Pomembna vloga babic in dedkov v življenju otrok

Imate občutek, da imajo vaši starši raje svoje vnuke, vaše otroke, da se jim posvečajo več, da jih bolj podpirajo, da jih bolj pazijo in crkljajo kot so nekoč vas? Občutek vas ne vara, saj je velika verjetnost, da imate prav.

pomembna-vloga-babic-dedkov-v-zivljenju-otrok-1

Pisatelj in pesnik James K. Flanagan je zapustil pismo s številnimi življenjskimi nasveti svojim vnukom. Poglejmo si jih nekaj:

  1. Nikogar in ničesar se ne bojte, živite s polnimi pljuči.
  2. Sledite svojim željam, ne glede na to, koliko so na videz nedosegljive in ne glede na to, koliko se razlikujejo od drugih. Vsi smo povsem običajni ljudje. To velja tudi za tiste, ki nosijo predrago obleko ali imajo velike nazive ali moč.
  3. Berite knjige kolikor je to mogoče, saj so le-te čudovit izvor užitkov, modrosti in inspiracije.
  4. Vedno bodite iskreni. Ne čakajte na čas, ko boste imeli dovolj denarja ali na čas, ko boste imeli vse »pošlihtano«. To se ne bo nikoli, ampak res nikoli zgodilo.
  5. Ne vpijte na druge! To nikoli ne uspe, prizadene pa vas in druge. Vsakič, ko sem kričal, sem doživel neuspeh.
  6. Objemajte ljudi, ki jih imate radi. Zdaj jim povejte, koliko vam pomenijo, ne čakajte, da bo prepozno.

Predlogi tega modrega dedka so pravzaprav duhovni nauki. Starši vemo, da je potrebno živeti s polnimi pljuči, pomagati drugim, biti iskreni, a le redko to povemo svojim otrokom. Zakaj?

pomembna-vloga-babic-dedkov-v-zivljenju-otrok-3

Medgeneracijska komunikacija

Komunikacija staršev z otroki se v glavnem vrti okoli vprašanj organizacije časa, bivanja v vrtcu ali šoli, opominjanja na obveznosti. Ko ste sami odraščali, so se o istih temah tudi vaši starši najpogosteje pogovarjali z vami.

Ste opazili v kolikšni meri so vaši starši spremenili način komunikacije in svoja stališča o vzgoji, ko so postali babice in dedki? Če so tako v času vašega otroštva bili preveč zahtevni ali ambiciozni, so vas celo mogoče grobo kaznovali za raznorazne malenkosti, se zdaj, ko pogledajo svoje vnuke, spremenijo v povsem druge osebe.

Ali, na primer, starši, ki nikoli svojim otrokom niso povedali, da jih imajo radi, zdaj to na veliko počno s svojimi vnuki. Ali, recimo, tisti starši, ki so zahtevali od svojih otrok dobre ocene, so na ocene svojih vnukov le redko kdaj pozorni in celo opozarjajo svoje otroke, da naj ne paničarijo glede tega, saj je pomembno samo to, da je otrok »živ, zdrav in vesel …« Kako je prišlo do tako velike spremembe?

Imajo čas in mnogi problemi so že za njimi

pomembna-vloga-babic-dedkov-v-zivljenju-otrokŽivljenjske izkušnje, ki so si jih nabrali z leti, so večino babic in dedkov naučile pravih življenjskih vrednot. Oni lahko vidijo širšo sliko in znajo videti »gozd namesto posameznih dreves«. Njihovo poznavanje pravih vrednot jim omogoča, da znajo postaviti prioritete in ne izgubljajo časa za tisto, kar je prehodno, kar ni pomembno, je lahko spremenljivo (kot, na primer, šolske ocene). Prav takšno stališče dela njihovo prisotnost v otrokovih življenjih neskončno dragoceno in celo vpliva na njihovo srečnejše odraščanje.

Raziskava Oksfordske univerze, ki je zajela več kot 1500 otrok, je dokazala pozitiven vpliv babic in dedkov vse do obdobja adolescence. Otroci, s katerimi so se dedki in babice aktivno ukvarjali , so sebe doživljali kot srečnejše osebe. To si lahko enostavno pojasnimo – dedki in babice imajo dovolj časa, se jim nikamor ne mudi, so potrpežljivi in vnukom posvečajo polno pozornost.

Občutek, da so potrebni, sprejeti in ljubljeni

Naši starši so večinoma že davno nazaj opravili s težavami usklajevanja službenih in starševskih obveznosti, s pomanjkanjem denarja, s pomanjkanjem časa, s kopico težavami in stresom. Danes so njihovi vsakodnevni problemi popolno drugačni od problemov njihovih otrok – nas staršev. Dejstvo, da so ponovno potrebni, občutek sprejetosti in velike ljubezni med njimi in vnuki, jih pomlajuje in ves čas povečuje njihov njivo tolerance in potrpežljivosti.

Po drugi strani pa je odnos babic in dedkov z njihovimi vnuki odvisen od vpliva okolice, kulturnih, zgodovinskih in drugih dejavnikov. Na primer, čeprav pričakujemo, da se v visoko razvitih državah, kjer vlada velika odtujenost in se otroci zgodaj osamosvajajo ter se izselijo iz domačega doma, da je zelo šibka vez med babicami in dedki z njihovimi vnuki, to ni ravno tako. V resnici v teh družbah stari starši vlagajo veliko denarja in časa za svoje vnuke, tako da jih hranijo, medtem ko starši delajo, da jim nudijo finančno pomoč in čustveno podporo.

pomembna-vloga-babic-dedkov-v-zivljenju-otrok-2

Finančna podpora

Raziskava organizacije American Association of Retired Person (ameriško združenje upokojencev), ki spremlja 36 miljonov starejših ameriških državljanov, kaže, da več kot tretjina babic in dedkov finančno podpira svoje vnuke, da 16% vseh vsakodnevno skrbi zanje in da več kot tretjina uporablja Skype, elektronsko pošto ali sms za komunikacijo s svojimi vnuki.

Zanimiv je podatek, da je celo 40 % vprašanih povedalo, da z vnuki občasno govorijo tudi o spolnosti. V našem okolju si kaj takšnega težko zamislimo. Bojim se, da se v naši družbi babice in dedke pogosto jemlje kot samoumevne, kot da nudijo samo poceni usluge varuške. Pozabljamo pa na dejstvo in osnovne občutke, katere jim vzbuja njihova prisotnost v življenju vnuka, kot so:

  • Podpora. Z aktivnim angažiranjem dedkov in babic otrok lažje prebrodi različne kritične dogodke v družini (ločitev, preselitev, prihod novega družinskega člana …)
  • Varnost. Ko otroka zaupate babici in dedku, ste prepričani, da bodo pazili nanj, ga crkljali, nahranili in poskrbeli, da ga ne bo zeblo. Po drugi strani pa jih veliko popuščanje, kateremu so babice in dedki nagnjeni, odpelje v drugo skrajnost. Za otrokov razvoj se namreč priporoča, da se jim stalno ne popušča, da se naučijo izboriti svoje mnenje in se naučijo verbalno soočati z drugimi, da bi tako postali samostojnejši. Pomemben je tudi občutek varnosti, ki se pri otrocih razvije. Zdravo je odraščati z vedenjem, da je s tabo nekdo, ki se ti posveča, ki skrbi za tvoje potrebe in ima pogosto več potrpežljivosti od staršev.
  • Stopnja svobode. Babice in dedki v glavnem dopuščajo otrokom več svobode, kot jim je dopuščajo starši. Te spremembe otroci tudi potrebujejo. Za otroka je pomembno, da razume različnost ljudi, tako tudi različnost v odnosu do njega. V teh primerih jasno in odprto, nedvoumno povejte otroku: »Kar ti dupuščata babica in dedek, je njihova stvar, a tu pri nas doma veljajo druga pravila.« Samo takrat, ko gre za vaša osnovna vzgojna načela, vztrajajte, da je stopnja svobode, ki jo ima otrok doma, čim bolj podobna svobodi pri babici in dedku.

pomembna-vloga-babic-dedkov-v-zivljenju-otrok-4

Poljubite otroka za lahko noč, tudi če že spi

Ne glede na to, kdo z vašim otrokom preživi največ časa, je glavna odgovornost za vzgojo vašega otroka vedno na vas.  Razumljivo je, da stari starši želijo samo dobro, a na žalost to ni dovolj.

Koliko se po vašem mnenju vaši otroci
družijo s svojimi starimi starši?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Ravno zato, ker svojemu otroku želite najbolje, ko želite od svojih staršev »pobrati« najvrednejše, kar lahko ponudijo, in to uporabiti pri vzgoji svojih otrok, se poskušajte postaviti v njihova »modra leta« in ponovno preverite hierarhijo svojih vrednot. Oziroma razmislite, če je res bolj pomembno narediti sceno okoli neke otrokove šolske ocene (ki jo bo tako ali tako popravil že naslednji teden), kot pa se s svojim otrokom pogovarjati, se zbliževati, morda iti v kino? Babice in dedki imajo jasen odgovor, brez nobenega dvoma. Oni danes vedo tisto, kar boste vi šele zvedeli, ko boste tudi sami postali babica ali dedek. Zato »poljubite otroka za lahko noč, tudi če že spi.«

In, ne glede na to, da vaša potreba po starševski ljubezni ni prenehala, ne zamerite svojim staršem, da vnukom posvečajo več pozornosti, kot so kdajkoli posvečali vam. Tudi vi boste takšni. Ko vaša mati ali oče poljubita svojega vnuka, vašega otroka, se spomnite, da s tem istočasno poljubi tudi vas.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor