Spet bo šola in teb’ se rola

Draga Tina!

Se spomniš, kako je bilo, ko sva bili še čisto majhni in so se nama zdele počitnice neskončno dolge? Danes se menda tudi otrokom počitnice ne zdijo več dolge. Seveda – mi nismo imeli tablic, mobijev in računalnikov. Še TV smo bolj malo gledali. Podili smo se naokrog in zvečer utrujeni in včasih tudi umazani padli v posteljo. Poletja so bila prijetna in običajno ne prevroča. Ali pa morda samo nismo imeli klime, kaj praviš? Vsi smo se veselili počitnic, ampak mene tudi vrnitev v šolo ni preveč skrbela. Spet smo se srečali z vsemi sošolci in veliko stvari smo si morali povedati. Meni se tudi učenje ni zdelo preveč grozno.

Ob večerih se zdaj že shladi in tudi večerna svetloba se že spreminja. Postaja bolj podobna žaru, ki ga imajo septembrski dnevi. Vse to pomeni, da se počitnice počasi iztekajo. Za tvojega otroka, zate in za učitelje. Še nekaj dni in morali bomo nazaj na delo in v šolo.

Ob vsakem začetku šolskega leta si doživela manjšo ali večjo mero novega stresa in novih neprijetnosti. Vsako leto posebej sva te probleme reševali šele po tem, ko se je šola že začela. Zato sem se letos odločila, da bom poskusila nekaj novega. V naprej ti pošiljam tole e-pošto s seznamom tistih bistvenih stvari, ki jih lahko narediš za to, da ti bo 1. septembra vsaj malo lažje. No, pojdiva kar lepo po vrsti.

Učenci v šoli
foto: woodleywonderworks / flickr

 

  1. Letos poskrbi za to, da se ne boste vrnili z morja šele zadnji dan pred pričetkom šole. Domov pridite vsaj nekaj dni prej. Vsi skupaj boste doživeli precej manjši šok, če boste imeli dovolj časa za to, da v miru razpakirate, operete vse gore perila in brisač in se kakšen dan še lepo sprostite v domačem okolju. Kadar ste se vrnili čisto zadnji dan pred šolo, ste to doživeli kot šok, kot skok v ledeno vodo. Vem da je luštno na morju, ampak tudi doma bo vse skupaj bolj prijetno, če boste imeli nekaj dni za prilagoditev na običajen vsakodnevni slog življenja.
  2. Preden tečeš v vse mogoče nakupovalne centre, papirnice in knjigarne po nove šolske potrebščine, najprej preveri, ali je od lanskega šolskega leta ostalo doma še kaj takega, kar lahko Eva uporabi tudi letos. Če je šestilo še dobro, ni treba kupovati novega. Če je od lani ostal kakšen prazen zvezek, kupi enega manj. Če je šolska torba še cela, potem ni treba takoj po novo. Manj stroškov, manj drenjanja po trgovinah in zato – manj stresa!
  3. V ponedeljek, 24.8. začnite doma živeti malo manj počitniško. Večerjo naredite prej. Eva in Maj naj gresta zvečer prej v posteljo in zjutraj naj vstajata prej. Če tega ne boste delali, boste tudi letos prve dni šole že navsezgodaj vsi skregani in čisto divji. Naspane otroke boste precej lažje spravili v vrtec in v šolo.
  4. Ure in ure, ki jih Eva preživi na Facebooku, Youtube-u in z mobilnikom v roki, je treba skrajšati. Naredi red. Otroka naj imata urnik, po katerem jima boš dovolila gledati televizijo in sedeti za računalnikom. Urnik napiši na list papirja in nalepi na hladilnik. Če bo Eva še vedno vsak dan sprejela in poslala po sto SMS-ov, ji pač tudi to uredi z neko omejitvijo. Vem, da se sliši grozno in da boš prvi dan spet slišala, kako težko je živeti, če ti mama tako strašno omejuje svobodo, ampak vseeno to naredi in vztrajaj. Kmalu bo to postal vsakdanji red in nihče ne bo več dojemal teh omejitev kot nekaj groznega.
  5. Vem, da se tudi ti rada malo spočiješ pred TV zaslonom. Prosim, kadar ste vsi skupaj pred televizijo, ne glejte več raznih resničnostnih šovov in podobnih programov, ki otrokom slikajo čisto zgrešeno podobo o tem, kaj je resnično življenje. Saj je tudi na televiziji še nekaj normalnih programov, ki jih lahko izberete za skupni ogled. Nekateri so celo poučni. Povej otrokoma, da je neskončno preklapljanje programov namenjeno samo 100 % pasivnemu zabijanju prostega časa. To pomeni, da nekam gledaš in ničesar ne spremljaš. Od tega ni nobene koristi in na koncu tudi nobenega zadovoljstva. Potopisna oddaja, prikaz zgodovinskih dogodkov ali zgodba o življenju živali pa ti lahko da celo nekaj dodatne razgledanosti.
  6. Oba otroka sta tudi med letošnjimi počitnicami  malo zrasla. Še pred začetkom šole skupaj preglejte, katere obleke in čevlji so jima še prav. Kar jima ni prav, zapakiraj in podari eni od dobrodelnih organizacij ali pa Nataši, če bo njeni hčerki morda ravno prav. Preden greste po nove obleke, se jasno dogovorite, koliko denarja lahko zapravite v trgovini. Tako se verjetno tam ne bo treba prepirati o ceni, ki je še sprejemljiva. Če bo Eva hotela imeti kakšen “dizajnerski” kos oblačil, potem ji že vnaprej povej, naj ne cepeta v trgovini, ampak naj si kar pripravi lasten finančni prispevek iz svoje žepnine ali prihrankov, če jih ima.
  7. Saj vem, da te bo kljub temu malo strah, ko se bo spet začel pouk. Strah te je, da bodo spet nastopili prepiri zaradi domačih nalog, učenja in ocen. No, toplo ti priporočam, da tega strahu ne pokažeš. Vzpodbujaj in povej, da so bile počitnice res lepe, a da tudi vrnitev v šolo ni prav nobena drama. Naj se veseli ponovnega srečanja s prijatelji v šoli, likovnega in plesnega krožka.

Tina! Želim ti – pravzaprav celi družini – lep ostanek poletja, predvsem pa miren in blag prehod v novo šolsko leto. Želim ti, da na novo šolsko leto namesto s skrbjo gledaš z veseljem in da razmišljaš o tem, da bo polno drobnih uspehov. Ostani optimistična! Lastne in otrokove napake lahko popravimo, če le imamo voljo. Vsi smo samo ljudje. V trenutku, ko boš začutila, da bi ti prišla prav moja pomoč, pa si seveda vedno dobrodošla. Vse vzgojne in učne probleme smo na koncu vedno uspešno rešili in dobro veš, da bo tudi letos tako.

Cmok & cmok

Manja

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Manja Kristanc

Sem mama, žena, pedagoginja in andragoginja, specializantka psihoterapije, smer Transakcijska analiza, coach nevrolingvističnega programiranja, direktorica Zavoda Manja360, samostojno in aktivno učenje, avtorica knjige Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da in soavtorica knjige Lepi, bogati in srečni... Razumem, kakšna vprašanja in skrbi se podijo po glavi in srcu staršev. Obenem vem tudi to, da šolsko obdobje in puberteta prineseta v družino prav posebne skrbi in težave. Zato z veseljem pomagam vsem, ki imajo težave v šoli, preglavice z vzgojo otroka, težave v medosebnih odnosih. Obiščite me tudi na moji spletni strani Manja360.si ali na Facebooku.

Dodaj odgovor