Informativni dnevi in prava odločitev

Jutri in v soboto bodo po vsej Sloveniji potekali informativni dnevi za vpis na srednje šole in fakultete. Ob tem sem razmišljala, da ni nič lepšega kot to, da svoje delo oz. poklic opravljamo z veseljem, da ne hodimo v službo samo zato, da preživimo. Uspešna kariera in zadovoljstvo v poklicu vplivata tudi na posameznikovo zasebno in družabno življenje. Odločitev za nadaljnje šolanje in za poklic je res zelo pomembna, saj odloča o kakovosti življenja posameznika.

Informativni dnevi in prava odločitev

Kakšna naj bi bila vloga staršev pri odločitvi za nadaljnje šolanje in poklic?

Starši ste najpomembnejši svetovalci svojim otrokom, ker jih seveda najbolje poznate.

Moj oče si je zame želel, da bi postala novinarka, vendar je ostalo le pri tem, da je izrazil svoje mnenje. Svojim staršem sem zelo hvaležna, ker so me spodbujali, mi pomagali pri odkrivanju interesov, pa vendar so končno odločitev prepustili meni. Res sem srečna, da imam poklic, v katerem uživam.

 

Pri svojem delu s starši in mladostniki včasih opažam, da se starši, žal, pogosto odločajo o prihodnosti svojih otrok in pri tem včasih pozabijo na želje svojih otrok. Ne gre za to, da si rečemo: »Za svojega otroka si želim, da bi postal npr. zdravnik ali pravnik, borzni posrednik, pianistka …«. Namesto tega je bolje, da skupaj z otrokom poskušamo ugotoviti, kaj ga res veseli in zanima, kakšne so njegove vrednote in interesi, močna področja, skratka – talenti.

Otroci pogosto sami vedo, za katera področja so nadarjeni. Prav je, da otroku pomagamo, da se nauči spoznavati samega sebe in mu ponudimo pomoč, usmerjanje in podporo na poti, ki si jo bo izbral. Nudite mu pomoč pri presojanju in prepoznavanju njegovih interesov, sposobnosti, ambicij, delovnih navad, pomoč pri iskanju informacij in ga spodbujate k samostojnemu razmišljanju o karierni poti, KONČNA ODLOČITEV PA NAJ BO OTROKOVA!

Če ste kljub temu v dvomih in potrebujete dodatno pomoč pri usmerjanju za nadaljnje šolanje vaših otrok, vam bom z veseljem pomagala.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Manja Kristanc

Sem mama, žena, pedagoginja in andragoginja, specializantka psihoterapije, smer Transakcijska analiza, coach nevrolingvističnega programiranja, direktorica Zavoda Manja360, samostojno in aktivno učenje, avtorica knjige Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da in soavtorica knjige Lepi, bogati in srečni... Razumem, kakšna vprašanja in skrbi se podijo po glavi in srcu staršev. Obenem vem tudi to, da šolsko obdobje in puberteta prineseta v družino prav posebne skrbi in težave. Zato z veseljem pomagam vsem, ki imajo težave v šoli, preglavice z vzgojo otroka, težave v medosebnih odnosih. Obiščite me tudi na moji spletni strani Manja360.si ali na Facebooku.

Dodaj odgovor