Česa ne smete početi po carskem rezu

Carski rez je operacija, s pomočjo katere dojenček pride na svet. Tako kot po vsaki operaciji, je tudi po carskem rezu potrebno okrevanje, pri čemer je najpomembnejše celjenje ran.

Okrevanje po carskem rezu traja 6 tednov, med tem časom mora ženska poskrbeti, da se izogne nekaterim aktivnostim in opravilom ali od njih enostavno ‘pobegne’. Poglejmo, katerim.

cesa-ne-smete-poceti-po-carskem-rezu

Ne naprezajte se

Izogibajte se  dvigovanju vsega, kar je težje od vašega novorojenčka. Prav tako se izogibajte vsem fizičnim aktivnostim. Hišnim opravilom se izogibajte čim dlje je to možno, da bi se rana po carskem rezu lahko čim prej zacelila. Naj vam pomagajo sorodniki ali prijatelji.

Ne vozite

Ne usedite se za volan! Vsaj šest tednov po porodu s carskim rezom ni priporočljivo voziti. Nekateri gibi bodo boleči še nekaj mesecev po porodu.

Pijte dovolj tekočine

Ne pozabite piti dovolj tekočine. ”Po carskem rezu ima veliko žensk težave z odvajanjem, saj je trebuh občutljiv in razbolel. Zato je pomembno, da ženska popije dovolj vode, zdravo je in se začne gibati, takoj ko zmore, da bi črevesje ostalo aktivno in ne bi prišlo do zaprtja,” pojasnjuje ginekologinja, dr.med. Tihana Mazalin.

In ne skrbite, šivi vam ne bodo popokali, ko boste opravljali veliko potrebo.

Ne spite na trebuhu

Izogibajte se spanju na trebuhu. Če spimo na trebuhu, pritiskamo na šive, kar pa lahko podaljša čas brazgotinjenja. Spanje na boku ali hrbtu bo vsekakor bolj udobno. ”Spanje na levem boku se priporoča tudi v primeru visokega pritiska. Lahko se zgodi, da vam bo obračanje na stran neprijetno, morda celo boleče, a ko boste našli pravi položaj na boku, se boste počutili dobro,” pravi dr. Mazalinova.

Brez spolnih odnosov

Izogibajte se spolnih odnosov prvih 6 tednov po porodu, saj so lahko zelo boleči, prav tako pa morate dati rani čas, da se zaraste.

Izogibajte se stopnicam

Izogibajte se uporabi stopnic vsaj dva tedna po carskem rezu. Če je vaša spalnica ali soba novorojenčka v višjem nadstropju, se začasno preselite v pritličje, da se vam ne bo treba spopadati s stopnicami gor in dol večkrat dnevno. Ko boste začeli uporabljati stopnice, hodite počasi in pazljivo. Prosite nekoga, da vam pomaga med hojo in se, če je to potrebno, med hojo oprite nanj. Če med hojo po stopnicah začutite bolečino ali se utrudite, počakajte, ustavite se in se odpočijte. ”Za lažje premikanje brez bolečin je priporočljivo nošenje lahkotnega steznika, ki ga je najboljše kupiti v specializiranih trgovinah,” svetuje dr. Mazalinova.

Bodite pozorni na znake okužbe

Če dobite vročino ali občutite bolečino, ki nikakor ne mine in postaja vse močnejša – tega nikar ne zanemarite. lahko so to znaki okužbe.

Ne kopajte se v kadi

Izogibajte se kopanju v kadi (raje izberite tuširanje) in javnim bazenom, vse dokler se vam rana ne zaraste in dokler  ne nehate krvaveti (tudi po carskem rezu je krvavenje običajno). Prav tako se izogibajte uporabi tamponov. ”Potem ko se rana zaceli, lahko porodnica brazgotino maže s kremami za nego brazgotin, ki jih lahko brez recepta kupite v lekarnah,” še svetuje dr. Tihana Mazalin.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Kristina Bosno

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor