Zgodba, ki jo moramo povedati svojim otrokom

Ste že razložili otroku, kako iz gosenice nastane metulj? Morda je zdaj čas, da s to zgodbo otroku posredujete tudi pomembno življenjsko modrost.

Nekega dne je majhen fantek med igro na prostem našel zanimivo gosenico. Pazljivo jo je pobral in jo odnesel domov, da jo pokaže svoji mami. Vprašal jo je, če jo lahko obdrži, ona pa pravi “lahko, če boš dobro skrbel zanjo”.

Mama je fantku dala velik kozarec, v katerega je položil nekaj rastlin za hrano in paličic, da bo gosenica lahko po njih plezala. Vsak dan jo je opazoval in prinašal gosenici nove rastlinice, da ne bo lačna.

zgodba-ki-jo-moramo-povedati-svojim-otrokom

Nekega dne pa je gosenica splezala na vrh palice in se začela nenavadno obnašati. Fantek zaskrbljeno pokliče svojo mamo, ta mu razloži, da gosenica ustvarja zapredek in mu pojasni, kako gre gosenica skozi preobrazbo in kako se bo na koncu spremenila v metulja.

Fantek je bil navdušen, ko je slišal skozi kakšne spremembe bo šla njegova gosenica. Vsak dan je vznemirjeno gledal in čakal, da bo iz bube prilezel metulj. Nekega dne se je zgodilo. Na zapredku se je prikazala majhna luknjica in metulj se je začel truditi, da bi prišel ven.

Na začetku je bil fantek vznemirjen, a kmalu je postal zaskrbljen. Metulj se je tako močno boril, da bi prišel ven! Zgleda, da ne more prebiti zapredka, da bi se osvobodil! Zgleda tako grozno, kot da sploh nič ne napreduje!

zgodba-ki-jo-moramo-povedati-svojim-otrokom-2

Fantek je bil tako zaskrbljen, da se je odločil pomagati. Stekel je po škarje in prišel nazaj (saj so ga učili, da se s škarjami ne teče …). Zarezal je v zapredek, da bi naredil večjo luknjo in metulj je bil takoj na prostosti.

Ko je prišel metulj ven, je bil fantek presenečen. Metulj je imel oteklo telesce in majhna zakrnela krila. Še vedno je gledal metulja in pričakoval, da se mu bodo vsak čas posušila krila in jih bo razprl ter začel leteti.

A to se ni zgodilo!

Metulj bo preostanek svojega življenja preživel plazeč naokoli z oteklim telesom in zakrnelimi krili.

Nikoli ne bo mogel poleteti.

Ker je fantek po tem nesrečnem dogodku tako vneto razmišljal in želel “pogruntati” kaj je šlo narobe, ga je mama peljala na pogovor z znanstvenikom iz lokalne univerze. Naučil se je, da bi se metulj moral boriti in si sam izboriti pot skozi majhno luknjico v zapredku na prostost. Saj medtem, ko  se metulj močno potiska skozi majhno odprtinico, hkrati potiska iz telesa tekočino v svoja krila. Brez truda in boja metulj ne bo nikoli letel. Fantkovi dobri nameni so tako škodovali metulju.

Ko se prebijaš skozi šolo in skozi življenje, ne pozabi, da je trud pomemben del vsake izkušnje odraščanja. Ves čas se je potrebno boriti in to je točno to, kar potrebujemo v svojem življenju. Naš boj je tisto, kar omogoči, da lahko razvijemo sposobnost letenja.

 

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor