5 pogostih mitov o času po porodu

5 pogostih mitov o času po porodu

Od trenutka, ko naznanite svojo nosečnost, ste s strani družine, prijateljev in celo popolnih tujcev bombardirani z nezaželenimi dejstvi o materinstvu. Sprva je super (Le kdo ne želi brezplačnega nasveta?), vendar v določenem trenutku niste več prepričani, v kaj in komu zaupati. Razkrivam vam nekaj najbolj nenavadnih mitov o poporodnem času, ki vam bodo pomagali prihraniti čas in psihično zdravje – ter vsa iskanja po Googlu, povezana s konzumiranjem lastne posteljice.

Mit: V otroka se boste zaljubili takoj

Resnica: Dejansko lahko traja nekaj časa. Kljub vsem tistim srečnim prizorom v filmih, zaradi katerih se zdi, da bi morali biti popolnoma evforični že v samem trenutku, ko rodite, veliko (res veliko) mamic poroča o zakasnitvi med rojstvom otroka in čustveno povezanostjo z njim. To lahko traja ure, dneve in celo tedne, zato se ne obremenjujte, če ne bosta ‘najboljša prijatelja za vedno‘ že od prvega dne. Nadaljujte s fizičnim kontaktom in zgodilo se bo.

Mit: Z zaužitjem svoje posteljice boste dvignili nivo železa v krvi

Resnica: Kljub današnjemu trendu (s prstom kažem nate, January Jones), študija, objavljena v ‘Archives of Women’s Mental Health’, pravi, da ni dokazanih nobenih zdravilnih koristi za zaužitje placente. (in tudi … fuj.) Torej, držite se predpisanih vitaminov in uravnotežene prehrane ter pustite posteljico svojemu plodu.

Mit: Poporodna depresija bo vplivala na vašega otroka

Resnica: Verjetno ne. Vendar je poporodna depresija še kako zelo resnična in če sumite, da ste depresivni, nujno poiščite pomoč. Toda ne domnevajte, da se bodo vaša negativna občutja prenesla na vašega otroka. Študija, ki so jo opravili pri  ‘Norwegian Mother and Child Cohort’, je pokazala, da predporodna in poporodna depresija zelo neznatno vplivata na otrokov psihološki razvoj. Kaj je bolj škodljivo? Materina depresija ob predšolskem otroku.

Mit: Če boste dojili, boste izgubili neželeno telesno težo

Resnica: Vsako telo je drugačno in medtem ko nekatere ženske izgubijo kilograme v nekaj mesecih ali celo tednih, imajo druge lahko precej težav, da se vrnejo na svojo težo pred porodom. (Seveda: tudi ta izraz sovražimo.) Študija skupine ‘Cochrane Pregnancy and Childbirth’ navaja, da je kombinacija diete in telesne vadbe najboljši način za pristop k izgubi teže po porodu. Vendar definitivno ne pretiravajte z dietami: v prvih nekaj tednih življenja vašega novorojenčka boste potrebovali dodatne kalorije za ustvarjanje mleka.

Mit: Spolnih odnosov si boste želeli kmalu po porodu

Resnica: Zaradi neprespanih noči, stalnih menjavanj plenic in, hm, kronične suhosti, je spolnost res zadnja stvar v mislih novopečene matere. In tukaj je dokaz: študija iz ‘International Jounal of Obstetrics & Gynecology’ pravi, da se večina žensk ne spušča v vaginalni odnos do vsaj šest tednov po porodu, oziroma še dlje, če so imele carski rez ali poškodbo presredka. Torej bodite potrpežljivi s samo seboj in ne pričakujte, da boste takoj želeli skočiti v posteljo.

Diana Oates

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor