Virus zika – vse, kar morate vedeti o tem pošastnem virusu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari pred nevarnostjo širjenja virusa Zika, ki ga prenašajo komarji. Preberite, kaj morate vedeti od Zika virusu.

Virus zika - vse, kar morate vedeti o tem pošastnem virusu
Komar Aedes aegypti – prenašalec virusa zika

Kaj je zika?

Zika je redka tropska bolezen, ko so jo prvič odkrili v Ugandi leta 1947. Prvi znani prenašalec virusa je bil opica iz gozda Zika, po kateri je virus dobil ime. Od prve prepoznave je virus v glavnem divjal po tropski Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih Pacifika. Lani pa je virus pršel v Brazilijo in se razširil po vsej Latinski Ameriki in nekaterih Karibskih otokih.

Kako se virus zika prenaša?

Virus prenašajo komarji Aedes aegypti, ki so razširjeni po celi Ameriki. Isti komarji prenašajo tudi druge bolezni kot so tropska in rumena mrzlica. V Svetovni zdravstveni organizaciji verjamejo, da je razlog hitrega širjenja virusa v tem, da je bolezen prišla na novo področje, kar pomeni, da ljudje še niso uspeli pridobiti imunosti. Ni še znano, če se lahko virus prenese z ene osebe na drugo, kot, recimo, pri gripi.

Simptomi zika bolezni

Po pisanju The Guardiana 80 % nosilcev virusa ne kaže nobenih simptomov, vendar je znano, da povzroča mrzlico, osip in bolečine v sklepih. Taki simptomi naj bi izginili v tednu dni.

Je zika vzrok za deformacije pri novorojenčkih

Generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Chan je povedala, da ne obstaja vzročna povezava med zika virusom in prirojenimi deformacijami, a da je razlog za zaskrbljenost povečano število otrok, rojenih z mikrocefalijo na področjih, ki jih je prizadel virus zika.

“Čeprav vzročne povezave med Zika okužbo v nosečnosti in mikrocefalijo ni, moram izpostaviti, da znanstveniki povezave niso uspeli prepoznati. Obstajajo pa posredni dokazi in to je zelo zaskrbljujoče. Poleg tega je opažen tudi povečan pojav nevroloških simptomov, ki se v nekaterih državah ujema s prihodom virusa, kar je dodatni razlog za zaskrbljenost,” je pojasnila Chanova.

Mikrocefalija je nevrološka bolezen, ki zaradi prezgodnjega zraščanja lobanje zavira razvoj možganov. Otroci imajo zato manjšo glavo od svojih vrstnikov.

Nosečnicam svetujejo, da naj ne potujejo v države, ki jih je prizadel virus zika, ne glede na stadij nosečnosti.

Katere države so rizične?

Ameriški zdravstveni delavci so prepoznali 22 rizičnih držav. To so: Bolivija, Brazilija, Kolumbija, Ekvador, El Salvador, Francoska Gvajana, Gvatemala, Gvajana, Honduras, Mehika, Panama, Paragvaj, Surinam, Venezuela, Barbados, Gvadelupe, Haiti, Martinik, Portoriko, Sveti Martin, Zelenortski otoki in Samoa.

Prepričani so, da sta Kanada in Čile zaradi odsotnosti komarja Aedes aegypti varna pred virusom zika. Virusa zika še niso zabeležili v celinskih Združenih državah Amerike, a tveganje obstaja.

Ali obstaja cepivo za virus zika?

Ne, trenutno zdravila proti temu virusu ni, vendar The Guardian poroča, da dve največji svetovni farmacevtski podjetji raziskujeta, če je možno katero od obstoječih cepiv uporabiti v boju proti virusu zika.

Kako se zaščititi pred virusom zika?

Komarji so menda najbolj aktivni čez dan, tako da je najbolje, kar lahko storite v tropski klimi, da pokrijete telo. Nosite dolge rokave in hlače in uporabljajte sredstva proti komarjem. Na okna postavite zaščitne mreže, da komarji ne bi prišli v prostor, piše Unilad.

Je virus zika že v Evropi?

Mediji poročajo, da so pri danski turistki, ki je potovala po Srednji in Južni Ameriki, odkrili virus zika. Prav tako so ga odkrili pri dveh Švicarkah, ki sta potovali po Haitiju in Kolumbiji. Nobena ni noseča, še poročajo.Virus zika so pri turistih odkrili že marca 2015, ko so ga potrdili pri 10 Nizozemcih in 5 Britancih. Vsi si potovali po Južni Ameriki.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor