Borelioza ali lymska bolezen – nevarnost preži tudi na otroke

Ta nalezljiva bolezen je “najslavnejša” bolezen, ki jo prenašajo klopi po vsem svetu. Veliko se ve o njej, a še vedno zbuja pozornost strokovne in laične javnosti. Ker so klopi ravno v tem času aktualni, smo se odločili, da vam jo približamo.

Borelioza ali lymska bolezen - nevarnost preži tudi na otroke
Vir: http://damn.com/strange-rash/

Kako je borelioza dobila ime?

Bolezen so  odkrili pred tridesetimi leti v Združenih državah Amerike, v mestu Lyme. Tako je dobila “geografsko ime”, ki jo spremlja še danes. Pri bolnikih je izolirana bakterija Borelija (Borellia), ki spada med spiralne bakterije.

Kako se borelioza prenaša?

Klop med obrokom spusti bakterijo. Da bi lažje sesal kri iz kože, “izpljune” snovi, ki preprečuje strjevanje krvi, kar mu omogoča, da se dobro naje. Takrat spusti tudi borelijo, ki pride v krvni obtok otroka ali odraslega in vrata se bolezni odprejo.

Kako prepoznati Lymsko bolezen – boreliozo?

Pot do njenega odkritja ni vedno lahka, vendar je zelo pomembno vedeti, da je klop “ugriznil” otroka. Na žalost en odstotek bolnih ne ve, da jih je napadel klop, zato je v teh primerih zelo težko posumiti na boreliozo, še posebej v njenem zgodnjem stadiju.

Kaj lahko pomaga pri odkrivanju borelioze pri otrocih?

  • Prvi znaki obolenja je rdečina z blago oteklino na mesto ugriza, včasih pa se ta lahko pojavi na drugih mestih na koži. Običajno mine nekaj tednov od vstopa bakterije do prvih kožnih sprememb, vendar to ni pravilo – včasih se tudi po nekaj dneh pojavi rdečina na koži. Čez nekaj časa te kožne spremembe dobijo prepoznaven videz in izkušeni pediatri, posebno infektologi (ki se ukvarjajo z nalezljivimi bolezni) in dermatologi (specialisti za kožne bolezni) lahko z veliko verjetnostjo postavijo diagnozo.
  • Če se bolezen ne diagnosticira in zdravi, lahko kožne spremembe spontano izginejo in se zdi, kot da je vse v redu. Vendar pa se je bakterija samo “pritajila”. Dejansko se razmnožuje v organizmu in pripravlja, da napade različne organe. Včasih to traja nekaj mesecev (redkeje let), tako da pride do pozne manifestacije bolezni.
  • Najpogostejši cilj bakterije, ki povzroči boreliozo, je živčni sistem. Lahko se ponovno pojavijo kožne spremembe in tudi vnetje sklepov. Včasih bakterija napade tudi srce, čeprav se to zelo redko zgodi.

Kako se postavi končna diagnoza za boreliozo?

Izkušeni zdravnik najprej posumi za boreliozo in potem se naredi laboratorijske raziskave, ki morajo potrditi prisotnost Borelije v organizmu otroka. Miniti mora nekaj tednov, da bi se pojavila protitelesa, ki zdravniku pomagajo postaviti diagnozo.

Se boreliozo lahko zdravi?

Na srečo, LAHKO.

Pravočasno zdravljenje z izbranimi antibiotiki pripelje do popolne ozdravitve.

  • Penicilinski antibiotiki so zelo učinkoviti, pri alergičnih na penicilin se daje pa Eritromicin in novi podobni antibiotiki.
  • Tetraciklini so odlična antibiotična zdravila za mame in očete (seveda se morajo posvetovati s svojim zdravnikom), če so prepovedani za otroke.

Preberite tudi: Pozor, klopi prežijo tudi na otroke

Kako preprečiti boreliozo?

Na žalost ni učinkovitega cepiva, ki bi lahko na najboljši način preprečil boreliozo. Obstaja potencialna zmedenost, ker obstaja cepivo proti eni vrsti VIRUSNEGA klopnega encefalitisa (vnetje možganov), vendar ta ne ščiti pred boreliozo, ki jo povzroča bakterija.

To pomeni, da nam ostajajo trije načini, s katerimi bi lahko preprečili boreliozo:

  • Prvi je vsekakor boj proti klopom. Pravočasna uporaba insekticida (“škropljenje”) lahko bistveno zmanjša število teh krvosesov, jih na žalost ne moremo popolnoma iztrebiti.
  • Drugi način je, da sami pazimo, da ne dobimo klopa – ustrezno oblačenje in uporaba repelentov (“odganjalcev”), ki jih je treba redno nanašati na kožo pred odhodom v naravo, lahko resnično pomagata.
  • Morda celo najpomembnejše je, da klopa pravilno odstranimo in z antibiotikom, ko je to potrebno, preprečimo širjenje bakterije (Borelije) po telesu ter tako preprečimo okužbo in nastanek Laymske bolezni oz. borelioze.

Infektolog

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor