Poletje je pravi čas za odvajanje od plenic

Poletje je idealno za odvajanje otroka od plenic, ker so tako ali tako večino časa goli ali samo v hlačkah in imajo zato več priložnosti biti brez plenic. Če je to tudi vaša velika želja in če ste pri tem odločni, potem je lahko to poletje tisto, ko boste plenicam zavedno rekli “pa-pa”.

Poletje je pravi čas za odvajanje od plenic
Todd Morris

Za odvajanje od plenic potrebujete samo veliko potrpljenja in odločitev, če boste otroka takoj učili na wc školjko ali boste odvajanje začeli na kahli. Za wc školjke obstajajo dodatki, tako imenovane miniaturne deske, ki so prilagojene malčkom in se enostavno montirajo na školjko.

Zalo pomembno je, da vztrajate pri odvajanju od plenic. Če odnehate, boste dolgoročno dodatno zapletli zadevo in zmedli otroka. Strah pred  kahlico ali školjko se zdi nam odraslim iracionalen, zato lahko pomislimo, da z našim otrokom nekaj ni v redu. Vendar pa je to otroku simbolika odvajanja in odraščanja, zato otrok rabi sočutje in doslednost. Torej, bodite vztrajni pri svojih prizadevanjih in to počnite s toplino in z ljubeznijo.

Proces odvajanja od plenic začnite šele takrat, ko vaš otrok pokaže pripravljenost in interes za to. Običajno začnejo otroci v obdobju med 2 in 3 leti starosti kazati interes in postavljati vprašanja o kopalnici in stranišču, ostanejo suhi dlje časa, kar kaže na boljši nadzor mehurja, želijo nositi samo spodnje perilo kot “veliki” otroci in samoiniciativno povedo, da je plenica umazana. Ne glede na to, če se ti znaki pripravljenosti pojavljajo postopoma ali hkrati, so dobrodošli in znak, da se odvajanje od plenic lahko prične. Starši se morajo oborožiti s potrpljenjem, ker kot vsaka druga veščina, se tudi nadzor mehurja in odhod na kahlico/školjko osvaja postopno.

Naj bo sedenje na kahlici zabava

Odvajanje od plenic in opravljanje potrebe na kahlici morata biti zanimiva in lahkotna. Kupite kahlico in jo dajte v sobo, v kateri se otrok igra in ta se bo čez dan nekajkrat usedel nanjo zaradi zabave. Številne mamice svetujejo, da se med sedenjem na kahlici otroka zabava s pravljicami ali igračkami. Pomembno je, da se ne ustvarja pritiska na otroka, da mora obvezno lulat ali kakat, medtem ko sedi na kahlici. Opravljanje male in velike potrebe pri otrocih (kot tudi pri odraslih) mora biti stvar potrebe in naravni proces, ki se opravi skoraj nezavedno, ne pa kot obveznost.

Da bi se izognili “nesrečam” lulanja po celi hiši, omejite gibanje otroka in pustite ga, da sam določi čas, ko gre na kahlico ali na stranišče. Namesto da ga neprestano sprašujete “greš lulat?”, se raje dogovorite, da vam otrok sam pove, kdaj je čas za odhod na stranišče. Tako dobi otrok občutek, da ima nadzor nad procesom opravljanja potrebe.

Pohvale in nagrade

Če otrok napravi že najmanjši premik v procesu odvajanja od plenic, mu z veselimi vzkliki, ploskanjem in plesom dajte vedeti, da ste ponosni nanj. Tako bo otrok razumel, da je naredil nekaj čudovitega in vse bo naredil, da bi to spet ponovil. Poleg besednih pohval številni starši uporabljajo tudi sladkarije, igračke ali nalepke s priljubljenimi risanimi liki. Vendar čez čas zmanjšajte količino nagrad, dokler ne pridete do situacije, ko otrok ne potrebuje več nagrade in pohvale, da bi odšel na stranišče.

Odvrzite plenice

Ko se enkrat odločite umakniti plenice iz življenja svojega otroka, jih nikar ne uporabljajte več. V procesu odvajanja bi ponovna uporaba plenic lahko otroka samo zmedla. Nekateri starši so bodo odločil, da bodo plenice uporabljali samo ponoči, ker je reguliranje nočnega nadzora mehurja malo daljši proces, kjer mora otrok svoje možgane trenirati, da ga prebudijo, ko je čas za lulanje.

Pripravljen, nameri …

Lulanje stoje predstavlja fantkom dodatni izziv. Metanje okroglih žitnih kosmičev v stranišče in spodbujanje otroka, da jih zadene, je en od trikov, ki deluje. Če očeta ali starejšega brata ni v bližini, da bi mu pokazal, dajte otroka na pručko, da bi lahko lulal v školjko za odrasle in spodbudite ga, da s curkom urina zadene žitne kosmiče, ki ste jih vrgli v školjko. Ko otrok spozna, da se pri tem žitni kosmiči premikajo, zabavi ne bo konca.

“Nesreče” se dogajajo

Ravno ko ste že mislili, da ste za vedno zaključili s plenicami, se lahko vaš otrok začne pritoževati in želeti plenico nazaj ali začne ponovno lulati v hlačke. Zapomnite si, da je vse to samo faza in da so “nesreče” normalne in običajen del procesa odvajanja od plenic. Bodite potrpežljivi in vztrajni in hitro se bo vse postavilo na svoje mesto.

Klinfo

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor