Kako pripravite do pogovora najstnika, ki je zaprt vase?

Čustva na vrvici

Kadar se želite pogovarjati z otrokom, to naredite zavestno. Poskusite se osredotočiti na to, kar otrok pove in čuti. Potrudite se, da boste razumeli njegova čustva, saj se bo zaradi tega raje pogovarjal z vami, svoja čustva pa imejte »na vrvici«.

Za pogovor z otrokom, ki je zaprt vase, bosta oba potrebovala kar nekaj energije, zato resnega pogovora ne začenjajte, če ste utrujeni, ali če je utrujen vaš otrok. Za vas in za otroka je zelo pomembna zadostna količina spanja. Otroci tudi v tej starosti potrebujejo kar nekako med 9 in 10 ur spanja, pogosto pa spijo premalo. Vsi pa vemo, da premalo spanja spodbuja razdražljivost in slabo voljo.

Če vas v nekem trenutku prime, da bi zaradi tega, kar vam je najstnik povedal, začeli vpiti, se zavestno ustavite. Zajemite sapo, globoko vdihnite, za trenutek prekinite debato in ponovno poskušajte razumeti otrokov pogled na stvar. Sprašujte, dokler si ne razjasnite za kaj gre. Če je potrebno, naredite odmor in nadaljujte kasneje. Pogovor bo dal boljše rezultate, če bosta oba umirjena, ne pa razburjena. Med tem, ko se pogovarjate z otrokom, nikakor ne pregledujte e-pošte, ne plačujte računov in ne brskajte po telefonu. Posvetite se samo otroku!

Kako pripravite do pogovora najstnika, ki je zaprt vase?

Ujemite pravi trenutek

Da se najstniki razgovorijo, pogosto potrebujejo kar precej časa. Težko se jim je odpreti kar takoj na začetku pogovora. Za pogovor lahko izkoristite daljšo vožnjo z avtom ali sprehod. Morda lahko skupaj pripravita kosilo ali večerjo – to so odlični trenutki za sproščen pogovor in boljšo povezavo med vami in najstnikom.

Če je v družini več otrok, se je težko povezati samo z enim, kadar je vsa družina skupaj. Svojega najstnika lahko povabite na sprehod takrat, ko ostali člani družine počnejo kaj drugega. Če imate še mlajše otroke, gredo gotovo prej v posteljo kot najstniki. Ko mlajši otrok zaspi, lahko posvetite nekaj časa starejšemu. Zelo verjetno je tudi, da boste prej dosegli nekaj od pogovora, če se hkrati pogovarja samo z enim od staršev.

Pazite na namige, ki jih daje otrok in nikar ga ne silite v pogovor, če je jasno pokazal, da mu ni do tega. Če vam daje kratke in nejevoljne odgovore na preprosta vprašanja, verjetno ni ravno razpoložen za pogovor.

Z vase zaprtim otrokom se povežete tako, da poskušate ustvariti čim več situacij, ko ste sami z njim. Če otrok cele dneve od jutra do večera govori, je verjetno ekstravertiran.

Kako naj začnem pogovor?

Prosite otroka, da vam razloži kakšno stvar, pri kateri mu gre posebno dobro. Izogibajte se zaprtim vprašanjem, na katere je možen enozložen odgovor z »da« ali z »ne«. Če otrok na primer igra nogomet, ali se vsaj navdušuje nad tem športom, mu lahko rečete: »Ni mi jasno, zakaj je danes sodnik prisodil enajstmetrovko na tekmi. Mi lahko ti razložiš? Kaj ti misliš o tem?«

Tudi gledanje TV, filmov ali branje knjig lahko ponudi dobre iztočnice za pogovor. Otroka lahko vprašate o tem, kaj si misli o glavnih osebah. Pozorno prisluhnite in iz otrokovega mnenja boste verjetno izvedeli marsikaj o njem. Skozi sproščen začetek boste lahko nadaljevali pogovor v smeri boljšega razumevanja in spoznavanja vašega »ne-zgovornega« otroka.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Manja Kristanc

Sem mama, žena, pedagoginja in andragoginja, specializantka psihoterapije, smer Transakcijska analiza, coach nevrolingvističnega programiranja, direktorica Zavoda Manja360, samostojno in aktivno učenje, avtorica knjige Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da in soavtorica knjige Lepi, bogati in srečni... Razumem, kakšna vprašanja in skrbi se podijo po glavi in srcu staršev. Obenem vem tudi to, da šolsko obdobje in puberteta prineseta v družino prav posebne skrbi in težave. Zato z veseljem pomagam vsem, ki imajo težave v šoli, preglavice z vzgojo otroka, težave v medosebnih odnosih. Obiščite me tudi na moji spletni strani Manja360.si ali na Facebooku.

Dodaj odgovor