9 nasvetov za uspeh otroka v šoli

Dejstvo, da se neuspeh ali uspeh otroka v šoli začenja doma, ne bi smelo biti nobeno presenečenje. Številne raziskave kažejo na povezanost slabih dosežkov v šoli in dejavnikov, kot so pomanjkanje spanja, slaba prehrana, debelost in tudi pomanjkanje podpore staršev.

9 nasvetov za uspeh otroka v šoli

Dobra novica je, da te iste raziskave kažejo boljše rezultate testov pri učencih, ki živijo v domovih, kjer so zdrave navade, redna rutina in dobra komunikacija. Kako doseči, da bo vaš otrok šel v šolo z najboljšimi možnimi izhodišči? Preberite te nasvete in opazujte napredovanje otroka.

Ustvarjajte zdrave navade

Ne, nikakor ne morete dobro opravljati dela, če se ne počutite dobro. Da bi otrok imel najboljše možnosti za uspeh v šoli, preverite, če pri vas doma obstajajo zdrave navade. Določite čas za spanje, ki otroku zagotavlja dovolj spanca in naj ima vsako jutro zdrav in kvaliteten zajtrk. Spodbudite telesno aktivnost in omejite čas pred televizijo, igranje video igric in računalnik.

Ohranjajte rutino

Večina otrok dobro sprejema rutino, ki jim pomaga organizirati delovne dneve. Na primer, otrok se lahko sam oblači, pospravi posteljo in zajtrkuje, pripravi svojo šolsko torbo z narejenimi domačimi nalogami. Ko se vrne domov v popoldanskih urah, mu dajo starši kosilo, potem pa naj dela domačo nalogo, medtem ko mama ali oče pripravlja večerjo. Vaše rutine se lahko od zapisanega razlikujejo, vendar je ključno to, da so vsak dan enake, tako da otrok vedno ve, kaj lahko pričakuje.

Ustvarite “posebno mesto”

Izkušeni starši vedo, da je dobro imeti posebno mesto za nahrbtnike, jakne, copate, telovadne copate, telovadno opremo, likovni in razni drugi vsakdanji šolski pribor. Lahko ga imenujemo “posebno mesto”. To je lahko mesto poleg vrat, na primer. Ne glede na to, kako ga imenujejo, naj bo to mesto, kjer lahko vaš otrok organizirano hrani predmete, ki jih potrebuje vsak dan za šolo. Tako boste vedeli, kje v jutranjem hitenju najti stvari.

Določite delovni prostor

V šoli ima vaš otrok mizo, na kateri dela. V razredu je dovolj svetlobe, dovolj krede poleg table in dovolj prostora za delo. Zakaj mu ne bi zagotovili podobnega okolja tudi doma, da bo lahko nemoteno delal domače naloge in se učil? To pogosto naredi otrokom delo lažje in bolj zabavno, ko morajo narediti domače naloge.

Berite svojemu otroku, znova in znova, milijonkrat

Pogosto pravimo, da otroci prvih nekaj let preživijo v učenju branja, preostanek življenja pa v branju, da bi se nekaj naučili. Pisane besede so vrata do vsega znanja in več kot ste svojemu otroku brali, večja je verjetnost, da postane tekoči bralec, ki si želi brati.

Poskušajte se vsak dan s svojim otrokom usesti in mu nekaj prebrati, nudite mu obilico priložnosti, da vam bere na glas in to ga bo predvsem zabavalo. Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je, da otroku beremo. Vendar pa to ne bi smel bit razlog za stres.

Ves čas se učite

Veš otrok je morda že prerasel  predšolsko obdobje. Kljub temu je učenje doma še naprej pomemben del njegove skupne izkušnje učenja. Nekateri verjamejo, da so samo učitelji v šolah tisti, ki bi morali otrokom posredovati znanje, saj je le to preverjeno in varno. Učitelji morajo opraviti največji del, vendar pa morajo tudi starši zapolniti luknje v znanju z dobro podporo doma.

Najdite načine, kako otroka doma učiti. Na primer, v kuhanje vključite elemente matematike in znanosti. Izkoristite čas priprave večerje kot priložnost, da otroci berejo in sledijo navodilom ali da razmišljate o predpostavkah (npr. kaj se bo zgodilo, če stepem beljak?).

Bodite otroku vzor

Otroci se učijo na vzorih. Naj vas otroci “ujamejo” pri branju. Vzemite si čas in se naučite kakšne nove veščine in se o svojih izkušnjah pogovarjajte z otrokom. Medtem ko otrok dela domačo nalogo, tudi vi opravite kakšne svoje obveznosti (plačilo računov, korespondenca …)

Če želite otroku prikazati višjo stopnjo delovne discipline in neprestano iskanje možnosti učenja zase, bo vaš otrok tak model vedenja pričel uporabljati tudi pri sebi.

Pogosto se pogovarjajte

A veste, kako se vaš otrok počuti v svoji učilnici, z učiteljico in svojimi sošolci? Če tega ne veste, vprašajte. Pogovarjajte se z otrokom o tem, kaj mu je v šoli všeč in kaj ne. Vsak dan dajte otroku priložnost izraziti svoje strahove, vzhičenja ali razočaranja in jih ne pozabite podpirati in spodbujati, tako da pohvalite njihov trud in uspehe.

Pričakujte uspeh

Morda je najpomembnejši način, s katerim lahko podpirate trud vašega otroka v šoli, ta, da pričakujete njegov uspeh. To ne pomeni, da od njega zahtevate, da je najboljši učenec, najboljši športnik ali najboljši umetnik. Naj namesto tega ve, da od njega pričakujete, da da “vse od sebe”, pa bo tudi sam ponosen na svoje dosežke.

Če svoja pričakovanja jasno izrazite in doma zagotovite okolje, ki spodbuja učenje, bo vaš otrok imel večje možnosti, da bo najboljši učenec po svojih zmožnostih.

Izvor: Pedijatar

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor