“Če ne bom vzgajala s trdo roko, bo razvajen.”

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

"Če ne bom vzgajala s trdo roko, bo razvajen."

Ena od tematik s katero se v okviru Centra za osebnostno rast pogosto ukvarjava je svetovanje pri vzgoji otrok. Kljub temu, da obstaja res veliko priročnikov o vzgoji, strokovnih člankov, za starše, ki so tega željni, obstaja veliko izobraževanj, ki se jih lahko udeležijo, pri delu s starši pogosto opažava, da njihova starševska vedenja pogosto usmerjajo neka implicitna prepričanja, ki so v naši družbi še vedno precej prisotna.

V pogovoru s starši tako pogosto prepoznamo prepričanja kot so na primer:

»Če ga bom preveč hvalil, se bo pokvaril.«
»Če ne bom vzgajala s trdo roko, bo razvajen.«
»Če dojenčka preveč nosiš po rokah, bo scrkljan.«
»Dojenčka je potrebno vzgajati od prvega dne, sicer bodo z njim same težave.«

Zakaj so ta prepričanja, kljub novejšim raziskavam, ki nakazujejo, da je otroka dobro ravno nasprotno, še naprej potujejo iz generacije v generacijo?

Pravzaprav so to prepričanja, ki temeljijo na znanstvenih spoznanjih. V času nacistične Nemčije je dr. Johanne Haarer s svojim priročnikom za vzgojo, ki je bil prodan v več kot milijonu izvodov, vplivala na vzgojo mnogih staršev. V svojem priročniku je zapisala, da bi morale matere otroke vzgajati strogo, nanje bi se morale čim manj čustveno navezati. Svetovala je celo, naj matere, ko poskrbijo za osnovne otrokove potrebe, otroka pustijo samega.

Smernice za vzgojo pravzaprav gledano s sociološkega vidika, sledijo temu, kar v družbi želimo – če smo želeli ubogljivega, uklonljivega, neproblematičnega človeka, se je spodbujalo avtoritarno vzgojo. Odrasli, ki je bil avtoritarno vzgojen, je bil za takratno družbo dober. Danes so družbene vrednote drugačne – zdi se, da se veliko bolj cenijo svobodomiselnost, kreativnost, drznost, radovednost, … V tem smislu je lahko tudi vzgoja drugačna – bolj permisivna.

Danes poznamo posledice avtoritarne vzgoje. Vemo, da sta navezanost otroka na mamo in uglašenost matere z otrokom ključni za otrokov razvoj. Med vsemi vzgojnimi slogi, je z vidika posledic za otroka najbolj priporočljiv avtoritativni vzgojni slog. Kot navadno v življenju, se je izkazalo, da je najboljša prav zlata sredina. Torej vzgojni slog, ki je nekje med permisivno vzgojo in avtoritarnim starševstvom. Za tak vzgojni slog je značilno, da starš postavlja jasne zahteve, otroku predstavi tudi posledice njegovega vedenja, ob tem pa je do otroka ljubeč, nudi mu pozornost, pomembna mu je navezanost na otroka, občutljiv je na otrokove potrebe. Več o vzgojnih slogih lahko preberete tukaj: recept za optimalno vzgojo.

Pogosto starši težko spremenijo svoj vzgojni slog. Radi bi otroka vzgajali drugače, pa kar nekako ne zmorejo. Zakaj je temu tako?

  • Starševska vedenja, ki se jih poslužujejo, so prevzeli od svojih staršev. Ko so utrujeni, obremenjeni ipd. se vedejo v skladu s ponotranjenimi vedenji – torej tem, kar so prevzeli od svojih staršev in taka vedenja težje spreminjamo.
  • Z otrokom niso vzpostavili varne navezanosti. Če starš z otrokom iz nekega razloga ne uspe vzpostaviti varne navezanosti, bo težje vzgajal z »optimalnimi starševskimi vedenji«. Zakaj? Enostavno zato, ker bo otrok zahtevnejši. Podlaga vsakega vzgojnega delovanja je odnos. Če imamo z otrokom dober odnos, bomo kasneje lažje izbirali primerna vzgojna vedenja.
  • Omejujejo jih globlja prepričanja glede tega kaj pomeni biti dober starš. Če je mati prepričana, da je vzgojen otrok tisti, ki je »tiho in da mir« bo težko izbirala vzgojna vedenja, ki so bolj značilna za avtoritativni vzgojni slog – taka, ki spodbujajo interakcijo med mamo in otrokom, otrokovo igrivost, radovednost, svobodnost, v okviru določenih meja.
  • Oče in mati nista skladna glede tega, kako želita otroka vzgajati. Neskladnost vzgojnih slogov je po ugotovitvah novejših raziskav lahko eden od dejavnikov, ki vplivajo na otrokovo slabšo učno in socialno prilagojenost. Otrok dobiva dvojna sporočila in se v skladu s tem tudi vede (zmedeno). Pomembno je torej, da se glede vzgoje uskladimo in poenotimo.

 

Neva Strel Pletikos
Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor