Ne likam, torej obstajam

Potrebovala sem 5 let in 3 otroke, da si organiziram življenje z otroki tako, kot mi ustreza in zdaj nesebično delim izkušnje, ki sem jih na tej poti pridobila.

Nihče na svetu ni nikoli bil pripravljen na otroka. Enostavno, pojma nimate kaj vas čaka, dokler ne postanete starš. Vaša starševska pot je odvisna od vas samih in tudi od značaja vašega otroka. Nikar ne mislite, da ga lahko spremenite. Ne. Poskušajte ga oblikovati in ga podpirati, saj nikoli ni nihče premagal mlina na veter.

Z enim otrokom je težko, vse je novo, vse je čudno, morda ste prestrašeni, morda zmedeni, morda pa se se odlično znašli v vlogi starša. Vsa čast.

Potrebovala sem 5 let in 3 otroke, da si organiziram življenje z otroki tako, kot mi ustreza in zdaj nesebično delim izkušnje, ki sem jih na tej poti pridobila.

ne-likam-torej-obstajam-3

Kaj sem naredila, da si olajšam življenje z otroki?

Sprijaznila sem se s prahom

Prah je obstajal že pred vami in obstajal bo tudi potem, ko vas ne bo več, zato ni nobenega razloga, da bi izgubljali svoj čas in se borili proti nečemu, kar se ne da izkoreniniti (razen če se ne odločite živeti v vakuumu). Brišite in prezračujte, a ne bodite obsedeni s čistočo. Pravijo pa tudi, da je za otrokovo odpornost in proti alergijam prah dober.

Imam hišno pomočnico

Kje bi jaz bila brez naše Zorke. Zorka prihaja vsako sredo in počisti celo stanovanje. Zamenja tudi posteljnino. Daje v pralni stroj in dokler se jaz vrnem, je že vse suho. Otroci v vrtcu, mož v službi, dojenček in jaz na sprehodu. Ko se vrnem, je vse tip-top. Usedem se in gledam in se ne morem naužiti. Otroci pridejo iz vrtca in čez 20 minut je vse tako, kot je bilo pred čiščenjem. So pa vsaj pomita tla, posesan prah in čista kopalnica.
(Ne me vprašat za Zorkino telefonsko, ker vam je ne bom dala.)

ne-likam-torej-obstajam-1

Odložila sem likalnik

Ne likam. Ničesar. Razen dveh oblek, ki jih oblečem trikrat na leto in dveh moževih srajc, ki si jih sam zlika. Življenje je prekratko, da bi ga preživeli v likanju.
Prvemu otroku sem stvari likala 6 mesecev, drugemu 5, tretjemu 3 … nadaljuj niz.

Ločujem perilo

To je bila revolucionarna poteza v naši kopalnici. Imamo štiri košare srednje velikosti. Eno za belo, drugo za črno, tretjo za pisano in četrto za svetlo perilo. Po uporabi vse stvari ločujemo. Tisto košaro, ki jo prvo napolnimo, operem. Ne more biti bolj enostavno in lažje.

Ne kuham vsak dan

Če vam predstavlja obremenitev, če več časa preživite v kuhinji kot z otroki, je čas, da si malce oddahnete. Vaših otrok nič ne bo motilo, če bodo en dan namesto poznega kosila pojedli sendviče, vam pa bo to dosti pomenilo, da se malce odpočijete od kuhinje in ste z otroki. Pa saj sami veste, da kosilo, ki ga naredite zato, ker morate in brez kakršnekoli volje, noben ne bo želel jesti.

ne-likam-torej-obstajam

V posteljo ob devetih

Ni potrebno posebej pojasnjevati. Če so otroci ob devetih v postelji, to pomeni, da lahko pričnete z vašimi samostojnimi aktivnostmi, naj bodo zunaj ali noter. Ko so dojenčki še majhni in dokler se dojijo, pomeni, da sem prosta do polnoči in tako tudi načrtujem svoje aktivnosti. Včasih se s prijatelji dobim nekje v bližini, pa potem lahko “skočim” domov, podojim dojenčka in se vrnem nazaj v družbo.

Dojim

Obrok za dojenčka je vedno pripravljen, vedno na razpolago, z idealno temperaturo in hranljivostjo. Edino, kar v tej enačbi potrebujemo, sta mama in dojenčke. In njihova volja, da gredo kamorkoli.

Nosim svojega dojenčka

Dojenček je v nosilki ali pestunji, jaz pa nadaljujem svoje aktivnosti, ki sem jih načrtovala. Dojenček je zadovoljen, ker je blizu mene in mu je obrok praktično pred nosom. Jaz pa sem zadovoljna, ker imam obe roki prosti in prost dan. (pomembno je uporabiti kvalitetno pestunjo ali nosilko, ne pa poceni kengurujčkov, ki jih masovno prodajajo in dojenčku ne omogočajo potrebne podpore.

ne-likam-torej-obstajam-4

Imam pomivalni stroj

Ni niti enega razloga, zakaj ne bi kupili pomivalnega stroja. Denar ni izgovor, ker več vode, elektrike in detergenta porabite za ročno pranje, kot za strojno. Pomivalni stroj je “must have” zdaj in v naslednjih 150 letih. Takrat verjetno ne bo več standardnih krožnikov, kot jih mi poznamo, ampak bodo verjetno biorazgradljivi.

Vozim

Čeprav se ni nemogoče organizirati brez avta, je to veliko bolj praktično. Jaz bi uvedla obvezno opravljanje vozniškega izpita pred nosečnostjo, ker je nujno, da zna mama voziti. Ni ji treba uporabljati tega znanja, ampak ga mora imeti. In ko pride otrok, je čas za menjanje lokacij, igrišč, druženja in raziskovanja okolice.

Malo spim

Kaj pa msilite, kako in kdaj nastajajo ta besedila? Ob treh zjutraj, ko se pripravljam za spanje. Vem, ni ravno najbolje in se ne bi smela s tem hvaliti, ampak 5-6 ur spanja povsem zadošča za normalno funkcioniranje. Pa še izgovor imate za vašo super novo zbirko sončnih očal, s katerimi zakrivate podočnjake :).

Ne gledam TV-ja

Življenje je prekratko, da bi ga preživeli v gledanju vsebin, ki nam jih nekdo drug servira. Facebook je dovolj. 😀

Če bi sodelovala na tekmovanju največjih in najbolj požrtvovalnih mamic, bi izgubila. Ampak mislim, da bi dobro kotirana na tekmovanju srečnih mamic.

Ker, kako že pravijo – sračna mamica – srečen dojenček. In tudi cela družina.

Tamara Zidar

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor