Dober oče je vreden več kot sto učiteljev

Za otroka je oče mešanica junaka, vodiča, mentorja, zaščitnika, učitelja in prijatelja. Njegova vloga je, da ima otroka rad, da ga disciplinira in močno vpliva na oblikovanje otrokovega pogleda na svet. Oče je vreden več kot sto učiteljev.

Dober oče je vreden več kot sto učiteljev

Ko so vprašali Anjelico Huston o njenem očetu Johnu, je rekla: ” Spomnim se, kako sem sedela poleg njegovih nog in gledala k njemu, daleč navzgor. Bil je visok 188 cm, imel je močan glas in neustavljivo privlačen izgled. Njegov glas je bil prekrasen in tako lepo zveneč. Za mene je preprosto bil večji in boljši od kogarkoli na svetu.”

Ta izjava kaže, da so otrokom očetje zelo pomembni. Ne glede na t0, če bo oče postal (gledano iz vidika zunanjega sveta) uspešen ali ne, on je vedno za svojega otroka “veliki” človek  in “večji od kogarkoli na svetu”.

Oče je za svojega otroka mešanica junaka, vodnika, mentorja zaščitnika, učitelja in prijatelja. Njegova vloga je imeti otroka rad, ga disciplinirati, predati materialno in moralno nasledstvo in močno vplivati na oblikovanje otrokovega pogleda na svet. “Oče velja več kot sto učiteljev”, je zapisal britanski pesnik George Herbert.

Moški v današnjem času vse bolj prepoznavajo svojo ključno vlogo v družini in se pozitivno odzivajo na izzive starševstva. Vse več moških čuti globoko potrebo po vzpostavljanju smiselnega odnosa s svojimi otroki.  Predstavljamo nekaj načinov negovanja subtilnih spretnosti dobrega očetovstva.

Očetovstvo je pomembno

Čeprav je bilo veliko psiholoških raziskav posvečenih  preučevanju materinega vpliva na otroka, razkriva nova raziskava, kako pozitivna in aktivna vključenost očeta prispeva k boljšemu socialnemu prilagajanju otroka, spodbuja zdrav spolni razvoj in omogoča večjo intelektualno rast. “Vse, kar vemo, kaže na to, kako sodelovanje moškega pri vzgoji otroka povzroči povečanje koeficienta otrokove inteligence že v obdobju šestih ali sedmih let,”trdi pediater T. Berry Brazelton. Pediater še poudarja, da se z vključenostjo očetov poveča možnost, da bo otrok imel dobro razvit smisel za humor, boljšo notranjo občutljivost in bolj motiviran za učenje.”

Po drugi strani pa ima lahko očetova odtujenost globok negativen vpliv na otroka. Louise Silverstein, z newyorške univerze pravi: “Raziskave jasno prikazujejo neposredno povezavo očetove odsotnosti z višjo stopnjo agresivnega obnašanja pri sinovih, prezgodnje spolne aktivnosti pri hčerkah in poudarjeni stereotipi spolnih vlog pri otrocih obeh spolov.”

Dober oče je vreden več kot sto učiteljev

Imejte glavno vlogo

Ne zadovoljite se s stransko vlogo pri odraščanju svojih otrok. Dobro očetovstvo pomeni, da oče globoko in strastno sodeluje pri vzgoji svojega otroka. To pomeni tudi pomaganje otroku pri domačih nalogah, prisotnost na roditeljskih sestankih, igranje z otroki, preživljanje časa z vsakim otrokom posebej in nasploh preživljanje več svojega časa doma.

Naj materializem ne pokvari odnosov

Čeprav je pomembno marljivo delati, da bi lahko vzdrževal družino, bi se vsak oče moral izogniti zapeljivosti materialnega uspeha, ker pretirano poudarjanje materialne strani ovira vzpostavljanje tesnih vezi z otrokom.

“Materialni uspeh starša je lahko škodljiv pri vzgoji otrok, če ga gradimo na račun časa, ki bi ga morali preživeti z otroki. Že majhni otroci znajo prepoznati, kaj je staršem pomembno. Če bodo otroci opazili, da je staršem vse bolj pomembno od njih, bodo verjetno sledile težave v družini,” je menil otroški psiholog Lee Salk.

Dober oče je vreden več kot sto učiteljev

Dober oče pozna svojega otroka

Modri očetje vedo, da so vir življenjskega zadovoljstva dobri odnosi, ne pa materialne dobrine. Spoznajte svoje otroke! Dobri očetje imajo eno dobro lastnost: oni resnično poznajo svoje otroke. Oni vedo kaj otroka boli in česa ga je strah in kaj jim prinaša veselje in zadovoljstvo. Dobri očetje vedo, v čem se njihov otrok razlikuje od vseh ostalih otrok v soseščini. Zavedajo se vsake nianse, sence in izbokline otrokove osebnosti. Ken R. Canfield, avtor knjige Seven Secrets of Effective Fathers je proučeval življenje štiri tisoč moških, da bi odkril, kaj prispeva k dobremu očetovstvu. Odkril je, da dober oče ve o svojem otroku mnoge podrobnosti, kot so:

  • kdaj je otrok imel težek dan
  • kdaj se je otrok zaradi česa vznemiril
  • imena otrokovih najboljših prijateljev
  • kaj najbolj opogumlja njegovega otroka
  • kdaj ga je užalil
  • otrokove slabosti in vrline
  • kaj otroka motivira
  • kdaj je bilo otroku v življenju težko
  • večino nedavnih otrokovih razočaranj

Dobri očetje opazujejo, poslušajo in se učijo

Dobri očetje opazujejo, poslušajo in se učijo. Dobri očetje se trudijo otroku biti dober vzornik. Poslušajo druge uspešne očete, da bi se naučili biti boljši in učinkovitejši. “Dobri očetje vedo, da potrebujejo pomoč in se je ne bojijo poiskati,” trdi Paul Louis, avtor knjige Five Key Habits o Smart Dads. “Pogovarjajo se z drugimi očeti in se zgledujejo po tistemu, ki jim je lahko vzor.”

Dober oče je vreden več kot sto učiteljev

Dobri očetje postanejo junaki svojih otrok

Očetje so ponos svojih otrok. Dobri očetje svojim otrokom postanejo junaki, ko so vzor kreposti, celostne osebnosti, razumevanja, požrtvovalnosti, marljivosti, discipline in ljubezni.

Mnogo očetov je zlahka prepustilo drugim, da postanejo junaki njihovih otrok. J. C. Watts je v svojem očetu imel pozitiven vzor. Tako pravi: “Oče je bil in je moj junak. Od mojega rojstva pa vse dokler nisem šel na fakulteto, je moj oče opravljal vsaj tri dela: bil je policist, pridigar in glava družine. S trdim delom je prehranjeval in oblačil družino in sezidal udobno hišo. Nikoli ni iskal opravičila in nikoli ni pričakoval od države, da poskrbi za njegovo družino. Zaupal je  v svoje trdo delo.”

Dobro očetovstvo je vlaganje v prihodnost. Današnji očetje vzgajajo bodoče ljudi. Ljubezen, nauk, spodbuda, disciplina in vzorno obnašanje, ki jih otrok prenaša na svoje otroke, se bo pokazalo v obliko čustveno zdravih, uravnoteženih, zrelih posameznikov, ki bodo lahko doprinesli  v splošno korist.

Victor M. Parachin

Ocena:
[Skupaj: 30 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor