Otroci v zavetišču berejo plašnim psom – rezultati so odlični

Otroci berejo psom – živali v zavetiščih so pogosto preplašene in vznemirjene zaradi izkušenj, ki so jih doživele na ulicah. Psi so bili zlorabljeni in tepeni in le redko deležni nežnega dotika in lepe besede. Zaradi vsega preživetega so v glavnem nezaupljivi do ljudi.

Otroci v zavetišču berejo plašnim psom - rezultati so odlični
Foto: Humane Society of Missoury

Zato so v zavetišču Humane Society v Missouriju pričeli izvajati krasen program branja knjig psom. Otroci lahko berejo knjige poslušalcem, ki jih ne ocenjujejo in pri tem pomagajo tem pogosto prestrašenim in vznemirjenim psom, da se privadijo na ljudi.

“S programom so začeli zaradi dveh razlogov,” pravi JoEllin Klepacki, pomočnica direktorja. “Psi v zavetišču kažejo veliko znakov tesnobe in stresa, zato smo želeli narediti nekaj, kar bi jih sprostilo. Imamo pa v naši skupnosti mnogo otrok, ki so spraševali, kako bi lahko tem psom pomagali.”

Želeli so pomagati prestrašenim in plašnim psom, vendar brez forsiranja fizičnega kontakta. S programom so pričeli med novoletnimi prazniki, zdaj pa ga izvajajo enkrat mesečno.

Za branje se lahko prijavijo otroci, stari med 6 in 15 let, vendar gredo pred stikom s psi skozi priprave, kjer se naučijo razumeti, kako se psi počutijo v zavetišču in kako prepoznati njihovo telesno govorico.

Po pripravah otroci psom berejo knjige. Lahko prinesejo svoje knjige ali pa izberejo kakšno iz velike zbirke knjig o živalih, ki jih imajo v zavetišču.

“Preden so se otroci usedli pred kletko, so se psi preplašeno zadrževali v zadnjem delu. Cilj je bil psa pripraviti, da pride v sprednji del kletke v času, ko otrok prebere eno ali dve knjigi. Vemo, da pse, ki se približajo vratom kletke, prej posvojijo, tako da s tem programom tudi pomagamo psom, da prej dobijo novi dom,” je še povedala JoEllyn.

Vendar pa plašni in prestrašeni psi niso edini, ki imajo korist od tega programa. Pokazalo se je, da je ideja koristna tudi za tiste pse, ki imajo preveč energije. “Neverjetno je videti reakcije teh psov na branje knjig. Nanje to deluje zelo pomirjujoče.”

Program pozitivno vpliva tudi na male prostovoljce. “Spodbudno je videti, kako se pri otrocih razvija empatija do psov. To je en od vidikov tihe in mirne vadbe. Ko pridejo, vidijo prestrašene živali. Medtem ko jim berejo, lahko opazujejo pozitivne učinke, ki jih ima branje. To jih spodbuja, da na stvari gledajo iz živalske perspektive.”

Otroci so zelo navdušeni nad rezultati tega projekta in so srečni, da lahko v njem sodelujejo. Konkretni rezultati kažejo, da je program uspešen, saj se je povečalo število posvojenih psov.

Catherine Thorbecke

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor