Ves razred se je naučil znakovnega jezika zaradi gluhonemega sošolca

Sošolci so za šestletnega gluhonemega Zejda iz Sarajeva naredili čudovito stvar.
Ves-razred-se-je-naucil-znakovnega-jezika-zaradi-gluhonemega-sosolca
Foto: Tanjug /AP

Lansko leto se je Zejdova mama odločila, da ga vpiše v običajno šolo, vendar je dejstvo, da nihče na šoli ne zna znakovnega jezika, ni veselilo.

Zejdova učiteljica Sanela se je trudila na vso moč, da bi s pomočjo uporabe nekaterih svojih trikov vzpostavila komunikacijo z njim, a je hitro dojela, da ji to ne gre ravno dobro od rok. Zato se je odločila, da naredi nekaj neverjetnega za malega Zejda. Cel razred je naučila znakovnega jezika, da bi lahko vsi med sabo lepo komunicirali.

V treh mesecih se je prvi razred Osnovne šole “Osman Nakaš” naučil osnov znakovnega jezika.

Samozavest šestletnega Zejda se je takoj povečala!
“Zejd se veseli vsakega odhoda v šolo, srečen je in motiviran,” je povedala njegova mama. Njegovi sošolci so tako vznemirjeni, ker so se naučili znakovnega jezika, da so ga celo začeli učiti svoje starše.

“Srečen sem, ker se učim Zejdovega jezika, saj tako lahko komuniciram z njim in z ostalimi gluhonemimi otroki. Zabavno je,” je povedal en izmed Zejdovih najboljših prijateljev iz šole.

Zejdova učiteljica upa, da bodo znakovni jezik uvedli v učni program, saj to pomaga majhnim otrokom in jih tako osvešča o tej vrsti invalidnosti.

“Vsi smo rsečni, ker smo se naučili novega jezika. Ta trenutek je naš cilj, da Zejda naučimo brati z ustnic. On je dober in pameten otrok,” je še povedala njegova učiteljica.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor