Soor pri dojenčkih

Če v ustih vašega novorojenčka opazite bele madeže, podobne strjenemu mleku, nujno preverite ali gre za glivično okužbo ust, imenovano soor. Če se vaš sum izkaže za utemeljenega, se posvetujte s pediatrom.

Soor pri dojenčkih

Soor ali glivična okužba ust je pogost pojav pri dojenčkih in majhnih otrocih. Njeni značilni znaki so: na notranji strani obraza (lic) so vidni majhni beli madeži (pogosto so povezani med seboj) in so podobni grudicam strjenega belega mleka. Na jeziku novorojenčka se lahko pojavijo debele plasti, ki otežujejo sesanje, dojenček pa postane razdražljiv in brez apetita.

Gre za okužbo, ki jo povzroča mikroorganizem – glivica Candida albicans, prisotna je povsod v okolici ter na koži in sluznicah.

V običajnih okoliščinah je telo zmožno samo zaustaviti rast glivice in preprečiti njeno širjenje. Če pa je naravna odpornost zmanjšana ali še ne popolnoma razvita (sploh pri dojenčkih in majhnih otrocih), glivice nimajo ovir za svojo rast in tako lahko povzročijo okužbo.

Pri otrocih do prvega leta starosti, torej dojenčkih, je obrambni sistem telesa še nezrel. Zato je obramba telesa slaba in tako se glivična okužba lahko pojavi.

Kako prepoznamo soor?

Na ustni sluznici se najprej pojavijo majhni belo-rumeni madeži, ki so malenkost privzdignjeni (kot plasti). Njihov videz spominja na ostanke mleka, se pa razlikuje od ostankov obroka po tem, da jih ne moremo odstraniti. če pa nam jih uspe odstraniti, lahko pod njimi vidimo vneto sluznico.

V začetni fazi so ti madeži zelo gosti in popolnoma prekrivajo sluznico jezika, obraza ter dlesni. Širijo se proti ustnicam in žrelu.

Če je soor izrazit, povzroča nelagodje in zmanjšuje občutljivost sluznice na mestu, kjer so madeži gosti, še posebej na jeziku. Običajno je prvi znak okužbe s soor brezvoljnost, ki jo dojenček pokaže pri sesanju, posledica pa neugodje dojenčka, ki se opazi tekom dojenja oziroma obroka.

Če so se beli madeži razširili proti grlu in požiralniku, se lahko pojavijo tudi težave pri požiranju in draženje glasilk.

Poleg omenjenih simptomov, pa je potrebno biti pozoren še na morebitne druge simptome – povišana telesna temperatura, kašelj, prebavne motnje.

Nujen je posvet s pediatrom, saj so ti znaki lahko pokazatelj splošne šibkosti imunskega sistema otroka.

Zdravljenje soor-a

Pri sicer zdravih novorojenčkih soor ne predstavlja posebnega tveganja, le občasno nelagodje. Soor običajno mine sam po sebi, v nekaterih primerih pa je potrebno zdravljenje, da se skrajša čas trajanja in širjenja okužbe.

Belih madežev nikar ne odstranjujte mehansko, na-primer s prstom, saj lahko s tem povzročite površinske poškodbe sluznice in povečate tveganje za širjenje okužbe.

Če so madeži zelo razširjeni, je potrebno omejiti uporabo dude in le-to pogosto razkužiti.  Na silikonskih dudah se mikroorganizmi težje razvijajo kot dudah iz gume. Zato je v primeru pojava bakterijske okužbe soor, bolje uporabiti cuclje in dude iz silikona.

Če se stanje ne izboljša v dveh dneh, je nujen posvet s pediatrom, ki bo predpisal zdravilo s protiglivičnim učinkom, ki ga nanesemo na mesto okužbe.

Takšno zdravljenje je nujno v primerih, ko dojenček slabo je, saj ga okužba moti pri sesanju in požiranju hrane ali ko zavrača tekočino.

Preventivni ukrepi

Posebno pozornost je potrebno nameniti vzdrževanju higiene vseh predmetov, s katerimi je dojenček v stiku.

Doječa mati naj se izogiba izpostavljanju bradavic vlagi. Po dojenju zadošča čiščenje bradavice s prekuhano vodo in kratkotrajnem sušenju na zraku, toliko, da se bradavica posuši.

Če ima vaš dojenček soor, ne prekinite dojenja. Da ne bi prenesli glivično okužbo na bradavice, pazite na higieno in se posvetujte s pediatrom.

Dojenček, ki ga hranite z mlečnimi pripravki lahko dobi okužbo preko ne dovolj čistih dud in cuclja. Z otroškimi pripomočki rokujemo le, ko so naše roke popolnoma čiste. Smotrno je imeti na zalogi več pripomočkov (npr. igračka za grizenje pri rasti zobkov). Zelo pomembno je da vse pripomočke in potrebščine vašega otroka po čiščenju pustite, da se dobro posušijo, saj vlaga pospešuje rast glivic.

Tveganje med porodom

Če ima bodoča mamica okužbo z candido albicans (vnetje nožnice), se novorojenček lahko okuži z glivicami med porodom.

Takšna okužba je pri ženskah zelo pogosta, še posebej po zdravljenju z antibiotiki. V nosečnosti pa se še dodatno poveča možnost za okužbo zaradi hormonskih sprememb, ki lahko vplivajo na oslabitev naravnega obrambnega sistema, kar omogoča rast glivic.

Zato je pomembno, da se zdravje bodoče mamice pozorno spremlja in da se opravi vse preglede ki so v tem času predvidene. Tako se lahko vsaka okužba pravočasno oazi in primerno zdravi.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

bebimil

Ocena:
[Skupaj: 21 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor