Ni treba biti popoln starš za uravnovešenega otroka

Zelo pogosto, posebno še v trenutnih časih, ko ste kot starši postavljeni pred številne izzive, se na nas obračate starši z izrednim velikim občutkom krivde. 

Nekateri starši poročajo o tem, da jih skrbi za svoje otroke, drugi menijo, da za otroka ne najdejo dovolj časa, ker so preobremenjeni z drugimi skrbmi, tretji občutijo krivdo, ker otrokovim šolskim obveznostim ne posvečajo toliko pozornosti in časa, kot mislijo, da bi morali, četrti so preutrujeni, čeprav ne znajo opredeliti kaj jih tako izčrpava …

Pri delu s starši vedno izhajamo iz prepričanja, da vsak starš, v danem trenutku, počne najbolje kar zmore in zna. Pomembno je, da se kot starši informiramo, osvetlimo točke, kjer je možen napredek, pomembno pa je tudi, da najdemo nekoga, ki nas zna pomiriti, če so pretirano anksiozni kar se vzgoje tiče. To je lahko prijatelj, starš, psiholog, … Skratka kdorkoli. Včasih staršem pomaga, da jim poveva, da “popolnoma zafurati” otroka tudi ni tako lahko, kot si predstavljajo. Starši imamo seveda neverjetno veliko moč, a do tega, da bi bilo z otrokom nekaj hudo narobe ne vodi en dogodek, eno dejanje, temveč ogromen splet najrazličnejših okoliščin in izkušenj.

Dokler ste pripravljeni razmišljati o vašem in otrokovem vedenju, iskati, preizkušati in včasih tudi sprejemati nasvete drugih, dokler vam je mar in najpomembneje – STE V OTROKOVEM ŽIVLJENJU AKTIVNO PRISOTNI, velja misel Donalda Winnicotta: Ni potrebno, da ste popolni. Za vzgojo uravnovešenega otroka povsem zadošča, da ste le dovolj dobri starši.

Kim in Neva Pletikos

Neva Strel Pletikos
Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor