Mami na robu zloma

Živijo, mama. Kako si? Mislim, res, kako si? Rekla boš, da si v redu, a jaz vidim, da nisi. Nič ni narobe, če nisi v redu. Tudi jaz nisem v redu.

Mami na robu zloma

V resnici ne poznam niti ene mame, ki je »v redu«. V bistvu mislim, da bi morali zbrisati »v redu« iz našega slovarja. Me smo večino dni veliko več in veliko manj kot v redu. Materinstvo je dihotomija ekstremov. Najvišji vzponi in najnižji padci. Intenzivna veselja in nore frustracije. Ljubezen, ki te prevzame in izčrpanost, ki te dotolče.
Ti ekstremi te lahko izmozgajo. Ja, tudi tisti dobri. Nenehni vzponi in padci lahko vplivajo na psiho in dušo. Materinstvo te lahko psihično utrudi, še posebej, če ne skrbiš dobro zase.

Vem, vem. Skrb zase lahko občutiš kot še eno dodatno obveznost v svojem kilometer dolgem seznamu opravil. Kako lahko sploh skrbiš zase, ko pa imaš majhne človečke, ki se zanašajo nate, da boš skrbela zanje? Počutiš se iztrošeno. Ničesar ni več ostalo, kar bi lahko dala sebi.

Prosim, pozorno me poslušaj, mama. Bila sem tam, kjer si zdaj ti. Jokala sem, ko je jokal moj otrok, neprespana in nemočna. Zrla sem skozi okno z igračami nametane dnevne sobe in se spraševala, kako sta ta kaos in zmešnjava postala moje življenje. Čutila sem cefranje svojih živcev, kot da bi fizično čutila njihovo obrabljanje in se spraševala, če se bom dejansko zlomila. Borila sem se s silo, ki me je prepričevala, naj odkorakam skozi vrata in odidem daleč, daleč stran.

Kar sem se naučila v petnajstih letih starševstva je, da se tej sili ne bi smela upirati. Morala bi popustiti. Poslušaj me.
Materinstvo je čudovito in magično in tudi grozno in naporno. Toda ko občutite samo grozo in napor, ne da bi občutili tudi navdušenje in magičnost, potem je čas, da si vzamete odmor.

Ampak zakaj potrebujem odmor? Svoje otroke imam rada, si misliš, najverjetneje z zajetno mero krivde. Stvar je v tem. Ljubezen je neomejen vir. Energija ni. Ljubezen je tvoj motor, energija pa je tvoje gorivo. Brez goriva te vsa ljubezen tega sveta ne bo pripeljala nikamor. Tu sediš nedejavna, vedoč, da bi se morala premikati, a popolnoma nesposobna, da bi to izvedla. Moraš se napolniti in idealno je, da to storiš, preden se povsem izprazniš.

Tega verjetno ne boš želela slišati, a da bi se mama lahko napolnila, vedno zahteva od nje, da pusti svoje otroke. To je res, žal mi je. Ne moreš natočiti goriva v svoj avto, medtem ko ga voziš. Misliš, da delaš otrokom uslugo s tem, ko jim podarjaš 100 % svojega časa, vendar je ne – ne delaš jim usluge in nisi ves čas 100 odstotna. Ti si tam, vendar te ni.
Zaupaj mi, ko ti povem, da tvoji otroci potrebujejo to, da si vzameš odmor. Potrebujejo mamo, ki ni izčrpana. Potrebujejo mamo, ki jim lahko da oboje – ljubezen in energijo. Potrebujejo mamo, ki je bila dovolj časa stran od njih, da lahko dejansko uživa, ko je z njimi.

Vem, da je zate lahko že celotna ideja stresna, vendar je tu dobra novica: dejansko ne zahteva veliko. Veste, kako malo časa je treba, da napolnite gorivo v avto in potem lahko vozite kilometre in kilometre? Potrebujete več kot le nekaj minut stran od materinstva, a ni treba, da je to celi vikend ali celo cel dan. Samo uro ali dve namensko, zavestno polnjenje tvojega rezervoarja lahko naredi veliko spremembo. Odnesi svojo zadnjico v kafič ali knjižnico ali v spa center ali v telovadnico ali kamorkoli, kjer bi se najbolj počutila ti. Vzemi knjigo ali telefon ali kakšno revijo ali svojo najboljšo prijateljico – karkoli, kar potrebuješ, da bi si napolnila svoj prazen tank. Mogoče potrebuješ le spanje. Vzemi si ga.

Če nimaš nikogar, ki bi lahko pazil na tvoje otroke za eno uro ali dve vsake toliko časa, se priključi kakšni skupini mamic. Če ti prva ne bo všeč, išči naprej. Če boš našla vsaj eno enako mislečo mamo, s katero bi si izmenjevale materinske zgodbe, ti to lahko spremeni življenje.

Karkoli boš naredila, ne misli, da je to, kar čutiš sedaj, kar bi naj materinstvo bilo. Včasih je zanič, ja. Včasih je izčrpajoče. To so univerzalne resnice. Če pa čutiš, kot da bi stala na robu pečine gledajoč v prepad, je to znak, da moraš stopiti nazaj in se za nekaj časa umakniti. Vem, da je težko, toda navdušena boš nad tem, kako malo polnjenja je potrebno, da spremeniš celoten pogled na materinstvo.

Opustiti moraš idejo, da dobre mame ne potrebujejo odmora. Redni odmori te bodo zavarovali pred zlomom. Dobre mame poskrbijo, da je za  matere njihovih otrok poskrbljeno. Pika. Zato se napolni, mama, zavoljo svojih otrok kot tudi zavoljo sebe. To te bo naredilo boljšo, srečnejšo in bolj polno mamo. Zagotovljeno.

Annie Reneau

Ocena:
[Skupaj: 38 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor