Deklice hvalite zaradi pameti, ne zaradi lepote

Na videz ni nič slabega, če deklici povemo, da je luštna. Vendar pa je tak pristop v veliki meri “kriv” za dejstvo, da je danes dekletom videz pomembnejši od pameti in izobrazbe.

Deklice hvalite zaradi pameti, ne zaradi lepote

Ko spoznate štiriletno deklico, ki vas očara s svojim prisrčnim nasmehom in vas v roza oblekici na volančke ljubko pogleda, je povsem normalno, da ji poveste, kako je luštna.  V tem, na videz, ni nič slabega, ker nas malčki spontano “vabijo”, da jim laskamo. Vendar pa nekatere raziskave kažejo, da je tak pristop kriv za dejstvo, da je dekletom danes videz pomembnejši od pameti in izobrazbe. Deklicam se že od malega posreduje zgodbe o lepoti, lepoto se postavlja kot izziv in vsaja v otrokovo zavest.

Lisa Bloom, avtorica knjige “Think: Straight Talk for Women to Stay Smart in a Dumbed-Down World” navaja, da več kot 15 odstotkov deklic, mlajših od 12 let, redno uporablja maskaro, črtalo za oči in šminko, ima motnje hranjenja, zmanjšano samozaupanje in komplekse zaradi fizičnega izgleda in da celo pametne, uspešne študentke izjavljajo, da bi raje bile lepe kot pa pametne. Zato Lisa Bloom svetuje, da bi se morali z deklicami pogovarjati drugače, saj bi s tem v zgodnjem otroštvu spremenili vzorce obnašanja in se tako izognili posledicam v kasnejšem obdobju.

Namesto da pohvalite njihovo obleko, punčko ali kitke, jih raje na prvem srečanju vprašajte kako so, kaj berejo, kaj imajo rade in kaj ne, o dobrih manirah … Če so starejše, je pametno pričeti pogovor o onesnaževanju okolja, spremembah v šolskem sistemu, treningih … Lisa Bloom pravi, da je bistveno, da se dekleta že od zgodnje mladosti učijo razmišljati s svojo glavo in pritegniti pozornost z modrim razmišljanjem in zanimivimi zgodbami, ne pa da čakajo, da jim kdo da kompliment zaradi njihovega videza. V nasprotnem se bodo vsakič, ko se to ne zgodi, počutile manj vredne. Zato jim je potrebno že v zgodnji mladosti vsaditi zavest o pomenu vlaganja v notranjo lepoto, ne v zunanjo. To je samo ena pomembna stvar v pravilnem sistemu vrednotenja.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor