Otrok – modni dodatek

Če še ne veste – imeti otroke je in. To vam hitro postane jasno, če pri frizerju odprete katero izmed revij ali pa preletite facebook. V svetu slavnih je največja novice katera zvezdnica je priznala, da je noseča, in najbolj zanimive so fotografije znanih (in manj znanih) z njihovimi otroki.

Otrok - modni dodatek

Starševstvo mnogi danes smatrajo za privilegij, postaja celo statusni simbol. Pomeni namreč, da je oseba uspela najti primernega partnerja, da verjetno ima vsaj eden od njiju službo, da živita skupaj in konec koncev – da sta oba plodna. S tem sporočata svetu, da imata urejeno družinsko in osebno življenje, pa čeprav v mnogih primerih še zdaleč ni tako … Nasmejani obrazi staršev z lepo oblečenimi otroki ne odsevajo vedno domače realnosti in še zdaleč niso odsev neizmerno srečnega družinskega življenja.

Ko enkrat dopolniš 30 let družba začne od tebe pričakovati, da si že končno najdeš resnega partnerja, se poročiš (ali pa ne) in se odločiš za otroka. Pritiski so veliki tudi s strani družin, naši starši so se namreč “zresnili” bolj zgodaj, zdaj pa si želijo postati babice in dedki.
Sprašujem se koliko je to smiselno, če človek sam ne začuti notranje želje po otroku in pripravljenost na velike spremembe, ki pridejo z njim.

Osebnostna zrelost in pripravljenost na starševstvo ni nujno povezana s starostjo, vendar vsi ti pritiski in družinska sreča, ki cveti v medijih, marsikoga spodbudi, da se za otroka odloči že samo zato, ker je imeti otroka – v modi.

Ne ravno najboljši razlog za odločitev, kajne?

Iz vseh reklam za razne pripomočke, ki naj bi olajšali čas z dojenčkom (gugajoči ležalniki, vsaki težavi posebej prilagojeno adaptirano mleko, sto različnih kapljic proti krčem, “uspavalne” igračke s pomirjujočimi zvoki, dude in stekleničke vseh vrst, milijon vzgojnih nasvetov in še mnogo tega) dobivamo sporočilo, da bomo pa že nekako zmogli z vsem tem. 🙂

Ob poplavah družinskih fotografij in izpovedi neizmerne materinske izpolnitve na vsakem koraku morda dobiš občutek, da ti v življenju nekaj manjka in da je morda ravno to tisto, kar te bo osrečilo in ti dalo nov navdih za sprehode po trgovinah in pogovore s prijateljicami. In kako luštni so ti dojenčki, ki spijo v naročju pred objektivom profesionalnega fotoaparata! Ure dolgi jokajoči prizori, nemoč, obup, utrujenost, dvomi in frustracije pa so nam prihranjeni.

Vidimo prelepe vozičke in res najbolj “kul” oblačilca in dodatke za najmlajše, da ne govorim o sanjsko opremljenih otroških sobicah! Le kateri otrok ne bi želel sam spati v tako lepo okrašeni sobici? 🙂 Vse lahko prilagodimo svojemu osebnemu stilu. “Moj otrok si zasluži najboljše in zanj si želim najboljše stvari …” Ali pa morda bolj zase?

Kaj pa otrok potrebuje? To pa je že čisto drugo vprašanje.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Vita

Sem mamica dveh otrok, ki najde čas in veselje za pisanje in vodenje/ustvarjanje fb strani Čustveno inteligentno starševstvo

Dodaj odgovor