strah, kaj mu predstavlja težavo?

Potrudite se začutiti to, kar čuti vaš otrok, pa če se z njegovimi občutki strinjate ali ne. Ne sodite njegovih občutkov, ali so pravilni ali nepravilni. Poiščite vir teh občutkov,  pomagajte otroku imenovati to čustvo, ukvarjajte se s tem, kar čuti. Na ta način bo razvijal zdrav odnos do lastnih občutkov. Lažje bo razumel, kar čuti, to poimenoval in predelal.

Začutite čustveno povezavo z svojim otrokom

Ko boste začutili njegovo čustvo, bo vaš otrok začutil povezavo z vami. Začutil bo, kako je za vas pomemben in dragocen. S tem, da poskušate razumeti in občutiti to, kar občuti on, otroku pošiljate močno sporočilo: »Tvoja čustva so zame pomembna.« In vaš otrok bo slišal: »Ti si zame pomemben.«

Ustvarili boste samo vajin poseben ritual, stkan iz dragocenih skupnih trenutkov, v katerih se bo vaš otrok počutil sprejetega, cenjenega in ljubljenega. Dan za dnem boste tako zgradili trden odnos, ki sporoča,da vaša ljubezen ne bo nikoli minila.

Zavestno razvijajte otrokovo (pa tudi svojo) čustveno inteligenco.

Sicer pa ne pozabite, da ste največji zgled otroku prav sami. Zato bodite dober zgled.  Vse, kar delate, otrok srka vase z neverjetno močjo. Če ste sami mirni in zadovoljni, če se s čustvi, tako prijetnimi kot neprijetnimi, ustrezno spoprijemate, če znate na svet gledati skozi svetla očala, boste otroku predali dragoceno izkušnjo. Zavedajte se, da ne glede na to, kaj poskušate otroka naučiti z besedami, štejejo zgolj vaša dejanja, ton vašega glasu, občutki, ki jih čutite, vzdušje, ki vlada v našem domu.

Prva šola za razvijanje čustvenih spretnosti je prav dom. Starši moramo sami obvladati določeno stopnjo čustvene pismenosti, da lahko otrokom pomagamo ravnati s čustvi. Zato je pomembno, da se o ravnanju s čustvi tudi starši poučimo in to vadimo sami pri sebi in z našimi otroki.

Ni dovolj, da otroku samo pojasnjujemo ali ga pri tem celo oštevamo. Potrebna je vsakodnevna vaja, potrpežljivost, ponavljanje in vztrajanje. Če želimo naučiti otroke, da bi bolje obvladali in upravljali s svojimi čustvi, potrebujemo čas, trud in pozornost.

 

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor